Domov ReceptyBez laktózy Mramorová bábovka z treného cesta

Mramorová bábovka z treného cesta

Autor: Veronika Čopíková
Mramorová bábovka

Krása spočíva v maličkostiach. Niekedy nám ich hľadanie ide ťažšie, inokedy sa nám zase ponúkajú na každom kroku. Vôňa jesene vo vzduchu, šum padajúceho lístia, záhorácka pôda, ktorá vám doslova chrúpe pod nohami. Obklopený krásnymi maličkosťami je jednoduché byť šťastný alebo sa tak minimálne cítiť. :) K tomu kúsok sladkosti na jazyku a s úsmevom na perách môžete vykročiť do pracovného dňa. Ak sa k tomu pridá šálka horúceho čaju či kakaa a táto mramorová bábovka, o kúzelné ráno máte postarané.

Ingrediencie

  • 5 vajec (žĺtka a bielka oddelene)
  • 120 g trstinového cukru
  • 100 ml vlažnej vody
  • šťava z 1 citróna
  • 120 ml olivového oleja
  • 200 g celozrnnej špaldovej múky
  • 80 g mletých lieskových orechov
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 20 g kakaa
  • práškový cukor na posypanie

Knihy Lenivá kuchárka

Mramorová bábovka

Mramorová bábovka z treného cesta

1 V miske vyšľaháme žĺtka s cukrom do svetlej peny. K žĺtkovo-cukrovej pene pomaly pridávame vlažnú vodu, citrónovú šťavu a olej, ktoré na nízkych otáčkach zašľaháme do zmesi (pridávame postupne jednu za druhou, najprv zašľaháme vlažnú vodu, potom citrónovú šťavu a na záver olivový olej). Pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a mleté lieskové orechy, a ručne premiešame. V druhej miske vyšľaháme z bielkov a štipky soli sneh, ktorý stierkou po častiach jemne primiešame do cesta.

2 Cesto rozdelíme na dve časti a do jednej polovice pridáme preosiate kakao. Cestá (svetlé a tmavé) striedavo vrstvíme do maslom vymastenej bábovkovej formy. Bábovku vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. a pečieme cca. 40 minút (či je bábovka upečená otestujeme špáradlom - keď je suché a je na ňom zachytených pár omrviniek z cesta, bábovka je hotová).

3 Po upečení vyberieme bábovku z rúry a po 10 minútach opatrne vyklopíme na mriežku. Pred podávaním ju posypeme práškovým cukrom, nakrájame  a pustíme sa do vychutnávania jednotlivých bábovkových vrstiev v kombinácii s rannou šálkou kávy a inšpirácie.

Pri tvorbe receptu som sa inšpirovala mramorovou bábovkou z novej LIDL kuchárky Tradičná a moderná kuchyňa.

Mramorová bábovka

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

14 komentárov

Renata 24.5.2023 - 19:24
Dnes som robila babovku podla tohto receptu akurat miesto orieskov som dala kokos a je ze uplne super mnam. Robila som vela receptov a tento sa zaradil urcite medzi oblubene.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.6.2023 - 18:58

Jeeeej ďakujem krásne Renátka :) Veľmi sa teším, že bábovka sa ti podarila a zaradila sa medzi tvoje obľúbené :)

Reaguj
Marcela 14.6.2020 - 9:45

Ďalšia vyskúšané babovka, ktorú dávam do kategórie výborná.Vrelo odporúčam vyskúšať zamiešala som lieskovce s mandlami Teším sa na ďalšiu babovku makovu

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 20:12

Milá Marcelka, ďakujem za krásnu spätnú väzbu, teším sa, že mramorová bábovka sa vydarila a chutí :)

Reaguj
Lenka 25.3.2020 - 22:15

Zdravím vás :)
vyskúšala som bábovku už nie kolkykrat je famozna, recept ozaj jednoduchý. Priateľovi samozrejme chutila ale niekde robím chybu. Ani zďaleka nieje tak krásne nadychana a vlačna ako by mala byť. Je nízka, raz suchsia a raz akoby mokrá zvnútra. Samozrejme nádej nestrácam a skúšam ďalej kým nebude ako vraví priateľ „ako od maminky“ ☺️

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 13:28

Ahoj Lenka, ďakujem pekne za spätnú väzbu, veľmi sa teším, že bábovka chutí :) Hmmm, to ma mrzí, myslím že všetky chceme raz piecť tak dobre, ako naše maminy, ale ony to určite tiež vychytávali dlhé roky, takže treba trpezlivosť a nádej, určite tá ďalšia a ďalšia už bude takmer dokonalá :)

Reaguj
martina 4.5.2019 - 13:03

fantasticka lahucka, nadýchaná,už je pridaná medzi moje naj recepty. Ps: ani nestihla vychladnuť a muž čo neje sladké už ju rezal a papal. namiesto lieskových orechov som dala obyčajné

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 4.5.2019 - 20:54

Ahoj Martina, ďakujem za nádhernú spätnú väzbu k mramorovej bábovke :) Veľmi sa teším, že chutila! Dúfam, že vám budú doma chutiť aj ďalšie moje recepty :)

Reaguj
Marta 12.10.2018 - 19:51

Receptík zaujímavý, len by som sa chcela spýtať, či sa dá bábovka upiecť aj z banánovej műky.

Reaguj
Veronika
Veronika 16.10.2018 - 21:34

Ahoj Marta, veľmi pekne ďakujem :) S banánovou múkou nemám zatiaľ pečiacu skúsenosť, takže pravdupovediac neviem. Ale určite by som to skúsila, ak chceš bezlepkovú verziu, nahraď špaldovú múku banánovou a ponechaj mleté lieskové orechy. Akú konzistenciu má banánová múka? Už som ju zvažovala kúpiť, po tvojej otázke sa zastavím v niektorom obchode so zdravou výživou, aby som ju mohla otestovať :)

Reaguj
Ľudmila 9.10.2018 - 10:24

Ahoj Veronika, recept je zaujímavý ,zatiaľ sa nechystam piest,lebo som zaneprázdnená jesennými prácami,lebo pôjdeme na týždenný pobyt do Tatier už sa teším. Ďakujem za iné dobre recepty.

Reaguj
Veronika
Veronika 11.10.2018 - 20:45

Ahoj Ľudmila, ďakujem krásne, teším sa, že ťa recept zaujal :) Veď on tu vždy bude a ak si raz nájdeš čas, môžeš ho vyskúšať :) Prajem ti krásny oddychový pobyt!

Reaguj
Zuzana 5.10.2018 - 11:08

Ahoj Veronika, ďakujem ti veľmi pekne za recept. Bábovku určite cez víkend vyskúšam.

Reaguj
Veronika
Veronika 11.10.2018 - 20:44

Ahoj Zuzka, rado sa stalo, baví ma deliť sa s vami o recepty a teším sa z toho, že ťa zaujala natoľko, že ju ideš vyskúšať :) Alebo si ju už vyskúšala? :)) Budem rada, ak mi dáš vedieť, ako to dopadlo.

Reaguj