Lávový koláč, lava cake či čokoládový fondant. Za týmito názvami sa skrýva dokonalý a okúzľujúci čokoládový dezert. Na prvý pohľad pôsobí zložito a náročne, ale opak je pravdou. Je jednoduchý, skladá sa zo zopár ingrediencií a servírovaný spolu s úsmevom dokáže spraviť z každého večera romantický. Aj keď ste sama, pozeráte vianočnú Lásku nebeskú a po kúskoch si vychutnávate čokoládové jadro a chrumkavú kôrku lávového koláčika.
Ingrediencie
na 6 ks
- 200 g kvalitnej čokolády (ja som použila 70 %-tnú)
- 140 g na kocky nakrájaného masla
- 4 vajcia
- 60 g hladkej špaldovej múky (na bezlepkovú verziu môžete použiť hladkú pohánkovú múku)
- 70 g trstinového cukru
- mrazené (alebo čerstvé) maliny
- čerstvá mäta na ozdobu
Lávový koláč, s ktorým vyčaríte romantickú atmosféru nielen na Valentína
1 Najprv si jemne vymastíme formičky (ja som použila keramické formičky, ale môžete použiť aj formu na muffiny) maslom, aby sa nám potom koláčiky ľahko vyberali. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom, poriadne premiešame a odstavíme zo sporáka. Za občasného miešania necháme trochu vychladnúť. Vo väčšej miske ručne metličkou vyšľaháme vajíčka s trstinovým cukrom, pridáme roztopenú čokoládu s maslom a premiešame. Na záver pridáme preosiatu múku a zamiešame.
Marcipánové guľky
Ich príprava je trošku náročnejšia, ale pri dobrom uschovaní a skrytí pred nevítanými rukami vám vydržia celé Vianoce.
2 Hotové cesto nalejeme do pripravených formičiek, poukladáme na plech na pečenie (ak použijete keramické formičky) a dáme piecť na 7 – 12 minút pri 200 °C. Čas pečenia sa líši od druhu rúry, radšej pozorne sledujte sprievodné znaky – koláčiky sú hotové, ak sa odlepujú od stien foriem a navrchu sú jemne chrumkavé. Dôležité je, aby sa upiekol len povrch koláčika a vnútro zostalo vláčne a “surové”. Po upečení ich vytiahnite z rúry, nechajte minútu postáť na kuchynskej linke a potom ich opatrne vyklopte na tanier.
3 Lávové koláčiky podávame s kopčekom zmrzliny alebo mrazenými (či čerstvými) malinami, ktoré si povaríme s troškou trstinového cukru. Ak máte v črepníku mätu, môžete koláčik ozdobiť lístkami mäty. Koláčik si vychutnávame chvíľku po upečení, vtedy sa vnútri krásne rozteká a v spojení s chrumkavou vonkajšou vrstvou tak môžete okúsiť kúsok čokoládového neba. :)
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
69 komentárov
Ahoj Kristína, perfektné, veľmi sa teším, že lávový koláčik sa podaril! :) A že ho zaraďuješ medzi svoje obľúbené :) Dúfam, že vyskúšaš postupne aj nejaké ďalšie recepty a budeš mať z výsledkov a pochvál radosť :)
Ahoj Lili, teším sa, že ste si s kamarátkou spravili pekný pečiaci čas :) Každá rúra je trochu iná, tak možno nabudúce, ak by ste do toho išli opäť, treba skrátiť čas pečenia :)
Pekný deň želám :) Ja som použila formičky s priemerom 9 a 10 cm (mala som dva rôzne druhy z IKEA) a vyšlo mi z tejto dávky 6 ks koláčikov :) Už ste ich piekli? :)
Áno, piekla som. Boli veľmi chutné. Super recept. Ďakujem.
Ďakujem krásne Edita, to som rada, že sa podarili a chutili :) Krásny deň želám :)
Ďakujem krásne, budem sa tešiť na tvoju spätnú väzbu Jarka :)
Jeeej ďakujem krásne Gitka :) Aj ja ti želám veľa veľa zdravia a krásny nový rok :)
Ďakujem krásne Anna :)
Ďakujem krásne Maja, teším sa, že sa koláčiky podarili :) A ďakujeme aj za tip, ako na pečenie v remoske, určite sa viacerým zíde :)
Ďakujem krásne Dana, budem sa tešiť a potom daj vedieť, ako to dopadlo :)
Ahoj Katka, teším sa, že koláčiky sa podarili a chutili :) Cesto je hustejšie, než pri klasických koláčikoch, ale nemalo by byť až také husté, že sa musí vyškrabávať z misky. Možno nabudúce skús použiť vajíčka M, L, to by mohlo pomôcť :)
Ja vysypávam formičkou kakaom, a vždy sa krásne vyklopí.
Ahoj Miška, vysypávanie kakaom je super nápad, ďakujeme krásne za tip :)
Ahoj Lenka a aké formičky prosím používaš? :) Inak teším sa, že koláčik chutí :)
Ďakujem krásne Marcelka :) Budem sa tešiť, ak mi dáš vedieť, ako to dopadlo :)
Ďakujem krásne Janka :) Budem sa tešiť, ak ich vyskúšaš a dáš mi potom vedieť, ako to dopadlo :)
Ahoj. Veľmi túžim vyskúšať tento koláčik, len by som sa rada spýtala, aké misky si použila. S akým priemerom. Ci je to jedno? Ďakujem za odpoveď?
Ahoj Lenka, mám také okrúhle kameninové z Ikey, priemer je 10 cm :)
Jeeej ďakujem krásne Jelka za skvelú spätnú väzbu ku koláčiku, teším sa, že chutí tebe aj tvojim dvom chlapcom :)
Ďakujem krásne Dáška, teším sa, že koláčik sa podaril a chutí :)
Na tento kolacik som natrafila presne v spravny cas. Po celodennom rodinnom vylete som potrebovala k slavnostnej velknocnej veceri rychlo pripravit aj zakusok. Presne takyto rychly a bozsky cokoladovy zazrak som potrebovala. Vysiel na vybornu, s cerstvym lesnym ovocim a slahackou korunoval nas sviatocny stol Moja na cokolade zavisla rodinka si ho okamzite zamilovala.
Vdaka Veronika za skvely recept.
Ahoj Janka, ďakujeeem, veľmi sa teším, že lávový koláčik sa vydaril a vyšiel na výbornú :) A krásne si ho nazvala – pomenovanie božský čokoládový zázrak mu skvele sedí :) Majte krásne sviatky :)
Úžasný recept… rýchlo a chutne ❤️ U nás si všetci zamilovali… U mňa ku lávovemu efektu 7 a pol minúty ?
Ahoj Eva, ďakujem za super spätnú väzbu k lávovému koláču :) Som veľmi rada, že sa vydaril a všetkým chutil :)
Úžasný koláčik ? chuti aj po vychladnutí a výborne sa kombinuje s lesným ovocím.
Janka ďakujem krásne za feedback :) Teším sa, že ti chutí a presne ako hovoríš, s lesným ovocím je neskutočný!
Tento koláčik mám už dlho uložený a tento víkend ho už určite upečiem. Máme totiž na záhradke veeeeeeľa malín. Vyzerá vynikajúco tak ako všetky vaše recepty. Sú krásne nafotené?…
Ahoj Zuzka, teším sa, že si sa po dlhom čase rozhodla lávový koláč vyskúšať upiecť :) Dúfam, že sa podaril! A ďakujem krásne za spätnú väzbu k mojim receptom a fotkám, som veľmi rada, že sa ti páčia :)
Ahoj, ráda bych se zeptala, zda se koláček povede pokud bych si ho připravila asi 2h před jeho pečením. Nebo je nutné dát hned do trouby?
Ahoj Adel, zatiaľ som to neskúšala, vždy dávam rovno piecť, aby sme mohli jesť :) Ale myslím si, že by to nemal byť problém, skús a uvidíš :) Držím palce, nech sa vydarí!
Ahoj!
Ja som urobila cesto a az tak za tri hodiny piekla aby boli kolaciky cerstve.. a boli este lepsie ako ked som piekla hned.. takze da sa to urcite :-)
Perfektné Monika, ďakujeme, že si nám dala vedieť :) A teším sa, že koláčiky sa podarili a chutili :)
“ Život je len náhoda „…Poznáš tú pieseň ? a stalo sa ..Dnes som dostala na ochutnanie vynikajúcu maškrtku .Celé poobede mi vŕtalo v hlave ako na to. Večer otvorím počítač-stránku Pinterest a prvé čo sa otvorilo bol Lávový koláčik.Nevieš si predstaviť moju radosť.
Veronika ,doteraz som neobjavila tvoj blog no teraz som už niečo pozrela a hneď som sa aj prihlásila na odber.Páčia sa mi Tvoje recepty aj štýl.Určite zostanem stálou návštevníčkou .
Ahoj Elinór, nepoznám, ale idem si ju pohľadať, lebo názov znie krásne :) Veľmi sa teším, že si natrafila na môj blog aj vďaka Pinterestu, dúfam, že tu nájdeš dostatok chutnej inšpirácie a budeš rada súčasťou nášho Lenivého klubu :) Prajem ti vydarené pečenie a ak by si s čímkoľvek potrebovala poradiť, neváhaj sa na mňa obrátiť.
Jéj , ďakujem za skvelý recept. Určite v sobotu vyskúšam.?
Janka teším sa, že ho vyskúšaš! :) Budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako dopadlo pečenie a hlavne, ako chutilo :P
Milujem primitivne recepty s ohromujúcim efektom, a tento splnil všetky očakávania:-) Počas sviatkov som ho robila štyrikrát a všetci boli (dúfam, že nefalšovane) nadšení!
Skúšala som špaldovú aj obyč hladkú múku, trstinový aj biely cukor, a vždy sa podarili. Vylievala som ich do muffinových košíčkov a tie som postavila do misky, pretože som si nevedla predstaviť, ako ich budem z formičiek za horúca vyklápať. -) Skúšala som ich aj predpiecť a potom v horúcej trúbe (na 180 st.) „rozpiecť = podarilo sa. Fakt skvelý recept pre lenivú kucharku, ako som ja…-) Ďakujem!
P.S. Cukru som ubrala viac, ako polovicu, bez ujmy na výsledku.-) A overila som si, že čím viac horká čokoláda, tým lepší výsledok. Ono už aj to maslo pridáva na bombovitosti, tak načo ešte pridávať cukru:-)
Ahoj Katka, veľmi sa teším, že recept na lávový koláč splnil všetky tvoje očakávania :) A taktiež, že všetkým chutil vo viacerých verziách, ktoré si vyskúšala :) Jasné, veľmi dobrou voľbou sú formičky na muffiny, z tých silikónových to ide jedna radosť vyberať :) Jasné, cukor kľudne uberať, ja ich budem na Valentína piecť opäť, takže otestujem s polovičnou dávkou cukru a prípadne následne aj upravím recept :) Prajem ti krásny deň a ďakujem za skvelú spätnú väzbu :)
Výborný chutný receptík odporúčam :)
Ahoj Miriam, ďakujem za krásnu spätnú väzbu a odporúčanie :)
Ahoj chtěla bych se zeptat místo hladké špaldové mouky mohla bych použít hladkou pšeničnou světlou mouku či polohrubou ? děkuji
Ahoj Janka, samozrejme, môžeš použiť hladkú pšeničnú múku namiesto špaldovej :) Teším sa, že ideš lávový koláč vyskúšať a držím palce, nech sa podarí! :)
Ahoj, myslis, ze se povede i kdyz pouziji rostlinny tuk namisto masla? Mame v rodine alergii na kravske mleko, ale rada bych recept vyzkousela, vypada mnamozne ;-)
Ahoj Katka, bohužiaľ verziu s rastlinným tukom nemám vyskúšanú, takže ti neviem zaručiť rovnaký výsledok :( Ak by som ho skúšala v úplne rovnakom pomere, len s náhradou masla, použila by som kokosový olej – 120 g. Ďakujem pekne, teším sa, že ťa zaujal, pomaličky pridávam aj recepty bez laktózy (ak je to možné aj bez obsahu kravskej bielkoviny), ale nie všetky mám v obidvoch verziách. Ale postupne budú a možno aj lávový koláč, ak bude čas :) Držím palce, ak sa ho rozhodneš vyskúšať a budem rada, ak mi dáš vedieť, ako to dopadlo. Prajem ti krásny deň!
Chcela by som ho skusit, mizem dat hladku muku special?
Ahoj Majka, samozrejme, hladká múka špeciál je na to vhodná :) Držím palce, nech sa lávový koláčik vydarí!
Tak ja som skúsila a urobila všetko podľa receptu… Žiaľ mne sa nepodaril…chuť bola horká-hoci na výber čokolády som si dala záležať, vôbec po upečení netiekol…a to sme sa s dcérou tak tešili.
Milá Katarína, veľmi ma mrzí, že koláčik sa nevydaril podľa tvojich predstáv. Každý z nás má rôzny prah sladkosti, to, čo mne príde sladké akurát, príde niekomu sladké až príliš alebo, naopak, sladké málo. Katka znížila množstvo cukru o polovicu a chuťovo jej to prišlo super, ja som za tých 70 g cukru a pre vás je to naopak málo. Preto je najlepšie recept si prispôsobiť podľa toho, ako zvyknete sladiť :) Pokiaľ ide o tečenie koláčika po prekrojení, tu veľmi záleží od rúry – teplotou sa môžu odlišovať aj o 30 stupňov Celzia, preto je potrebné zamerať sa skôr na sprievodné znaky, ktoré popisujem v postupe. Držím palce, aby sa vám nabudúce vydaril, ak sa ho rozhodnete skúsiť znova :)
Dnes som piekla a podarilo sa :) je to easy a velmi dobre :)
Ahoj Nikol, veľmi sa teším, že lávový koláč chutil a podaril sa podľa tvojich očakávaní :))
Ahoj, skusala som ho robit z polovicnej davky, lebo som ho robila prvy krat, nebol lavovy, nakolko som ho nechala dlho v rure, ale chutovo super, nakolko tento kolacik zboznujem. Chcem sa opytat, mozem to dat piect aj do silikonovych formiciek na mufiny??? Lebo keramicke misky maju velky priemer a kolacik dost nasyti aj ked je mensi…
Ahoj Denisa, som veľmi rada, že si koláčik vyskúšala a chutil ti :) Samozrejme, môžeš ho spraviť aj do formičiek na muffiny, je pravda, že koláčik je dosť sýty, takže to situáciu vyrieši :) Pekný deň!
Aj tento tvoj receptík som piekla. Taktiež musím chváliť. Priznám sa, že na môj vkus to bolo príliš sladké ale….. veľmi mi chutil až po vychladnutí.
Ahoj, veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu k receptu :) Teším sa, že ti chutil, aj keď až po vychladnutí. Skús nabudúce (ak budeš piecť) pridať menej cukru alebo čokoládu s vyšším podielom kakaa. Prípadne kombinovať so studenou citrónovou zmrzlinou alebo malinovou omáčkou, možno ti to bude takto chutiť aj teplé :)