Krása spočíva v maličkostiach. Niekedy nám ich hľadanie ide ťažšie, inokedy sa nám zase ponúkajú na každom kroku. Vôňa jesene vo vzduchu, šum padajúceho lístia, záhorácka pôda, ktorá vám doslova chrúpe pod nohami. Obklopený krásnymi maličkosťami je jednoduché byť šťastný alebo sa tak minimálne cítiť. :) K tomu kúsok sladkosti na jazyku a s úsmevom na perách môžete vykročiť do pracovného dňa. Ak sa k tomu pridá šálka horúceho čaju či kakaa a táto mramorová bábovka, o kúzelné ráno máte postarané.
Ingrediencie
- 5 vajec (žĺtka a bielka oddelene)
- 120 g trstinového cukru
- 100 ml vlažnej vody
- šťava z 1 citróna
- 120 ml olivového oleja
- 200 g celozrnnej špaldovej múky
- 80 g mletých lieskových orechov
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- štipka soli
- 20 g kakaa
- práškový cukor na posypanie
Mramorová bábovka z treného cesta
1 V miske vyšľaháme žĺtka s cukrom do svetlej peny. K žĺtkovo-cukrovej pene pomaly pridávame vlažnú vodu, citrónovú šťavu a olej, ktoré na nízkych otáčkach zašľaháme do zmesi (pridávame postupne jednu za druhou, najprv zašľaháme vlažnú vodu, potom citrónovú šťavu a na záver olivový olej). Pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a mleté lieskové orechy, a ručne premiešame. V druhej miske vyšľaháme z bielkov a štipky soli sneh, ktorý stierkou po častiach jemne primiešame do cesta.
2 Cesto rozdelíme na dve časti a do jednej polovice pridáme preosiate kakao. Cestá (svetlé a tmavé) striedavo vrstvíme do maslom vymastenej bábovkovej formy. Bábovku vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. a pečieme cca. 40 minút (či je bábovka upečená otestujeme špáradlom - keď je suché a je na ňom zachytených pár omrviniek z cesta, bábovka je hotová).
Citrónová bábovka bez mlieka
Táto verzia bábovky je tak rýchla, že ju do hodinky budete mať napečenú i zjedenú!
3 Po upečení vyberieme bábovku z rúry a po 10 minútach opatrne vyklopíme na mriežku. Pred podávaním ju posypeme práškovým cukrom, nakrájame a pustíme sa do vychutnávania jednotlivých bábovkových vrstiev v kombinácii s rannou šálkou kávy a inšpirácie.
Pri tvorbe receptu som sa inšpirovala mramorovou bábovkou z novej LIDL kuchárky Tradičná a moderná kuchyňa.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
14 komentárov
Jeeeej ďakujem krásne Renátka :) Veľmi sa teším, že bábovka sa ti podarila a zaradila sa medzi tvoje obľúbené :)
Ďalšia vyskúšané babovka, ktorú dávam do kategórie výborná.Vrelo odporúčam vyskúšať zamiešala som lieskovce s mandlami Teším sa na ďalšiu babovku makovu
Milá Marcelka, ďakujem za krásnu spätnú väzbu, teším sa, že mramorová bábovka sa vydarila a chutí :)
Zdravím vás :)
vyskúšala som bábovku už nie kolkykrat je famozna, recept ozaj jednoduchý. Priateľovi samozrejme chutila ale niekde robím chybu. Ani zďaleka nieje tak krásne nadychana a vlačna ako by mala byť. Je nízka, raz suchsia a raz akoby mokrá zvnútra. Samozrejme nádej nestrácam a skúšam ďalej kým nebude ako vraví priateľ „ako od maminky“ ☺️
Ahoj Lenka, ďakujem pekne za spätnú väzbu, veľmi sa teším, že bábovka chutí :) Hmmm, to ma mrzí, myslím že všetky chceme raz piecť tak dobre, ako naše maminy, ale ony to určite tiež vychytávali dlhé roky, takže treba trpezlivosť a nádej, určite tá ďalšia a ďalšia už bude takmer dokonalá :)
fantasticka lahucka, nadýchaná,už je pridaná medzi moje naj recepty. Ps: ani nestihla vychladnuť a muž čo neje sladké už ju rezal a papal. namiesto lieskových orechov som dala obyčajné
Ahoj Martina, ďakujem za nádhernú spätnú väzbu k mramorovej bábovke :) Veľmi sa teším, že chutila! Dúfam, že vám budú doma chutiť aj ďalšie moje recepty :)
Receptík zaujímavý, len by som sa chcela spýtať, či sa dá bábovka upiecť aj z banánovej műky.
Ahoj Marta, veľmi pekne ďakujem :) S banánovou múkou nemám zatiaľ pečiacu skúsenosť, takže pravdupovediac neviem. Ale určite by som to skúsila, ak chceš bezlepkovú verziu, nahraď špaldovú múku banánovou a ponechaj mleté lieskové orechy. Akú konzistenciu má banánová múka? Už som ju zvažovala kúpiť, po tvojej otázke sa zastavím v niektorom obchode so zdravou výživou, aby som ju mohla otestovať :)
Ahoj Veronika, recept je zaujímavý ,zatiaľ sa nechystam piest,lebo som zaneprázdnená jesennými prácami,lebo pôjdeme na týždenný pobyt do Tatier už sa teším. Ďakujem za iné dobre recepty.
Ahoj Ľudmila, ďakujem krásne, teším sa, že ťa recept zaujal :) Veď on tu vždy bude a ak si raz nájdeš čas, môžeš ho vyskúšať :) Prajem ti krásny oddychový pobyt!
Ahoj Veronika, ďakujem ti veľmi pekne za recept. Bábovku určite cez víkend vyskúšam.
Ahoj Zuzka, rado sa stalo, baví ma deliť sa s vami o recepty a teším sa z toho, že ťa zaujala natoľko, že ju ideš vyskúšať :) Alebo si ju už vyskúšala? :)) Budem rada, ak mi dáš vedieť, ako to dopadlo.