Moravské koláče

Autor: Veronika Čopíková
České koláčiky

Neviem ako vy, ale ja mám tak trochu problém so sebaovládaním. Akonáhle mi padne do oka nejaký skvelo vyzerajúci recept so zvodne vyzerajúcim obrázkom, prepadnem neskonalej túžbe hneď, teda o-k-a-m-ž-i-t-e, si ho upiecť. A to, že mám ísť do školy, do práce, či variť normálny obed, je v tomto prípade vždy vedľajšie. Veď kto by odolal? Ide predsa o: tradičné, veruže chutné, dedinské, sladké, makové,  moravské koláče! :)

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky
  • 50 g trstinového cukru
  • 3 g soli
  • 60 g zmäknutého masla
  • 2 žĺtky
  • 15 g čerstvého droždia
  • 125 ml vlažného plnotučného mlieka
  • 1 vajce na potretie

Mrvenička

  • 40 g polohrubej múky
  • 20 g masla
  • 20 g jemného trstinového cukru

Maková náplň

  • 100 g čerstvo pomletého maku
  • 125 ml mlieka
  • 1/2 PL trstinového cukru
  • 1/2 PL vanilkového cukru
  • 1 PL rumu
  • 1 PL medu

Knihy Lenivá kuchárka

Ako upiecť moravské koláče

1 Do 125 ml vlažného mlieka prstami rozdrobíme droždie, pridáme trochu cukru, premiešame a necháme odpočívať pri izbovej teplote približne 10 minút. Do veľkej misy si preosejeme múku, pridáme cukor, soľ a na kocky nakrájané mäkké maslo, ktoré prstami zapracujeme do múky. Keď už v múke nemáme žiadne kúsky masla, pridáme žĺtka a za postupného prilievania drožďovej zmesi vypracujeme hladké a vláčne cesto. Ak je cesto príliš suché, pridáme po lyžiciach ďalšie mlieko (ak sa príliš lepí, pridáme trochu múky).

2 Z cesta vytvarujeme guľu a vložíme ju do misy, ktorú prikryjeme utierkou. Cesto na moravské koláče necháme kysnúť pri izbovej teplote 60 - 90 minút. Medzitým si pripravíme makovú náplň a mrveničku. Alebo umyjeme tú horu riadov, ktorá sa pomaly začína kopiť. :)

Maková náplň

3 V menšom hrnci privedieme do varu mletý mak spolu s mliekom. Pridáme med, vanilkový a trstinový cukor a za stáleho miešania varíme na miernom ohni do zmäknutia (5-10 minút). Na záver vmiešame rum. Konzistencia makovej náplne by mala byť vláčna.

Mrvenička

4 V miske zmiešame múku, maslo a cukor a prstami hnetieme, až kým nezískame sypkú mrveničku.  Akonáhle cesto zdvojnásobí svoju veľkosť, prenesieme ho na pracovnú plochu, opäť ho chvíľku hnetieme a následne rozdelíme na 20 rovnako veľkých častí. V prípade, že chcete väčšie koláče - t. j. tie typické, rozdeľte cesto len na 10 - 15 kúskov. Z každého kúska cesta si vyvaľkáme guľôčky, ktoré rozložíme na papierom vystlaný plech v dostatočných vzdialenostiach a takto necháme kysnúť pri izbovej teplote ďalších 30 minút. Dno poldecového pohára si obalíme potravinárskou fóliou a následne vytláčame do každej guľôčky žliabok (prehĺbeninu). Okraje koláčikov hrúbky zhruba 5 mm potrieme vidličkou prešľahaným vajíčkom (použite štetec) a naplníme ich pripravenou makovou náplňou. Posypeme mrveničkou, necháme kysnúť ďalších 10 minút a potom ich šupneme do vyhriatej rúry na 20 - 30 minút pri 180 °C. Pečieme dozlata a také krásky z nich sú, že na zahryznutie! :)

Tip na záver:

  • Keďže trpím nedostatkom plechov na pečenie, polovicu koláčikov som upiekla v plechu na muffiny. Boky a dno som vymastila maslom, šupla do nich guľôčky cesta a následne som robila úplne to isté ako pri obyčajnom plechu. Vznikla z toho kombinácia muffinovo-českých koláčikov, akési spojenie tradície a modernosti. Chuťovo stále výborné a na prvý pohľad odvážne. :) A odvaha pri pečení predsa nesmie chýbať!

 

Inšpirovala som sa receptom od kublanka.cz.

Moravské koláče  Moravské koláče

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.