Odkedy varím a pečiem pravidelne vo vlastnej domácnosti, rada si raz za týždeň pripravím aj nejaký tradičný recept. Kurací perkelt s domácimi haluškami určite patrí medzi moju obľúbenú desiatku tradičnô receptov, ktoré nikdy nevyjdú z módy a ktoré rada vyskúšam aj v reštauráciách. Ktoré recepty patria do tvojej desiatky? :)
Poctivé domáce halušky, ktoré dopĺňajú chuť kuracích stehienok obalených v mletej červenej paprike a opečenej cibuľke... a vynikajúci obed či večera je raz-dva na svete! Verím, že ti bude chutiť a ak máš svoj overený recept na kurací perkelt, neváhaj sa oň podeliť v komentári.
Vyskúšaj aj môj recept na fantastickú plnenú papriku v paradajkovej omáčke.
Ingrediencie
na 4 porcie
Perkelt
- 2 PL bravčovej masti
- 350 g cibule
- 450 g kuracích stehien s kosťou
- 1,5 PL mletej papriky
- 100 ml vývaru
- 1 zelená paprika
- 150 g cherry paradajok
- 150 ml smotany na šľahanie (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózovú smotanu K-free)
- 1 ČL tapiokového škrobu
Halušky
- 2 vajcia
- 300 g hladkej pšeničnej múky
- 1 ČL soli
- vlažná voda
- maslo (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózové maslo K-free)
- pažítka
Ako na jednoduchý kurací perkelt
1 V hlbokej panvici opražíme na masti nadrobno nasekanú cibuľu dosklovita. Pridáme kuracie stehná, ktoré opečieme z obidvoch strán. Následne pridáme mletú červenú papriku, panvicu stiahneme zo sporáka a dobre premiešame, aby paprika nezhorkla. Panvicu položíme opäť na sporák a opekáme ďalších pár minút. Zalejeme vývarom izbovej teploty, prisypeme na menšie časti nakrájanú papriku a paradajky a premiešame. Následne prikryjeme pokrievkou a varíme cca 30 minút.
Halušky k perkeltu
2 Kým sa nám perkelt varí, pripravíme halušky. V miske vymiešame vidličkou vajcia, múku a soľ. Podľa potreby pridávame vlažnú vodu (cca 100 ml) až nám vznikne redšie cesto. Cesto pretlačíme cez haluškovač do vriacej osolenej vody. Halušky povaríme 3-4 minúty, vyberieme ich z vody a preložíme do misky. Polejeme trochou masla.
Vyskúšaj aj:
3 Hotový perkelt zjemníme a prípadne aj zahustíme, smotanou zmiešanou s tapiokovým škrobom. Dobre premiešame a privedieme do varu. Perkelt servírujeme s haluškami, ktoré ozdobíme trochou nasekanej pažítky.
Ak si chcete perkelt pripraviť vo verzii bez laktózy, stačí zameniť smotanu na šľahanie a maslo za bezlaktózové verzie, ktoré sú dostupné v obchodoch za dobrú cenu. Ja zvyknem používať bezlaktózové verzie produktov od Kauflandu, ktoré sú typické fialovým obalom a označením K-free.
Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
26 komentárov
To “ ď “ v slove dodať ma pekne naštvalo😂😂😂
Recept vyborny. Akurat halusky ….pri 300 g hladkej muky je 100 ml vody malo. Potrebovala som 200 ml.
Ďakujem pekne Janka :) Množstvo vody závisí aj od veľkosti vajíčok, takže podľa potreby pridávame vodu postupne :)
Pekný deň želám Lászlo :) Ďakujem pekne za spätnú väzbu k receptu a tiež podrobné vysvetlenie, vážim si to a som rada, že sa od každého z mojich čitateľov môžem niečo naučiť :)
Ahoj Zuzka, jeeej ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptom a ku knižke :) Veľmi sa teším, že sa ti perkelt vydaril a chutilo ti :) A že sa sem chodíš inšpirovať :) Už mi zostáva len častejšie pridávať recepty, aby tu tej inšpirácie bolo stále neúrekom :)
Ahoj Veronika, dakujeme za recept. Dnes som podla neho varila obed uz druhy raz a myslim, ze sa vydaril. :) Ja som na zaver zeleninu so smotanou (dala som biely jogurt) rozmixovala, inak by to moje deti nezjedli. :) Peknu nedelu zelam! Denisa
Ahoj Denisa, teším sa, že sa perkelt vydaril! :) Super, treba si to prispôsobiť aj konzistenciou, aby pojedli aj detičky :) Krásny deň ti želám!
Vďaka koronalockdown-u s priateľom omnoho viac varíme doma a tvoj blog je super inšpiráciou. Dnes som urobila prave tento recept a uz teraz sa tesim ako ho uvarim opat :) Plus mi pripomenul kuchynu mojej mamky.
Jeeej tak to sedenie doma má aj svoje výhody – spoločné častejšie varenie :) Ďakujem za krásnu spätnú väzbu, teším sa, že môj blog je pre vás super inšpiráciou :) A som rada, že sa kurací perkelt vydaril a pripomenul ti kuchyňu tvojej mamky, mám to podobne pri takýchto receptoch :)
Perkelt a vlastne aj takéto nezemiakové halušky som robila prvýkrát a musím povedať, bola to mňamka, len sa po ňom zaprášilo. Ďakujem krásne za recept :)
Super, tak som rada, že sa tak krásne vydaril a len sa po ňom zaprášilo :)
Dobrý deň, perkelt je bez smotany, táto úprava so smotanou z vášho receprtu sa volá paprikáš.
Ďakujem pekne za spätnú väzbu k receptu :) Smotanu nie je nevyhnutné pridávať, je tam ako možnosť, ak by si niekto chcel výsledný perkelt trochu zjemniť :)
vcera na obed sme mali tento super recept moja mladost milujem toto jedlo vela dalsich uspechov prajem a krasnu nedelu
Ďakujem krásne Andrea, teším sa, že sa perkelt vydaril a chutil :) Aj vám krásny deň prajem!
Ahoj Veronika. Jedlo vyzerá super. Hneď by som si dala mnamka. Ďakujem za vyborne recepty. Prajem ti veľa zdravia. V tejto pre nás ťažkej dobe obzvlášť.
???. ANNA
Milá Veronika, dnešná sobota bola v našej rodine sviatočná. Pripomenuli sme si manželove narodeniny a našim sviatočných obedom bol práve kurací perkelt s haluškami podľa Tvojho receptu. A mal úspech! Bol veľmi spokojný manžel i syn a tým pádom aj ja ?.
Veľmi pekne ďakujem za jednoduché a chutné recepty.?
Ahoj Katka, tak to sa teším, že vám sviatočný obed spríjemnil recept na môj kurací perkelt :) A ešte viac, že manželovi i synovi chutilo, som rada a dúfam, že podobne zachutia aj ďalšie z mojich receptov :)
Ahoj Anna, ďakujem pekne, teším sa, že ťa tento i ostatné recepty zaujali :) A ďakujem za prianie, nápodobne, veľa zdravíčka prajem!
Ahoj Veronika,som rada, že si sa ozvala so super receptom. Teraz sme doma, tak ho určite vyskúšam. Situácia je vážna, ale jesť sa musí. Veronika ja som ťa sledovala v RTV – “ tajomstvo mojej kuchyne “ keď si tam varila – tak som ťa aj spoznala cez obrazovku. Si šikulka, ako ti to ide od ruky a na 100% sa ti vždy všetko podarí. Držím ťi palce, aby ti to tak išlo stále ako teraz. Prajem ti veľa zdravia a len zdravia. Ibojka
Ahoj Ibojka, teším sa, že ťa potešil môj newsletter s novým receptom a chystáš sa ho vyskúšať :) A ďakujem za krásnu spätnú väzbu k môjmu vystúpeniu v relácii Tajomstvo mojej kuchyne :) Budem sa snažiť, nech tu máte stále dostatok chutnej inšpirácie a tiež ti prajem všetko dobré, hlavne zdravie, to je to najcennejšie :)
Cez víkend budem variť. Nakoľko nám už doma dochádzajú nápady tak ďakujem za super tip.
Super, veľmi sa teším, že si sa rozhodla perkelt vyskúšať a dúfam, že chutilo :)