Táto maková torta má u mňa prívlastok slávnostná vianočná, lebo sa dokonale vyníma na slávnostne prestretom stole v spoločnosti sviečok a voňajúceho ihličia. Ak máte radi mak a chceli by ste klasické torty zameniť za niečo úplne iné, resp. prekvapili milovníkov maku variáciou ich vlastnej makovej torty, odporúčam vám vyskúšať môj recept. Ak vám laktóza nevadí, uvedené bezlaktózové verzie ingrediencií nahraďte klasickými.
A ak chcete vytvoriť tortičku v bezlaktózovej verzii, čítajte navyše pozorne zloženie horkej čokolády a mandľového likéru (dá sa kúpiť aj v bezlaktózovej verzii). Bezlaktózové mlieko, tvaroh a mascarpone kúpite za dobrú cenu aj v Kauflande pod značkou K-free.
Ingrediencie
na okrúhlu formu s Ø 20 cm
Cesto na 2 korpusy (po prerezaní 4)
- 8 vajec
- 200 g cukru
- 200 ml olivového oleja
- 200 ml bezlaktózového mlieka
- 260 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
- 140 g makovej múky
- 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
Makový krém
- 500 g bezlaktózového mascarpone
- 400 g bezlaktózového jemného tvarohu
- 5 PL práškového cukru
- 4 PL mandľového likéru
- 70 g mletého maku
- jablkový džem
Čokoládová poleva
- 100 g horkej čokolády
- 1-2 ČL kokosového oleja
- 1 ČL škorice
- granátové jablko
Bezlaktózová maková torta
1 V miske vyšľaháme 4 žĺtka a 100 g cukru do peny. Pridáme 100 ml oleja, 100 ml mlieka, premiešame a prisypeme suché ingrediencie – 130 g špaldovej a 70 g makovej múky zmiešanej s 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva. V druhej miske vyšľaháme 4 bielka so štipkou soli do tuhého snehu, ktorý po lyžiciach ručne primiešame do cesta. Okrúhlu formu vymastíme a vyložíme papierom na pečenie po bokoch a dne formy.
2 Cesto vylejeme do formy, uhladíme, vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 30 až 35 minút. Následne korpus vyberieme, necháme chvíľu na kuchynskej linke, vyberieme z formy a necháme úplne vychladnúť na mriežke. Po vychladnutí ho prerežeme na 2 časti. Rovnakým spôsobom upečieme aj druhý korpus, ktorý po vychladnutí prerežeme. Takto dostaneme 4 korpusy.
Vyskúšaj aj:
Jednoduchý makový krém
3 V miske zmiešame mascarpone s tvarohom, cukrom a mandľovým likérom. Pridáme mletý mak a jemne premiešame. Ak je to potrebné, po ochutnaní ho ešte dosladíme. Na chvíľu ho odložíme do chladničky, aby trochu stuhol. A potom sa už pustíme do vrstvenia: začneme prvým korpusom, ktorý potrieme jablkovým džemom. Pokračujeme vrstvou krému, korpusom potretým džemom, krémom a takto postupujeme, až kým nepotrieme všetky korpusy.
4 Vrch torty potrieme jemnou vrstvou krému a boky obtiahneme zvyšným krémom. Hotovú tortu polejeme čokoládovou polevou, ktorú sme roztopili nad vodnou parou a zmiešali s kokosovým olejom a škoricou. Ozdobíme granátovým jablkom a ak chcete zvýrazniť slávnostný podtón torty, môžete pridať tymianové vetvičky a domáce pusinky.
Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
21 komentárov
Ahoj? prosim Ťa, aky tvaroh? Jemny roztieratelny alebo hrudkovity? Ďakujem
Ahoj Nikoleta, použila som jemný roztierateľný tvaroh, idem to hneď pridať aj do receptu :)
Priznám sa,že akosi som nepochopila ten recept. Po zmiesaní všetkých ingrediencií na cesto si cesto rozdelím na dve polovice a upečiem každé zvlášť? Lebo v recepte chýba vysvetlenie. Nemôžem upiecť cesto naraz a po upečení ho prerezať na štyri časti?
Pekný deň želám Katka, rada poradím, ako budem vedieť :) Ingrediencie sú spísané na 2 korpusy, každý z nich sa následne prereže a vzniknú teda vo výsledku 4 korpusy :) Ja som upiekla 2 korpusy, každý zvlášť, prípadne ak máte 2 formy, tak sa môžu piecť aj naraz. Samozrejme môžete upiecť cesto aj naraz a potom korpus prerezať na 4 časti, treba však prispôsobiť čas pečenia a zvolená forma, ktorú uvádzam, môže byť pri pečení naraz primalá. Ale všetko sa dá, recept si viete určite prispôsobiť na vaše podmienky :)
Vyzerá to výborne! Doma milujeme mak no máme intoleranciu na lepok, viete mi poradiť akou múkou by som mohla nahradiť špaldovú? Ďakujem ?
Pekný deň želám Erika, ďakujem pekne :) Osobne by som skúsila skombinovať mandľovú a pohánkovú múku spoločne s makovou, výsledok tak bude bezlepkový :)
Ahoj, rada by som skúsila túto tortu, skúšala som od teba už čokoládovú a bola výborná, avšak aj pri tej čokoládovej moje korpusy vyzerali kostrbato kvôli tomu papieru na pečenie, keď ho dám do formy tak už mi nevyjde pekný kruh. A pri tejto máš uvedený ho znova dokonca ešte pred tým vymastit plech, ako to mam spraviť aby bol vyrovnaný, máš nejaký trik/tip, prosím? ?
Ahoj Monika, ja napriklad na kruhovu formu davam papier na pecenie iba na spodok, surovo ho pricvaknem okrajmi formy a az potom obstriham vytrcajuce casti, boky bud necham tak, alebo potriem olejom, zatial som nemala problem. Ale uvidime, co odpise Veronika ??
Ahoj Zuzka, ďakujem krásne za tvoj tip :) Ja to robím veľmi podobne, tiež ho pricvaknem okrajmi formy a potom obstrihám, aby mi čo najkrajšie pokrýval spodok formy a vyšiel z toho pekný korpus :)
Ahoj Monika, odporúčam postupovať tak, ako uvádza Zuzka :) Teda najprv začať spodkom formy, teda spodok vyložiť papierom, pricvaknúť okrajmi formy a potom obstrihať vytŕčajúce časti :) Ja schválne ešte trochu vymastím spodok aj boky formy, aby papier pekne držal vo forme. Keď mám spodok hotový, vyložím papierom boky formy, práve to vymastenie pomáha tomu, aby papier pekne držal :) A následne obstrihám, nech je toho papiera čo najmenej. Ale dá sa postupovať aj tak, že boky vymastíš, mali by ísť pekne od formy po upečení :)
Pred casom som si kupila makovu muku a konecne viem, kde ju vyuzijem ?, snad bude este dobra. Prosim Ta Veronka, kde viem zohnat jablkovy dzemik? Event.vies poradit alternativu? Urcite sa pustim do pecenia najblizsie, ked bude cas, tesim sa.
Ahoj Simona, tak sa teším, že som mohla inšpirovať receptom na využitie múky :) Mám inak na blogu ešte makovú bábovku, tá je skvelá, jedna z mojich najobľúbenejších, keby si mala tej makovej múky veľa :) Ja som kúpila jablkový džem v Elsner bistro v Brne, úplne krásny vizuálne aj chuťovo, s malými kúskami jabĺk vo vnútri :) Ale pozerám veru, že je to skôr rarita a nejde ho zohnať bežne, takže by som ho nahradila napr. hruškovým alebo ríbezľovým, tie by tam tiež mohli pekne vyniknúť :) A s makom idú krásne dokopy aj višne, takže napr. višňový či čerešňový by tiež určite neboli na zahodenie :)
Páčia sa mi recepty
Ďakujem milá Beáta, veľmi sa teším, že sa ti recepty páčia a dúfam, že ti budú aj chutiť :)
Ahoj, Veronika, prosím ťa, aký mandľový likér si použila? Alebo ktorý odporúčaš? Ďakujem ti vopred za info.
Ahoj Iva, používam väčšinou Baileys classic :)
Ahoj Veronika :-) prosim Ta, co je makova muka?
makova muka vznikne pomletim „susiny“, ktora zostava po vylisovani oleja z makovych semien :)
Barbora ďakujem krásne za zodpovedanie otázky :) Našla som ešte takéto vysvetlenie: semienka maku sa lisujú za studena, čím sa zbavia oleja, vysušia sa a následne pomelú do podoby múky.
Ahoj Nikoleta, ospravedlňujem sa za neskoršiu odpoveď a zároveň ďakujem Barbore, že sa medzitým podujala na ňu odpovedať :) Makovú múku nájdeš v obchodoch so zdravou výživou či bioobchodíkoch, prípadne v eshopoch :) Nezamieňala by som ju mletým makom, ten ti pustí pri pečení tuk a vo výsledku bude torta „mokrá“.