Minulý víkend sme po všetkej kapustnici, zemiakovom šaláte a vianočných koláčoch konečne jedli aj niečo exotickejšie. :D Priznám sa, že rada skúšam nové zaujímavé kombinácie marinád na mäso, aj keď mäso nejedávame často a ak už áno, snažím sa ho vždy kupovať z dobrých a overených zdrojov. Tentokrát som skúsila kombináciu limetiek, medu a zaujímavých korení a vznikli z toho najlepšie pečené kuracie stehná aké sme kedy jedli. Takto ich vychválil priateľ a keďže jeho mamina i babička sú skvelé kuchárky, potešilo ma to. :) Chuťovo aj pocitovo je recept už overený, takže odporúčam skúsiť, ak hľadáte niečo exotickejšie a pritom jednoduché na prípravu.
Ingrediencie
na 2 porcie
- 6 kuracích stehien
- 3 menšie šalotky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL sójovej omáčky
- 20 ml olivového oleja
- soľ
- čierne korenie
- 1 ČL semiačok koriandra
- 1/2 ČL muškátového orieška
- 1/3 ČL čili
- 3 klinčeky
- med
Kuracie stehná podávame s
- ryža basmati
- limetky
- petržlenová vňať
Kuracie stehná s exotickou marinádou
1 Kuracie stehná premyjeme pod studenou vodou, utierkou osušíme a poukladáme vedľa seba do pekáča. Šalotky ošúpeme a nasekáme nadrobno. Nakrájané šalotky preložíme do misky a pridáme k nim prelisované strúčiky cesnaku, olivový olej, sójovú omáčku, soľ, čierne korenie, muškátový oriešok, čili kúsky alebo mleté čili, klinčeky rozdrvené v mažiari a semiačka koriandra. Marinádu dobre premiešame a vylejeme na kuracie stehná. Pekáč zakryjeme alobalom a kuracie stehná necháme marinovať 30 minút.
Kuracie soté na smotane
Tradičné kuracie soté na smotane pripravené na zdravší spôsob. Bez zahusťovania múkou a bez knedlí či halušiek. Recept z kuracích pŕs bez výčitiek.
2 Po uplynutí času dáme alobal dole a pekáč s našimi kuracími marinovanými stehnami vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečieme 30 minút. Po 30 minútach pekáč vyberieme, otočíme každé kuracie stehno na opačnú stranu a vložíme naspäť do rúry. Pečieme ďalších 15 minút. Po 15 minútach potrieme každé stehno medom, vložíme naspäť do rúry a pečieme posledných 15 minút. Dokopy tak pečieme kuracie stehná 60 minút.
3 Upečené kuracie stehná podávame s čerstvo uvarenou ryžou basmati, limetkami a petržlenovou vňaťou. Tieto kuracie stehná s marinádou chutia najlepšie práve pripravené, asi tak ako väčšina mäsa, takže odporúčam časovo zladiť prípravu kuracích stehien a ryže, aby ste sa hneď mohli pustiť do jedenia. :) Niektorí z vás môžu byť prekvapení ingredienciami, ktoré tvoria súčasť marinády, nebojte sa ich vyskúšať, určite vám výsledok bude chutiť.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
4 komentáre
Ďakujem krásne Renáta, skúšali ste ho už? :) Pečieme odkryté :)
Tie kuracie stehienka v marinade nemali chybu, sice som nemala doma sarlotku len obycajnu cibulu ale dostala som pochvalu ze ta chut je famozna, uplne ina ako boli recepty nasich starych materi -:). Super typ na romanticku veceru!
Oľga skvelé, veľmi sa teším, že vám kuracie stehienka chutili :) Presne, chuť je úplne iná, exotickejšia, ale pritom nie moc, tak akurát :D