Makový koláč predstavuje ideálny desiatový koláčik na dlhšie trasy. Napríklad ak sa rozhodnete precestovať krížom Slovensko našou vlakovou dopravou a nechcete si kupovať drahú bagetu, padne vám táto kombinácia maku a višní vhod. Síce nám potom hrozia makové zuby a my sa bojíme usmievať, myslím si ale, že pri tomto koláčiku stojí za to podstúpiť menšie riziko. :D Treba si dopriať trošku slobody a menej sa zamýšľať nad tým, čo si o nás ľudia pomyslia. Takže makovým rožtekom, závinom a koláčikom zdar!
Vyskúšaj aj moje ďalšie recepty na koláče a zákusky, sezónne ovocie využiješ naplno v mojom recepte na ríbezľový koláč so snehom.
Ingrediencie na makový koláč
na plech veľkosti 30 x 22 cm
- 80 g makovej múky (alebo mletého maku)
- 100 g špaldovej celozrnnej múky hladkej
- 80 g mletých vlašských orechov
- 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- štipka soli
- 3 vajcia (bielka a žĺtka oddelene)
- 120 g trstinového cukru
- 300 ml cmaru izbovej teploty
- 100 g rozpusteného vlažného masla
- 300 - 400 g odkôstkovaných višní
Na ozdobu
- 200 - 250 ml smotany na šľahanie
- 1-2 PL trstinového cukru
Ako si upiecť jednoduchý makový koláč
1 Plech si vymastíme maslom (alebo kokosovým tukom) a vysypeme strúhaným kokosom (alebo múkou) alebo vystelieme papierom na pečenie. V miske zmiešame špaldovú a makovú múku, mleté vlašské orechy, kypriaci prášok do pečiva a štipku soli. V druhej miske vyšľaháme žĺtka s cukrom, pridáme vlažný cmar a maslo a premiešame.
2 Do tekutej zmesi vysypeme sypké ingrediencie a premiešame ručne metličkou, aby sa nám tekuté a suché ingrediencie pekne prepojili. V poslednej miske si vyšľaháme bielka so štipkou soli do snehu a následne po lyžiciach pridávame sneh do cesta. Jemne premiešame a vylejeme na menší plech. Zasypeme bohatou dávkou višní, pretože tak to máme radi. :)
Maková bábovka
Táto maková bábovka s citrónovou kôrou je zatiaľ moja najobľúbenejšia bábovka, ktorú robím pravidelne.
3 Pečieme 40 minút pri 180 °C. Hotový makový koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Medzitým si vyšľaháme smotanu na šľahanie s 1 - 2 lyžicami cukru na šľahačku. Koláč nakrájame na obdĺžniky a na každý kúsok pridáme pred podávaním kopček vychladenej šľahačky. Nech vám chutí!
Čo poviete na tento rýchly makový koláčik? Ak som vás zlákala na jeho vyskúšanie, nezabudnite sa podeliť o váš výsledok v komentári. V prípade, že ste pri pečení trošku zaexperimentovali a nahradili nejaké ingrediencie, uveďte aj to, vylepšenia sú tu vítané!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
10 komentárov
Pekný deň želám Anet, teším sa, že koláčik sa podaril a chutil :) A použitie jahôd je výborná alternatíva :)
Supeeer, veľmi sa teším Vierka, že sa koláčik podaril a chutil :) Biely jogurt je výborná náhrada za cmar :)
Ďakujem krásne Veronika, teším sa, že koláčik ti chutil aj napriek tomu, že nemáš mak vo veľkej obľube :)
Ahoj Veronika, oslovil ma tento makovy kolacik, a mam otazku, cim mozem nahradit cmar. Som bezlaktozova a BL cmar som este v obchode nevidela:( dal by sa nahradit napr. BlL jogurtom, ci radsej BL mlieko?? A kolko ml tej nahrady cca by si doporucila. Dakujem za radu. Jana
Ahoj Janka, teším sa, že ťa makový koláč s višňami zaujal a chcela by si ho vyskúšať :) Skúsila by som ho nahradiť jogurtom, použila by som 200 až 250 ml :) V dohľadnej dobe ho skúsim pripraviť v bezlaktózovej verzii a ak sa podarí, určite pridám presnejšiu verziu aj na blog :) Držím palce, nech sa vydarí!
Zdravim robila som ho so slivkami, chuti vyborne, skvela konzistencia cesta :)
Ahoj, super teším sa, že makový koláč chutil :) Slivky sú výborná náhrada za višne a som rada, že konzistencia cesta vyhovovala :)