Kladdkaka

Autor: Veronika Čopíková
Kladdkaka

poznáš pojem FIKA? Mňa fascinujú iné krajiny a ich kultúra a jeseň mi je najmilšia práve v spojení so severnou Európou, v ktorej si zaviedli krásny rituál - FIKA - čas strávený s priateľmi, rodinou či kolegami pri šálke kávy a sladkej dobrote. Táto spoločenská tradícia má dokonca svoje nepísané pravidlá, pričom jedno z nich je aj nikdy si nezobrať posledný kúsok koláča, ale podeliť sa oň s ostatnými. :-) Pri tomto švédskom čokoládovom koláčiku, ktorý je tiež známy ako kladdkaka, to bude trochu výzva, preto odporúčam upiecť rovno dva. :D Kladdkaka sa skladá iba zo 6 ingrediencií, cesto máš vymiešané za 10 minút a pečie sa len 15 minút, preto je to pre mňa koláč ako stvorený na fiku!

Pôvodný recept na kladdkaku obsahuje väčšie množstvo cukru, vďaka ktorému má koláč konzistenciu brownies. Ja som množstvo cukru výrazne znížila a pridala som do cesta horkú čokoládu, konzistencia je preto menej hutná, ale koláč je napriek tomu zvonku chrumkavý a vnútri vláčny. :-)

Recept  na tento jednoduchý čokoládový koláč vznikol v spolupráci so značkou dizajnových kuchynských spotrebičov Haier. Vo vstavanej rúre Haier (mám model I-Message Steam Series 6) pečiem sladké i slané dobroty už takmer rok a všetko vychádza tak, ako má podľa typu receptu - chrumkavé, vláčne či šťavnaté. Keď budete zháňať novú rúru, určite nakuknite aj na ich jednotlivé modely, ktoré sú dostupné vo viacerých predajniach elektra.

Vyskúšaj aj moje ďalšie sladké jesenné recepty, o ktoré je radosť podeliť sa s ostatnými - domáce cookies s kúskami čokolády, gaštanový cheesecake, škoricové osie hniezda, famózny mrkvový koláč, makovú bábovku, či môj obľúbený  jablkový koláč.

Ingrediencie

na formu s Ø 20 cm

  • 130 g masla
  • 100 g horkej čokolády (s obsahom kakaa 70 % a viac)
  • 2 vajcia
  • 120 g trstinového cukru
  • 60 g hladkej pšeničnej múky
  • 30 g kakaa
  • štipka soli
  • práškový cukor na posypanie
  • kyslá smotana (ľubovoľné)
  • vanilkový cukor (ľubovoľné)
  • čerstvé maliny (ľubovoľné)

Knihy Lenivá kuchárka

Kladdkaka - čokoládový koláč zo 6 ingrediencií

1V hrnci roztopíme kocky masla na miernom plameni. Pridáme nalámané kocky čokolády, premiešame a necháme trochu vychladnúť. Medzitým vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Pridáme vlažnú čokoládovú zmes, premiešame a do cesta vmiešame už len suché ingrediencie - preosiatu múku a kakao (aby sme nemali v ceste hrudky) a štipku soli na zvýraznenie chuti.

2

Cesto vylejeme do okrúhlej formy vyloženej papierom na pečenie (použila som Ø 20 cm) a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C (piekla som na funkcii horný a dolný ohrev bez ventilátora). Pečieme približne 15 minút (čas pečenia závisí od typu rúry, koláč sa však snažíme nepiecť príliš dlho, lebo bude vo výsledku suchý). Kladdkaku necháme trochu vychladnúť, následne ju môžeme posypať práškovým cukrom a podávať so šálkou obľúbenej kávy. Výborne sa hodí aj kopček kyslej smotany osladenej vanilkovým cukrom a čerstvé maliny. :-)

Kladdkaka
Kladdkaka

Recept vznikol v spolupráci so značkou kuchynských spotrebičov Haier.

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

22 komentárov

Jana 21.10.2024 - 6:38
Skvely kolacik, cela rodina stala pri sporaku a jedla este teply, dokonca aj nas 1,5rocny stal a hovoril dookola “ham ham ham” (dostal stipku ochutnat).
Reaguj
Martina 1.6.2024 - 10:11
Famózny Akurát som nemala kakao tak som dala o 25g viac múky
Reaguj
Zuzana 14.2.2024 - 19:18
Vyborny je👌, recept z Newsletter vyskusany a Valentin osladeny. Dakujem za recept😉
Reaguj
Ivka 14.2.2024 - 18:51
👍
Reaguj
Ulrika 26.1.2024 - 5:34
Ach, tento kolacik! Mnam, uzasny chutovo, vnutri ako brownies, velmi sme si pochutnali. Urcite som ho nerobila posledny krat. Dakujem ;)
Reaguj
Jana 1.12.2023 - 22:32
Tento kalocik je fantastický. Rýchly a chuťovo dokonalý. Piekla som už druhý krát ?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.12.2023 - 20:37

Perfektné, to sa veľmi teším Janka :-)

Reaguj
Eva 12.11.2023 - 17:14

Dnes som ho robila, skvelý rýchly a famózny koláč! Chutný aj so šaldovou múkou!Ďakujem!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.12.2023 - 20:37

Ďakujem krásne Evka, veľmi sa teším, že koláčik sa podaril a chutil :-)

Reaguj
Karolina 23.1.2024 - 11:05

Tento koláčik je jednoducho čistá závislosť. Jednoducho úžasný 🤤,u nás doma musí byť. Ďakujem za mňam recept. 🥰 Ps:dokonca ani kolegyne v práci nemohli odolať (tomu sa povie láska)

Reaguj
Ingrid 6.11.2023 - 11:52
Mňam ? , koláčik vyzerá veľmi chutne a príprava je naozaj nenáročná. Páči sa mi, že doň ide málo múky?. Určite vyskúšam. Ďakujem ?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.12.2023 - 20:36

Ďakujem krásne Ingrid, teším sa, že ťa recept zaujal a som zvedavá, čo naň povieš po vyskúšaní :-)

Reaguj
Renka 5.11.2023 - 9:14
Koláčik je famózny.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.12.2023 - 20:36

Ďakujem Renka, to som veľmi rada, že koláčik chutí :-)

Reaguj
Ika 2.11.2023 - 18:22
Super recepty.Vdaka
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.12.2023 - 20:35

Jeeej ďakujem krásne, to sa teším! :-)

Reaguj
Janka 2.11.2023 - 9:52

Tento koláčik je obdoba čokoladoveho koláčika z knihy 1. Ten je super, skúsim aj tento

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.12.2023 - 20:35

Janka ďakujem krásne, to sa teším, že ti chutí čokoládový koláčik z mojej prvej kuchárskej knižky :-) Tento je ešte jednoduchší, výsledok výborný, len treba myslieť na to, že tento menej vyrastie :-)

Reaguj
Beata Baksová 1.11.2023 - 15:45
Vyzerá vyborne
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.12.2023 - 20:32

Ďakujem krásne Beáta, budem sa tešiť, ak ho niekedy vyskúšaš :-)

Reaguj
Adriana 1.11.2023 - 15:16
Hoci nie som rodená kuchárka,tak ma tieto recepty fascinujú. Rada sa nimi inšpirujem a tento koláčik určite vyskúšam.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.12.2023 - 20:32

Ďakujem krásne Adriana, to ani ja nie som, tak verím, že sa tu budeme inšpirovať navzájom :-) Budem sa tešiť, ak koláčik vyskúšaš a dáš mi potom vedieť, ako ti chutilo :-)

Reaguj