S jesenným počasím prichádza obdobie farebných a hrejivých polievok, ktoré dokonale zasýtia a potešia telo i dušu. Tieto aspekty spĺňa aj najnovší recept na taliansku zeleninovú polievku minestrone. Polievka minestrone je známa po celom svete, tak ako mnohé talianske recepty - počnúc lahodným kávovým tiramisu po rôzne recepty na cestoviny. Polievka skvele zasýti a zahreje, vďaka jedinečnej kombinácii jednotlivých ingrediencií - sezónnej zeleniny, byliniek, vývaru, strukovín a cestovín. A na záver nesmie chýbať pár hobliniek parmezánu. :-)
Minestrone je výbornou voľbou, ak potrebuješ spotrebovať viacero druhov zeleniny, nakoľko tu neexistuje presný recept, ktorého sa musíš držať a vzniká tu priestor na kreativitu každého lenivého kuchára. :-) Nižšie nájdeš môj základný recept na minestrone, určite však môžeš pridať aj hrášok, brokolicu, petržlen či ružičky karfiolu a rôzne druhy čerstvých byliniek.
Vyskúšaj aj niektoré z mojich ďalších receptov na hrejivé jesenné polievky - krémovú cuketovú polievku, jednoduchú fazuľovú polievku, hríbovú polievku na kyslo, exotickú mrkvovú polievku, či moju obľúbenú tekvicovú polievku z tekvice hokkaido.
Ingrediencie
na 4 - 6 porcií
- 1 žltá cibuľa (cca 100 g)
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 mrkvy (cca 250 g)
- 2 väčšie zemiaky
- 1 stredne veľká cuketa
- 150 g stonkového zeleru
- 250 g cherry paradajok
- 250 ml paradajkového pretlaku
- 240 g uvarenej červenej fazule
- 240 g uvarenej bielej fazule
- 100 g sušených cestovín (napr. orzo alebo malé kolienka)
- 2 PL panenského olivového oleja
- 1 plátok masla
- oregano
- provensalské korenie
- soľ a čierne korenie
- 1,5 l zeleninového vývaru/horúcej vody
- parmezán na posypanie
Talianska zeleninová polievka minestrone, ktorú môžeš obmieňať podľa chuti
1Najprv si pripravíme sezónnu zeleninu - cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno, strúčiky cesnaku ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky, cuketu ošúpeme a nastrúhame najemno na strúhadle. Mrkvy a zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kocky a stonkový zeler a cherry paradajky nakrájame na menšie kúsky. Červenú a bielu fazuľu scedíme a necháme odkvapkať. Ja som použila už uvarenú fazuľu, ktorá sa dá kúpiť v obchode v konzerve alebo v plastových vreckách či skle, samozrejme môžeš použiť aj suchú fazuľu, len ju deň predtým namoč do vody a nechaj odstáť cez noc.
2
V polievkovom hrnci zohrejeme olivový olej s maslom. Pridáme cibuľu, ktorú opečieme dosklovita. Následne pridáme nakrájanú mrkvu, zeler, zemiaky a cesnak a 3 až 5 minút opekáme za pravidelného premiešavania. Prisypeme nakrájané paradajky a opekáme ešte 2 minúty. Opečenú zeleninu zalejeme paradajkovým pretlakom a vývarom (ak vývar nemáš, môžeš pridať horúcu vodu), pridáme nastrúhanú cuketu a vareškou premiešame. Polievku ochutíme provensalským korením (ja pridávam 1/2 ČL), oreganom (1/2 ČL), soľou a čiernym korením, prikryjeme a varíme na strednom plameni cca 30 minút. Zemiaky by mali byť uvarené, mrkva a zeler by mali zostať trochu chrumkavé.
3
Do polievky pridáme bielu a červenú fazuľu (ak použiješ suchú - neuvarenú fazuľu, pridaj ju do polievky spolu s pretlakom a vývarom) a sušené cestoviny. Polievku premiešame a varíme dovtedy, kým sa cestoviny neuvaria al dente („na hryz"). Minestrone ochutnáme a dochutíme korením podľa potreby. Servírujeme v miskách, posypané hoblinami parmezánu a podľa možností čerstvými bylinkami - výborne sa hodí bazalka a tymian. Buon appetito. :-)
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
8 komentárov
Výborná! Robila som minestronku prvýkrát a z milión receptov na nete som si po dobrej skúsenosti s inými receptami od teba vybrala tvoj. A som znova nadšená. Chutí presne tak, ako som si to pamätala z Talianska ☺️
Na Slovensku je ho veru problém zohnať, odporúčam pozrieť e-shopy, zvyknú ho tam niekedy mať :-) Ale teraz keď pozerám, tak je väčšinou všade nedostupné, tak Vám ani neviem žiaľ uviesť link :-(
Ďakujem krásne Bea, veľmi sa teším, že sa polievka podarila a všetkým chutila :) A petržlenová vňať aj medvedí cesnak sú super do tejto polievočky :)
Ahoj Daniel, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu na minestrone :) Veľmi sa teším, že ti chutila a pridať hŕstku je výborný nápad! :) A široké rezance sa tiež super hodia tak ako aj petržlenová vňať, tú je v polievke milujem :)