poznáš pojem FIKA? Mňa fascinujú iné krajiny a ich kultúra a jeseň mi je najmilšia práve v spojení so severnou Európou, v ktorej si zaviedli krásny rituál - FIKA - čas strávený s priateľmi, rodinou či kolegami pri šálke kávy a sladkej dobrote. Táto spoločenská tradícia má dokonca svoje nepísané pravidlá, pričom jedno z nich je aj nikdy si nezobrať posledný kúsok koláča, ale podeliť sa oň s ostatnými. :-) Pri tomto švédskom čokoládovom koláčiku, ktorý je tiež známy ako kladdkaka, to bude trochu výzva, preto odporúčam upiecť rovno dva. :D Kladdkaka sa skladá iba zo 6 ingrediencií, cesto máš vymiešané za 10 minút a pečie sa len 15 minút, preto je to pre mňa koláč ako stvorený na fiku!
Pôvodný recept na kladdkaku obsahuje väčšie množstvo cukru, vďaka ktorému má koláč konzistenciu brownies. Ja som množstvo cukru výrazne znížila a pridala som do cesta horkú čokoládu, konzistencia je preto menej hutná, ale koláč je napriek tomu zvonku chrumkavý a vnútri vláčny. :-)
Recept na tento jednoduchý čokoládový koláč vznikol v spolupráci so značkou dizajnových kuchynských spotrebičov Haier. Vo vstavanej rúre Haier (mám model I-Message Steam Series 6) pečiem sladké i slané dobroty už takmer rok a všetko vychádza tak, ako má podľa typu receptu - chrumkavé, vláčne či šťavnaté. Keď budete zháňať novú rúru, určite nakuknite aj na ich jednotlivé modely, ktoré sú dostupné vo viacerých predajniach elektra.
Vyskúšaj aj moje ďalšie sladké jesenné recepty, o ktoré je radosť podeliť sa s ostatnými - domáce cookies s kúskami čokolády, gaštanový cheesecake, škoricové osie hniezda, famózny mrkvový koláč, makovú bábovku, či môj obľúbený jablkový koláč.
Ingrediencie
na formu s Ø 20 cm
- 130 g masla
- 100 g horkej čokolády (s obsahom kakaa 70 % a viac)
- 2 vajcia
- 120 g trstinového cukru
- 60 g hladkej pšeničnej múky
- 30 g kakaa
- štipka soli
- práškový cukor na posypanie
- kyslá smotana (ľubovoľné)
- vanilkový cukor (ľubovoľné)
- čerstvé maliny (ľubovoľné)
Videorecept na švédsky čokoládový koláč - kladdkaka
Kladdkaka - čokoládový koláč zo 6 ingrediencií
1V hrnci roztopíme kocky masla na miernom plameni. Pridáme nalámané kocky čokolády, premiešame a necháme trochu vychladnúť. Medzitým vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Pridáme vlažnú čokoládovú zmes, premiešame a do cesta vmiešame už len suché ingrediencie - preosiatu múku a kakao (aby sme nemali v ceste hrudky) a štipku soli na zvýraznenie chuti.
2
Cesto vylejeme do okrúhlej formy vyloženej papierom na pečenie (použila som Ø 20 cm) a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C (piekla som na funkcii horný a dolný ohrev bez ventilátora). Pečieme približne 15 minút (čas pečenia závisí od typu rúry, koláč sa však snažíme nepiecť príliš dlho, lebo bude vo výsledku suchý). Kladdkaku necháme trochu vychladnúť, následne ju môžeme posypať práškovým cukrom a podávať so šálkou obľúbenej kávy. Výborne sa hodí aj kopček kyslej smotany osladenej vanilkovým cukrom a čerstvé maliny. :-)
Recept vznikol v spolupráci so značkou kuchynských spotrebičov Haier.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
22 komentárov
Perfektné, to sa veľmi teším Janka :-)
Dnes som ho robila, skvelý rýchly a famózny koláč! Chutný aj so šaldovou múkou!Ďakujem!
Ďakujem krásne Evka, veľmi sa teším, že koláčik sa podaril a chutil :-)
Tento koláčik je jednoducho čistá závislosť. Jednoducho úžasný 🤤,u nás doma musí byť. Ďakujem za mňam recept. 🥰 Ps:dokonca ani kolegyne v práci nemohli odolať (tomu sa povie láska)
Ďakujem krásne Ingrid, teším sa, že ťa recept zaujal a som zvedavá, čo naň povieš po vyskúšaní :-)
Ďakujem Renka, to som veľmi rada, že koláčik chutí :-)
Jeeej ďakujem krásne, to sa teším! :-)
Tento koláčik je obdoba čokoladoveho koláčika z knihy 1. Ten je super, skúsim aj tento
Janka ďakujem krásne, to sa teším, že ti chutí čokoládový koláčik z mojej prvej kuchárskej knižky :-) Tento je ešte jednoduchší, výsledok výborný, len treba myslieť na to, že tento menej vyrastie :-)
Ďakujem krásne Beáta, budem sa tešiť, ak ho niekedy vyskúšaš :-)
Ďakujem krásne Adriana, to ani ja nie som, tak verím, že sa tu budeme inšpirovať navzájom :-) Budem sa tešiť, ak koláčik vyskúšaš a dáš mi potom vedieť, ako ti chutilo :-)