Babička, mnohí z nás ju majú, tí šťastnejší 2 a ja až 3. Ubehlo už 6 rokov odvtedy, čo som sa kvôli škole a priateľovi presťahovala do Bratislavy. Od rodičov ma teraz delí viac ako 500 km, čo naším vlakom trvá dlhšie ako cesta do Chorvátska. Stratila som tak každodenný kontakt s mojou rodinou, ale na druhej strane som spoznala tú priateľovu. Teším sa, že ma prijali tak milo a tento článok chcem venovať priateľovej babičke, ktorá je mojím vzorom. Už od prvej návštevy ma fascinovali jej príbehy z detstva a mladosti, to, ako sa za každej okupácie naučila nový jazyk a z vlastnej vôle ďalší. Teraz vďaka tomu rozpráva aj nemecky, rusky a anglicky.
Okrem toho vie perfektne variť, keďže vyvárala nielen pre vlastnú rodinu, ale aj pre rodiny svojich detí a teraz už aj pre vnúčatá a ich priateľky. :D Nedávno oslávila 86 rokov a stále nás pozýva na obed, pretože podľa jej vlastných slov nevie variť len pre seba, teda v malom. Ja som si zamilovala najmä jej marhuľové guľky s tvarohom, ktoré sú vďaka kombinácii surovín, ich správneho pomeru a tipov na vylepšenie jedinečné. Originálny recept je od babičky a keďže o radosť a rokmi overené recepty sa treba deliť, vychutnajte si chutný návod na to, ako priviesť trošku nostalgie a lahodnosti do našej modernej kuchyne.
Ak hľadáš ešte rýchlejší a jednoduchší recept na guľky, vyskúšaj moje tvarohové guľky so strúhankou. Cesto máš pripravené v priebehu pár minút a v kombinácii s vanilkovým maslom a chrumkavou strúhankou sú neskutočne dobré! A ak máš radšej tvarohové guľky s ovocím, vyskúšaj môj recept na tvarohové slivkové gule.
Ingrediencie
na cca. 20 guliek
Cesto na marhuľové guľky
- 350 g prelisovaných zemiakov
- 150 g polohrubej múky
- troška soli
- 1 vajce na potretie
- malé marhule (hotové guľky by mali byť veľké ako pingpongové loptičky, takže marhuľky by mali byť maličké, tvrdé a zrelé)
Babičkina posýpka
- maslo
- vanilkový cukor
- mleté vlašské orechy
- práškový cukor
- hrudkovitý tvaroh
Ako pripraviť cesto na marhuľové guľky s tvarohom
1 Zemiaky (so šupkou) premyjeme v studenej vode, aby sme ich zbavili kúskov hliny a nečistôt. Vložíme ich do hrnca, zalejeme vodou, osolíme a varíme pod pokrievkou kým nie sú mäkké. Ja ich varím najprv na vyššom plameni, až kým nezačnú vrieť, potom stíšim plameň a varím ďalších 20 minút. Či sú uvarené zistím tak, že skúsim prepichnúť jeden zemiak vidličkou, ak to ide ľahko, viem, že sú uvarené. Zo zemiakov zlejem vodu a nechám ich vychladnúť.
Strúhaný tvarohový koláč
Ak si chcete vychutnať spomienku z detstva, upečte si tento strúhaný tvarohový koláč.
2 Zemiaky si môžete uvariť v šupke aj deň vopred a dať ich vychladnuté do chladničky. Ráno ich vytiahnete a môžete sa pustiť do prípravy cesta. Pre nedočkavcov ako ja odporúčam uvariť si zemiaky ráno a poobede robiť cesto (babička mi prízvukovala, že zemiaky musia byť studené). Studené zemiaky prelisujeme a odvážime (mali by sme mať 350 g prelisovaných zemiakov, takže v šupke varíme cca. 375 - 400 g). K prelisovaným zemiakom pridáme polohrubú múku a trošku soli a rukou vymiešame na kompaktné cesto.
Nebojte sa, že sa múka nevstrebe, zamieste poriadne a budete mať také ciestko, že vám vôbec nebude mäknúť.
3 Vymiesené cesto dáme na múkou vysypanú dosku a rukou vyvaľkáme na valček. Z valčeka si odkrajujeme cesto, ktoré si následne kuchynským valčekom vyvaľkáme na cca. 4 až 5 mm hrubé cesto. Z vyvaľkaného cesta vykrojíme hrnčekom koliesko (malo by byť také veľké, aby nám obsiahlo marhuľu - marhule kupujeme tie najmenšie, ktoré zvyknú na trhu predávať ako marhule na guľky alebo na lekvár, mali by byť menšie ako pingpongové loptičky).
Do stredu kolieska dáme marhuľu a okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. Cesto nám bude lepšie držať a nebude sa nám otvárať. Guľku zlepíme, popritláčame a pogúľame.
Takto postupujeme až kým neminieme všetko cesto. Vo väčšom hrnci si dáme variť vodu a keď začne vrieť pridáme trochu soli a premiešame. Následne tam vhodíme všetky guľky a hneď ich jemne premiešame, aby sa nám neprilepili na dno hrnca. Počas varenia ich občas premiešame a čakáme, kým nám vyplávajú navrch. Keď nám vyplávajú navrch, povaríme ich ešte cca. 2 minúty a potom ich naberačkou vyberieme a poukladáme na taniere.
Ako spraviť posýpku
4 Hotové guľky oblejeme roztopeným maslom (do teplého rozpusteného masla môžeme pridať jedno balenie vanilkového cukru a premiešať, aby sa cukor rozpustil a nechrupkal nám v ústach pri jedení), posypeme tvarohom a vlašskými orechmi, ktoré sme si pomleli na múčku spolu s 1-2 lyžičkami práškového cukru. Hotovo! Marhuľové guľky vám dajú trošku zabrať, ale výsledok stojí za to. Tieto guľky môžete jesť aj niekoľko dní po sebe a stále budú chutiť ako čerstvé. Stačí, ak ich budete zohrievať nad parou. Nech vám chutí!
5 Dúfam, že sa vám recept bude páčiť a ak zoženiete na trhu ešte malé tvrdé marhuľky (nesmú byť mäkké ani tvrdšie, ale tvrdé a zároveň zrelé), vyskúšajte ho. Na chvíľku sa tak ocitnete v babičkinej kuchyni a vychutnáte si nebíčko v papuľke. Recept vznikol v spolupráci s priateľovou babičkou, spravila som si z neho aj zvukový záznam a keď si ho teraz prehrávam popri písaní receptu, premýšľam, že by z toho bol pekný podcast. A na počesť všetkých babičiek, tradícií a oživenia dávno zabudnutého som spravila novú kategóriu receptov, ktorú som nazvala Babičkine recepty. Ak máte nejaké recepty, ktoré by som mala vyskúšať, budem rada, ak mi ich pošlete.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
34 komentárov
Dobrý deň,
chcem sa opýtať, či – ak sú marhule väčšie – dali by sa robiť guľky iba z polovice marhule. Uznávam, asi to nebude mať úplne tvar guľky, ale na chuti by to nemalo nič zmeniť, však?
Ďakujem za odpoveď
Pekný deň želám, Zuzanka, samozrejme, ak sú marhule väčšie, dajú sa urobiť guľky iba z polovice marhule :) Na chuti to nič nezmení, len smelo do toho a dúfam, že bude výsledok chutiť :)
Dobrý deň, chcem sa len opýtať, vajíčko do cesta nejde?
Mohli by ste spraviť aj foto postup? ?
Pekný deň želám Domi, vajíčko tam nejde, recept je od priateľovej babičky a je fakt vynikajúci :) Foto postup určite rada spravím, alebo video, už len nájsť čas na to, ale určite si to zapisujem :)
Ahoj Júlia, žiadna otázka nie je hlúpa a na to tu som, aby som pomohla, ako len budem vedieť :) Marhule netreba odkôstkovať, takto pekne držia tvar guliek a keď sa guľky uvaria, po prerezaní idú kôstky krásne von. Len treba upozorniť na to stravníkov, aby rátali s kôstkou vo vnútri :) A ďakujem za krásnu spätnú väzbu k mojim receptom, som veľmi rada, že sa ti daria a chutia ti :)
perfektne dakujem kniha je putava musim pockat ked budem mat sviatok mam vas velmi rada ste sikula pekny den
Ahoj Andrea, ďakujem krásne, teším sa, že knižka ťa zaujala :) Knižka bude vonku v septembri, tak verím, že ju k nejakému sviatku dostaneš a spraví ti radosť :) Ďakujem ešte raz podporu.
Ahoj,
chtěla jsem Tobě i babičce moc poděkovat za skvělý recept. :) Jednoduchý, ale velmi chutný… Po knedlíčcích se jen zaprášilo.
Moc ráda od Tebe čerpám inspiraci, ještě jednou díky!
Ahoj Petra, ďakujem krásne za spätnú väzbu :) Veľmi sa teším, že knedlíčky sa vydarili a chutili :) A ďakujem :)
Zdravím,kedysi som videla film,kde Jiřina Bohdalová priniesla Sovákovi do krčmy marhuľové guľky s tvarohom a ponúkala mu ich „Je libo másličko nebo cukříček?“A od tých čias,keď si na to spomeniem tak mi tečú slinky..Dnes som ich robila podľa vášho receptu a boli úžasné.
Helenka to znie ako nezabudnuteľná scéna pre všetkých milovníkov jedla :) Ďakujem, že si ju spomenula :) Teším sa, že ti chutili a vydarili sa :)
Ahoj Veronika, aj mne si pripomenula moju starenku ked som bola na prazdninach. Mala marhulovy strom na dvore a vzdy nam narobila marhulove gulky, na ktore s laskou spominam ❤️❤️❤️ su pre mna nezabudnutelne a chutili uzasne ❤️?
Jeeeej Dadka to sú nádherné spomienky :)
Ahoj Veronika. Taketo gulky robim z rozneho ovocia.
Ahoj Ľudmila, super, teším sa, takýto skvost by nemal chýbať v žiadnej kuchyni :)
Milá Veronika, oživila si mi pamäť a mám také isté úžasné skúsenosti s mojou starou mamou, ktorá robila také istučké gúľky, ale boli plnené slivkami a vrch sme si posýpali opraženou strúhankou s cukrom a poliate maslom. Je to úžasný recept, určite to vyskúšam s marhuľami, už sa nato teším. Prajem Ti krásny, pohodový deň Ibojka
Ahoj Ibojka, ďakujem, teším sa, že vyskúšaš guľky s marhuľami, určite stoja za to :) Slivkové guľky s opraženou strúhankou poznám, tie sú tiež skvelé! Nezostáva nám nič iné, len to striedať, aby sa nám ušlo z oboch variánt :D Krásny deň aj tebe.
Nooo, zaujímavé!- teraz myslím najmä na tú posýpku -orechy aj tvaroh spolu! Tak to musím okoštovať! Ja som robievala ovocné gule ale so slivkami /v našom regióne sa marhule akosi necítia doma/ a s makovou posýpkou- senzácia! Takže skúsim ďalší variant- marhule si už zoženiem v bežnom obchode! Ďakujem za nápad!
Janka, ďakujem, teším sa, že ťa recept na marhuľové guľky zaujal a vyskúšaš ho :) Posýpka je veru skvelá, ja sa ich neviem dojesť, keď ich babka pripraví :) Slivkové sú tiež úžasné a s makovou posýpkou, znie to ako veľká dobrota!
Toto je klasický recept, robím ho aj ja, ale najnovšie robím aj z kysnutého cesta. Cesto je také ako na knedľu. Je to výborné. Táto stránka je fajn, lebo sú tu recepty, ktoré mám rada.
Ďakujem pekne Emília, teším sa, že sa ti môj blog páči :) A ďakujem aj za tip na obmenu, tento recepty pochádza od priateľovej babičky, ja ho mám veľmi rada, preto som sa oň chcela podeliť :) Ale guľky z kysnutého cesta určite niekedy vyskúšam, pekný deň ti prajem.
Dobrý večer Veronika. Samozrejme, že te to recept poznám. Je to moje obľúbené jedlo spolu so šúľancami. Robila ich naša babka , mama a celoročne aj ja. Ovocie už zreje s budú guľky čo nevidieť. Srdečne Ťa zdravím, rada si čítam Tvoje príspevky.
Ďakujem krásne Mária, teším sa, že rada čítaš, čo píšem :) Marhuľové guľky aj šúľance, sú už tradícia a overené recepty sa posúvajú z generácie na generáciu. Našťastie, inak by sme prišli o veľký poklad :) Tak sa teším, že ich robíš celoročne :)
Pozdravujem
Vase recepty mam rada.
Gulky robím podobné,ale keď chcem narýchlo urobiť a nemám uvarené zemiaky tak robím nasledovne: kocku tvarohu zmiešam s jedným vajíčkom a toľko múky až sa urobí nelepive cesto. Potom už robím guľky s ovocím podľa dostupnosti -marhule, slivky.. Uvariť a poliat maslom a ochutiť makom, kakaom, orechmi. . .podľa chuti
Ďakujem krásne Božena :) Aj za skvelý tip na rýchle tvarohové guľky :) Určite niekedy vyskúšam, už sa teším!
Páčia sa mi Vaše recepty ,aj ich robievam ,pretože mi chutia.Sú to tie staré osvedčené a chutné dobroty.
Ahoj Mária, ďakujem, veľmi sa teším, že sa ti moje recepty páčia, robievaš ich a hlavne, že ti chutia :) Krásny deň ti prajem!
Recepty su skvele gulky urcite urobim
Ahoj Iveta, tak to mám veľkú radosť a teším sa, že guľky vyskúšaš :) Budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako to dopadlo :)
Dakujem za skvele recepty!!
Marianna ja ďakujem za taký milý komentár :) krásny deň ti prajem :)