Akonáhle skončí babie leto a začne upršaná, zamračená a chladná jeseň, začínam sa tešiť v tomto kruhu depresívnych nálad a ani za nič bože vstávania z postele na jedinú vec. Vianoce. Sú hmatateľné, zelené, žiarivo svetielkujúce a voňajúce. Medovníkmi, vareným vínom, uponáhľanými darčekmi a smiechom. Tieto Vianoce si privolávam o trošku skôr v podobe prvých vianočných sušienok. Takže lieskové oriešky nemusíte použiť len do domácej nutely, ale aj do jednoduchých a lahodných sušienok. Tak hor sa piecť lieskovo orieškové sušienky, aby ste si mohli zahryznúť do kúska Vianoc. :D
Ingrediencie
na 20 sušienok
Cesto
- 100 g lieskových orechov
- 100 g celozrnnej špaldovej múky polohrubej (použite pohánkovú múku, ak chcete upiecť bezlepkové sušienky)
- 100 g masla izbovej teploty
- 70 g trstinového cukru (jemne mletého, alebo s vysokým podielom melasy)
Náplň
- 50 g nasekanej horkej čokolády
Lieskovo orieškové sušienky, ktoré vám rozvoňajú byt
1 Menší plech si vyložíme papierom na pečenie, nasypeme naň lieskové oriešky a dáme piecť do rúry na 10 - 15 minút pri 160 °C až kým lieskovce nie sú zlatohnedé. Následne ich vysypeme na utierku a zbavíme šupky. Nerobíme to prstami ale pomocou utierky šúchame lieskovce tak, aby z nich zliezla šupka. Keď vychladnú, rozmixujeme ich na múčku.
Jednoduchý banánový chlieb
Ak máte doma zrelé banány a neviete čo s nimi, tento recept bude pre vás záchranou :D
2 Do misky vysypeme pomleté lieskové orechy, pridáme múku, cukor a na kocky nakrájané maslo izbovej teploty. Všetky ingrediencie zmiešame rukou dokopy, až kým nie je cesto hladké. Rozdelíme ho na 4 kusy a každý kus zrolujeme na dlhší tenší plát. Pláty preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a odložíme do chladničky na 1 hodinu. Každý plát narežeme na rovnaké časti (asi 8 g) a vyformujeme do guľky. Vždy pracujeme s jedným plátom a ostatné nechávame v chladničke. Vyformované guľky opäť odložíme do chladničky na 1 hodinu.
3 Následne guľky v primeraných odstupoch pečieme na plechu, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Pečieme 15 minút pri 160 °C. Po upečení vytiahneme sušienky z rúry a necháme ich vychladnúť. V miske si nad parou roztopíme čokoládu. Necháme vychladnúť, až kým nám čokoláda nezhustne tak, aby sa nám pri naberaní neroztekala. Na lyžičku si naberieme čokoládu, "natrieme" na sušienku a na to prilepíme ďalšiu sušienku.
4 Spojené sušienky odložíme do chladničky, aby čokoláda pekne stuhla a sušienky sa neodlepovali. Potom vložíme do vzduchotesnej nádoby a po kúskoch si vychutnávame jemné spojenie lieskových orieškov a čokolády. Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
8 komentárov
Pekný deň želám Natália, osobne som to neskúšala, ale podľa mňa by sa to dalo spraviť takto :)
Ahoj Veronika, uz som piekla viacero kolacikov z tvojich receptov a teraz uz vyzeram, co upeciem na Vianoce okrem nasej domacej klasiky. :) Chcela by som sa ale opytat cim mixujes orechy na mucku, nejaky overeny mixer, lebo uz sa mi stalo, ze som nieco kupila a vobec to nezodpovedalo tomu, co to malo byt. :) Dakujem pekne za odpoved, Martina
Ahoj Martina, teším sa, že si už vyskúšala viacero mojich koláčikov. Dúfam, že ti chutili :) Super, že už teraz hľadáš, čo vypekať na Vianoce, tento recept je viac než vhodným adeptom. :) U nás je veľmi obľúbený. Orechy mixujem momentálne po troškách v mlynčeku na kávu, alebo si kupujem rovno mleté. Mixér, ktorý by sa popasoval s orechmi v pohode a bez ustavičného vyberania trošku múčky a opätovného mixovania, som bohužiaľ ešte nenašla. Ale chystám sa hľadať :)
Vyzeralo to ako dobry receptik, ale bohuzial recept je miestami nie celkom jasny. Napriklad oxymoron ako „zrolovat na plat“ neprida receptu velmi na zrozumitelnosti. Podobne je to s „vyformujeme do gulky“ nad obrazkom so susienkami tvorenymi dvoma polgulami (alebo este niecim plochsim).
V konecnom dosledku sa vsak pecenie podarilo, aj ked susienky su velmi krehke, povedal by som este krehsie ako vanilkove rozky. (Teda aspon tie moje). Ale jest sa daju a okoliu chutia.
Ahoj Khai, veľmi pekne ďakujem za tvoj komentár :) Priznám sa, že až po takomto komentári si človek uvedomí, že keď píše recept, môže byť jasný pisateľovi ale nie tak jasný samotnému čitateľovi :) Zrolovať na plát znamená rukami vyvaľkať na dlhší tenší plát (ako hada), z ktorého po stuhnutí odkrajuješ po kúskoch pričom každý kúsok v dlaniach vyformuješ do guľky. Guľky pri pečení padnú a stanú sa z nich pologule. Následne ich spájaš čokoládou z tých strán, ktoré sa dotýkali plechu, teda papiera na pečenie. Každopádne som rada, že sa dali jesť a okoliu chutili :) Sušienky sú po upečení krehké, treba ich nechať vychladnúť a po spojení s čokoládou uložiť do chladničky. Takto stuhnú a už nie sú krehké. Nezrozumiteľnosti v recepte upravím a ak by si ešte niekedy nebolo niečo jasné budem rada, ak mi dáš vedieť :) Ďakujem ti a prajem krásne sviatky. Veronika
Opäť ďalší chutno – vyzerajúci recept. Ja už sa neviem dočkať vianočného pečenia (a hlavne jedenia). ???
https://laureysworldkitchen.blogspot.sk
ďakujem krásne :)