Kura na paprike je výborný jednoduchý recept z jednej panvice, na ktorý budeš potrebovať minimum ingrediencií. Stačia ti kuracie stehná, ktoré si opečieme dochrumkava, slnkom prevoňané paradajky a papriky, cibuľa s mletou červenou paprikou a zopár korení. Do omáčky pridáme len osolenú horúcu vodu, ako prílohu použijeme kolienka (určite sa však hodia aj domáce halušky) a posypeme čerstvými bylinkami - najviac sa hodí nasekaná petržlenová vňať či jarná cibuľka. Recept na kura na paprike je bez smotany, takže je vhodný aj pre tých, ktorí majú intoleranciu na laktózu.
Vyskúšaj aj moje ďalšie recepty na tradičné jedlá zo zopár ingrediencií - tekvicový prívarok s kôprom, plnenú papriku v paradajkovej omáčke, šťavnaté fašírky so zemiakovou kašou, jednoduché cuketové placky, marhuľové guľky zo zemiakového cesta alebo makové šúľance ako od babičky.
Ingrediencie
na 4 porcie
- 650 g celých kuracích stehien
- 250 g žltej cibule
- 400 g cherry paradajok
- 2 zelené/žlté papriky
- 1 PL bravčovej masti/rastlinného oleja
- 1 PL mletej červenej papriky
- soľ a čierne korenie
- 400 g cestovín (kolienka alebo penne)
- jarná cibuľka/petržlenová vňať
Jednoduché a rýchle kura na paprike bez smotany
1Najprv si pripravíme ingrediencie - cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno, cherry paradajky a papriky umyjeme a nakrájame na menšie kúsky a kuracie stehná ochutíme soľou a čiernym korením z obdivoch strán. V hlbokej panvici (ja používam WOK) rozpálime bravčovú masť alebo rastlinný olej, na ktorom sprudka opečieme kuracie stehná, až kým koža na stehnách nezozlatne. Kuracie stehná odložíme na tanier a vo výpeku opečieme nasekanú cibuľu dosklovita. Zmiernime teplotu a pridáme mletú červenú papriku - dobre premiešame a krátko orestujeme, aby paprika nezhorkla. Následne pridáme nakrájané cherry paradajky a papriky, premiešame a opekáme približne 3 minúty.
2K opečenej zelenine prilejeme 400 ml horúcej vody (do horúcej vody predtým pridáme 1 ČL soli), premiešame a do panvice vložíme opečené kuracie stehná. Prikryjeme a varíme na miernom plameni 40 - 50 minút. Keď je mäso uvarené, vyberieme ho na tanier a natrháme na menšie kúsky pomocou vidličky. Omáčku rozmixujeme tyčovým mixérom a dochutíme soľou a čiernym korením. Kúsky natrhaného kuracieho mäsa vložíme do omáčky a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou alebo jarnou cibuľkou. Servírujeme s cestovinami - my máme najradšej kolienka, ale hodia sa aj penne, alebo s domácimi haluškami.
Moje tipy
- do omáčky môžeš pred rozmixovaním pridať plátok studeného masla a nechať ho pozvoľne roztopiť
- ak chceš výslednú omáčku zjemniť, pokojne pridaj na záver trochu smotany na šľahanie
- ak sa ti zdá omáčka riedka, môžeš do smotany rozhabarkovať 1 ČL zemiakového/tapiokového škrobu a omáčku nechať prevrieť
- do omáčky môžeš namiesto horúcej vody použiť domáci vývar. Ja skoro všade používam osolenú horúcu vodu, nakoľko vývar nemám vždy poruke a je to pre mňa jednoduchšie a lacnejšie riešenie.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody