Priznám sa, že rizoto nikdy nepatrilo medzi moje najobľúbenejšie jedlá. Jedávala som to od mamy a neskôr, keď som sa presťahovala do Bratislavy, to od priateľovej mamy. Dôvodom, prečo mi rizoto nechutilo, bola jeho príprava na slovenský spôsob. Väčšinou bolo treba minúť zvyšky z nedeľného kuraťa, k tomu sa pridala nejaká zelenina z konzervy, uvarila sa klasická ryža, a rizoto bolo na svete. A ja som pri jedení len na stokrát prežúvala a dúfala, že keď prídem na návštevu, nebude ma tam čakať rizoto. :D
Všetko sa však zmenilo minulý mesiac, keď som ochutnala najprv krémové rizoto s chobotnicou v Gatto Matto a potom hubové rizoto v českom Mikulove. A potom prišlo štúdium ako na to pravé krémové rizoto. Prečítala som desiatky článkov a receptov a vyšli mi z toho viaceré, pre mňa nové, poznania:
- chutnosť a čarovnosť rizota odráža jeho príprava a kvalita ingrediencií
- v receptoch nájdete väčšinou medzi ingredienciami vývar, jeho kvalita a chuť sa však výrazne odlišuje, preto je najlepšie použiť čistú vodu
- na rizoto je najlepšie použiť ryžu s vysokým obsahom škrobu, teda carnaroli alebo arborio ryžu (ryža sa nepremýva)
- ingrediencie, ktoré pridávate do rizota počas jeho prípravy, by mali mať podobnú teplotu. Ak pridáte studenú vodu či vývar, „zastavíte“ proces prípravy a vo výsledku sa nedočkáte toho wau efektu po ochutnaní
- rizoto sa je čerstvé, hneď po uvarení, kedy je také skvelé, že ho vyjedáte priamo z panvice. Samozrejme chutné je aj na druhý deň, ale stratí svoju povestnú krémovosť.
Ingrediencie
- 3 PL olivového oleja
- 2 šalotky
- 200 g arborio ryže
- 125 ml bieleho suchého vína
- 2 plátky masla
- 55 g parmezánu
- voda
- soľ
- 200 g čerstvých šampiňónov
- olivový olej a maslo
Tento recept prepísal dejiny našej kuchyne. Priateľ aj ja odmietame jesť akékoľvek rizoto na „slovenský spôsob“, ale toto je úžasné! Uvarila som ho včera presne podľa receptu a len sa po ňom zaprášilo :) Ďakujem za super recept.
Lilska
Ďakujem veľmi pekne za recept, rizoto je úžasné. už asi len takto. Konečne som sa naučila urobiť ho presne také, ako mám rada ;)
Jana
Super recept, prílohu som trochu pozmenil, príloha hovädzie plátky restované s koreňovou zeleninou (mrkva, petržlen) a cesnakom.
Rišo
Krémové hubové (šampiňónové) rizoto
1 Do menšieho hrnca dáme zohriať 700 ml vody s 1 čajovou lyžičkou soli. Vodu zohrievame preto, aby sme ju následne pridávali do rizota horúcu, teda mala by mať podobnú teplotu ako ryža. Vďaka tomu sa nezastaví proces varenia a budete mať rizoto presne také, aké má byť – krémové a mňamózne. Kým sa voda zohrieva, zohrejeme si v hlbokej panvici olivový olej. Pridáme k nemu nadrobno nasekané šalotky a opečieme dosklovita. Prisypeme nepremytú ryžu (arborio alebo carnaroli) a poriadne premiešame, aby sa ryža obalila vo vrstve olivového oleja. Opekáme 4 až 5 minút, pričom ryžu pravidelne premiešavame. Prilejeme víno, osolíme štipkou soli a za občasného miešania privedieme do varu. Varíme 2 minúty, kým sa víno neodparí.
Ako uvariť rizoto?
2 A teraz prichádza časť, ktorá je plná trpezlivosti, lebo ak vydržíte poctivo miešať a nenecháte rizoto napospas vlastnému životu, na konci vás čaká chuťový zázrak. Keď sa víno odparí, znížime teplotu na stredný plameň, pridáme naberačku horúcej vody a pravidelne miešame, kým sa voda nevstrebe. Pokračujeme v postupnom pridávaní vody a zakaždým premiešavame, kým sa nevstrebe voda a ryža sa neuvarí al dente. Ja mám radšej, keď je ryža trochu chrumkavá, takže ju varím presne takto. Ak ju chcete mať mäkšiu, varte ju trocha dlhšie. Ryža je hotová vtedy, keď je obklopená krémovou tekutinou a po ochutnaní je jemne chrumkavá. Celý proces varenia trvá 25 až 30 minút, tak si na to vyhraďte čas a pohár vína. :)
3 Ryžu stiahneme zo sporáka a primiešame k nej plátky masla. Na záver vmiešame ešte nastrúhaný parmezán a ak je to potrebné, rizoto ešte dosolíme a okoreníme, prípadne pridáme horúcu vodu. Základné rizoto máme hotové, čím ho doplníte je už na vás, výborné je však hubové rizoto. Šampiňóny premyjeme pod studenou vodou a nakrájame na menšie časti. V panvici zohrejeme olivový olej a plátok masla, pridáme nasekané šampiňóny a opečieme do zmäknutia. Opečené šampiňóny servírujeme na rizote, navrch môžete pridať aj trošku nasekanej petržlenovej vňate. Vychutnávame si ho hneď, pretože rizoto chutí najlepšie čerstvé.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
92 komentárov
Prave som ho urobila. Chuti celej rodine
Jeeeej super, to sa veľmi teším a ďakujem za krásnu spätnú väzbu Anna :-)
Ďakujem krásne Kitty, teším sa, že chutí :-)
Ahoj Monika, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu na rizoto :) Veľmi sa teším, že si spokojná s výsledkom a tiež s popísaným postupom prípravy :) Na blogu sú potom ešte rôzne variácie rizota, okrem hubového aj cviklové, cuketové či tekvicové, podobný postup, len nejaké nové zakomponované prvky :) Ale podstata prípravy zostáva, ak by si chcela vyskúšať :) Krásny deň ti želám!
Ďakujem krásne Evka :) Super tip, v tejto variante robím hráškové rizoto, ktoré určite tiež pridám na blog :) A veru, ak máš doma vývar, je skvelé pridať ho do rizota, stačí len precediť ako píšeš :)
Ďakujem krásne, teším sa, že chutí :)
Jeej, tak to sa veľmi teším Martina :) Na blogu už pribudli aj variácie rizota, nájdeš tu tekvicové, cviklové, cuketové a rizoto s pečenými paradajkami :) Budem sa tešiť, ak niektoré z nich vyskúšaš a dáš mi vedieť, ako ti chutilo :)
Super, teším sa, že chutilo :)
Ďakujem krásne Emma, teším sa, že rizoto sa ti vydarilo a chutilo :)
Ďakujem krásne Braňo, veľmi sa teším, že ti rizoto podľa môjho receptu chutí :)
Milá Mimi, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu na moje hubové rizoto, veľmi ma to potešilo :) Som rada, že sa zakaždým podarí a chutí ti :)
Jeeej, tak to je najkrajšia spätná väzba :) Veľmi sa teším, že rizoto chutilo Marta :)
Jeeej to som rada a ďakujem! :)
Super, to som rada Tatiana a ďakujem za spätnú väzbu :)
Supeeer, veľmi sa teším, že ti rizoto chutilo Lenka :)
Milá Zuzana, ďakujem za spätnú väzbu k receptu :) Veru tak, postup je veľmi dôležitý a ruka v ruke s ním použité ingrediencie :) Vy ste použili skvelé suroviny, takže sa teším, že výsledok chutil famózne :)
Milý Lukáš, ďakujem za úžasnú spätnú väzbu :) Veľmi ma to potešilo a práve toto pre mňa znamená najviac, keď z pôvodného nefavorita vznikne úžasný recept, ktorý chutí a robieva sa pravidelne :) Nech ti chutí!
Jeeej super, to sa teším Jozefa :)
Doteraz som podlieval ryžu slepačím, alebo zeleninovým vývarom. Tak, ako som sa dočítal v xy receptoch. Už sa teším keď vyskúšam tvoj recept s čistou vodou. Nie je nič horšie ako keď utlmíme prirodzenú chuť daného jedla pachuťou doplnku.
Milý Ľubomír, ďakujem pekne za spätnú väzbu k receptu :) Slepačí alebo zeleninový vývar sú skvelá voľba, len nie vždy je poruke, preto sa mi veľmi pozdáva táto verzia s osolenou horúcou vodou :) Budem sa tešiť, ak ju vyskúšaš a dáš mi potom vedieť, ako ti chutilo :)
Milá Ester, teším sa, že ti rizoto chutilo :) Víno by sa malo odpariť a zanechať len chuť, takú jemnú určite nie kyslú, ale závisí od použitého vína a samozrejme aj množstva.
ďakujem krásne, teším sa, že chutilo :) Tak nabudúce z dvojnásobnej dávky :)
Juuu, super. Hladala som recept na rizoto s cerstvymi sampinonmi, kedze som si v nejakom pobluzneni tie sampinony kupila a potom nevedela co s nimi. :-) Tiez nemam rada „slovenske“ rizoto, ale tento taliansky typ je mnam. Uz sa tesim, zajtra oprobujem.
Super Adriana, teším sa, že si objavila môj recept a dúfam, že ti chutilo :)
Super, to som rada, že chutilo :)
Jeeeej, to sa veľmi teším a ďakujem za krásnu spätnú väzbu :)
zitra se chystam uvarit tento recept, moc se tesim
Skvelé, to sa teším Laco a budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako sa ti rizoto podarilo :)
Jeeej super, to sa veľmi teším! :)
Super recept, prílohu som trochu pozmenil, príloha hovädzie plátky restované s koreňovou zeleninou (mrkva, petržlen) a cesnakom.
Ahoj Rišo, ďakujem krásne za spätnú väzbu :) Super variant si pripravil, to je už taká verzia do reštaurácie :)
Ahoj Veronika, ďalší výborný recept, ktorý zaradím do kategórie obľúbené. Pekne si to vyladila. Podarilo sa a všetkým chutilo.
Ahoj Gabriela, ďakujem krásne za pochvalu, veľmi sa teším, že sa ti rizoto podarilo a zaradila si ho do kategórie obľúbené :)
Recept vyzera uzasne .. mozu tam ist aj susene hríby ??
Ahoj Ivon, veľmi pekne ďakujem :) Môžeš použiť aj sušené hríby, v tom prípade by som ich predtým namočila do vody, vodu potom zliala a pridala ich do rizota v rámci praženia cibuľky :)
Dávam päť hviezdičiek. Vynikajúce.
Ďakujem krásne Beáta, teším sa veľmi, že rizoto chutilo :)
Zdravim Veronika,
Vyskusali sme vase kremovo hubove rizito. A bolo vynikajuce.
A vsetky vase veci ktore sme doteraz uvarili.
Dakujem a som velmi rada ze som na vas blog uplnou nahodou nadabila.
Ste skvela.
Vsetko dobre?
Milá Lenka, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k mojim receptom! Veľmi sa teším, že sa ti doteraz všetko vydarilo :) Tak som rada, že si na môj blog natrafila a dúfam, že ti bude prinášať inšpiráciu ešte veľmi dlho :) Krásny deň ti prajem.
Dá sa rizoto pripraviť aj zo šampiónov z konzervy? ?
Ahoj Katarína, dá sa pripraviť aj zo šampiňónov z konzervy, chuť je už ale odlišná, nakoľko práve čerstvé šampiňóny, prípadne nejaká zelenina typu cvikla, pečené paradajky s cesnakom a podobne, dodávajú rizotu grády :) Ale môžeš pridať, určite bude dobre chutiť aj takto :)
Ďakujem za úžasný recept, po špenátovom rizote sme vyskúšali aj vaše hubové a neboli sme sklamaní.
Moje prve rizoto a skusenost z arborio ryze.Vyborne,zaradene pravidelne do nasho jedalnicka.
Ahoj Michaela, teším sa, že si prvýkrát skúsila spraviť rizoto práve podľa môjho receptu a vydarilo sa :) A ešte viac, že si ho zaradila do vášho pravidelného jedálnička :)
Ahoj Maťka, super, teším sa, že chutilo! :)
Fantastické :) Dakujem za recept.
Ahoj Diana, ďakujem, veľmi sa teším, že sa rizoto vydarilo a chutilo :)
Tento recept prepísal dejiny našej kuchyne. Priateľ aj ja odmietame jesť akékoľvek rizoto na „slovenský spôsob“, ale toto je úžasné! Uvarila som ho včera presne podľa receptu a len sa po ňom zaprášilo :) Ďakujem za super recept.
Ahoj, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu na rizoto, som veľmi rada, že vám obom chutilo :) To ste na tom boli presne ako my, ale toto varievam pravidelne, lebo presne ako píšeš, chuťový výsledok je úžasný :)
Ahoj, čo by si odporúčila pridať do rizota, aby sa zvýšil počet bielkovín v recepte. (okrem mäsa).
Vďaka za odpoved :)
Ahoj Rudy, do tejto kombinácie by som skúsila pridať opečené plátky mandlí (posypať trochu navrch), alebo trochu uvarenej fazule či hrášku. Veľmi by som to nekombinovala, nakoľko rizoto vynikne najlepšie práve vtedy, keď sa skladá len zo zopár ingrediencií :)
Dakujem velmi pekne za recept, rizoto je uzasne. uz asi len takto. Konecne som sa naucila urobit ho presne take ako mam rada ;)
Ahoj Janka, teším sa, že rizoto sa vydarilo a chutilo presne tak, ako ho máš rada :) Dúfam, že aj ostatné recepty ti budú chutiť a vydaria sa podľa tvojich predstáv :)
A bez húb? So zeleninou?
Ahoj Emily, pokojne aj so zeleninou, podľa mňa by mohlo byť skvelé ešte s grilovanými paradajkami, ktoré bežne používam na bruschettu :) Olivový olej, soľ, cherry paradajky a prelisovaný cesnak – premiešať, zapiecť v rúre a potom položiť navrch rizota :)
Skvelý a jednoduchý recept na rizoto. Ďakujem Veronika, vydarilo sa, bolo famózne, teda ešte je, lebo si ho práve vychutnávam ?
Budem robiť už len toto ?
Ahoj Ivana, ďakujem krásne za spätnú väzbu. Veľmi sa teším, že sa ti vydarilo a chutí ti :) A že budeš robiť už len toto, to je veľká pocta :))
Vdaka za skvely recept, zajtra sa ho chystam vyskusat, chcem sa len opytat ci z tohto mnozstva vyjde jedna alebo dve porcie ? :) Dakujem. :)
Milá Kristína, teším sa, dúfam, že sa podaril a chutilo vám doma :) Z tohto množstva sú to určite 2 porcie, teda u nás doma je to tak a ešte aj trochu zostane pre šťastlivca na zajtra :)
Ahoj Veronika, môžem použiť aj iné huby než šampiňóny?
Ahoj Zuzana, samozrejme, ja som už skúšala aj s dubákmi a bolo výborné :) Nabudúce sa chystám na kuriatka :)
Ahoj veronika. Presne minuly tyzden som hladala recept na hubove rizoto, pretoze zijem v rakusku a tu sa to vari trochu inac… Takze v podstate som ho varila rovnako,ako ty, len ryzu som oprazila na masle, zalievala som vyvarom a na konci trocha smotany a petrzl.vnate.
Dakujem ti za krasnu pracu, o ktoru sa s nami Delis. Stale sa tesim,ked vidim e-mail od teba. ??
Ahoj Iveta, tak to sme sa zladili s rizotom :) Ďakujem krásne za spätnú väzbu k môjmu blogu a newslettru, veľmi sa teším, že ti moje maily prinášajú radosť :) Budem sa deliť aj naďalej, keď mám takých úžasných ľudí tuto :) Ďakujem!
Recept sa mi páči. Ešte som nerobila takto rizoto. Vyskúšam
Ahoj Andrea, teším sa, že ťa recept na hubové rizoto zaujal :) Držím palce nech sa vydarí a chutí!
Ahoj ☺️ otázka : A čo tak sušené huby miesto čerstvých húb? Aký by bol postup?
Ahoj Patrícia :) Môžeš použiť aj sušené huby, v tomto prípade by som ich predtým na 30 minút namočila do vody. Vodu následne zleješ a huby opečieš podobne ako čerstvé, na olivovom oleji a na masle. Prípadne ich môžeš pridať už na začiatku, keď opekáš šalotky dosklovita :)
Fantasticke, velmi nam chutilo. Dakujem za recept.
ďakujem krásne Zuzana, veľmi sa teším, že rizoto chutilo a vydarilo sa :)