Domov ReceptyBabičkine overené recepty Jednoduchý hovädzí stroganov

Jednoduchý hovädzí stroganov

Autor: Veronika Čopíková
Jednoduchý stroganov

Priznám sa, že stroganov sa u nás doma nikdy nepripravoval. Keď som však zisťovala pôvod receptu na stroganov a študovala si zahraničné i slovenské recepty, zapáčil sa mi a rozhodla som sa ho vyskúšať. A neľutujem, je to jednoduché jedlo a pritom vynikajúca kombinácia hovädzieho, hríbov a omáčky z kyslých uhoriek, vývaru a smotany.

Stroganov si môžete pripraviť z rôznych druhov mäsa, do tradičnej verzie sa používa hovädzia sviečkovica, môžete však použiť aj divinu, bravčové či kuracie mäso. K tomu tarhoňa či iná cestovina a výborné jedlo je na svete! :) Fotky sú tentokrát veľmi narýchlo, stroganov rozvoniaval tak dobre, že sme sa chytro chceli pustiť do jedenia. Nabudúce mu však doprajem krajšie prestieranie, ktoré si určite zaslúži. Nech vám chutí!

Vyskúšajte aj môj recept na výbornú plnenú papriku v paradajkovej omáčke.

Ingrediencie

na 4 porcie

  • 250 g falošnej hovädzej sviečkovej (môžete použiť aj iné mäso)
  • 1 červená cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 180 g šampiňónov
  • 50 ml brandy
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 50-100 ml paradajkového pretlaku
  • 1 PL medovej horčice
  • 5 ks kyslých uhoriek
  • 200 g crème fraîche
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie a mletá červená paprika

Knihy Lenivá kuchárka

Klasický hovädzí stroganov rozvoniavajúci hríbmi

1 Najprv si mäso nakrájame na rezančeky, osolíme ho, okoreníme čiernym korením a posypeme mletou červenou paprikou. Dobre premiešame, aby korenie obalilo mäso. V hlbokej panvici zohrejeme olivový olej, na ktorom opečieme mäso z obidvoch strán. Ja som použila falošnú hovädziu sviečkovú, je cenovo prístupnejšia než pravá hovädzia sviečková, musíte ju však dlhšie podusiť, aby nemala žuvačkovitú konzistenciu. Opečené mäso odložíme bokom a v panvici si opäť zohrejeme olivový olej. Na ňom opečieme cibuľu nasekanú nadrobno dosklovita, pridáme na štvrtinky nakrájané šampiňóny a prelisovaný cesnak. Chvíľku opekáme, zalejeme brandy a povaríme 2-3 minúty.

2 K voňavej hríbovo-cibuľovej zmesi pridáme opečené rezančeky mäsa a zalejeme hovädzím vývarom. Privedieme do varu, následne znížime teplotu, prikryjeme a varíme cca 40 až 60 minút, aby mäso zmäklo. Keď je mäso mäkké, pridáme paradajkový pretlak, medovú horčicu a nasekané uhorky. Na záver primiešame do omáčky crème fraîche a ak je to potrebné, ešte omáčku dochutíme soľou a čiernym korením. Omáčku podávame s cestovinou, ja rada stroganov podávam s tarhoňou, ktorú si najprv v hrnci opečiem dochrumkava, potom osolím, zalejem vodou a varím, až kým nie je tarhoňa uvarená. Následne ju precedím cez sitko, premiešam s olivovým olejom a podávam s omáčkou. Navrch môžete pridať ešte čerstvo nasekanú petržlenovú vňať.

Jednoduchý stroganov

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

6 komentárov

Jana 14.11.2022 - 13:15
Bol to prvý recept, ktorý som od Teba vyskúšala a ďakujem zaň. Konečne som stroganov uvarila podľa naších chutí.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 21:28

Ahoj Janka, teším sa, že si vyskúšala nejaký recept z môjho blogu a najmä, že sa podaril a chutil tak, ako vám doma chutí :) Budem sa tešiť na ďalšie vyskúšané recepty a spätnú väzbu :) Krásny deň ti želám!

Reaguj
Dagmar 10.8.2020 - 14:21
Prave som ho dovarila, chut je vyborna, ale maso trocha tvrdsie. A to som pouzila nizku rostenku. Mam za to, ze tym dlhsim dusenim ako odporucate, stvrdla. Nabuduce ju pridam k zakladu uz len na chvilu...”
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 21:32

Ďakujem pekne Dagmar :) V prípade nízkej roštenky by som dusila kratšie, presne ako píšete :)

Reaguj
Andrea 5.5.2020 - 11:06

Pozeram, ze som prva, ktora komentuje. Tento stroganov si zasluzi koment za komentom. Je jednoducho skvely. Predtym, ako som nadabila na tento recept, som skusala viackrat pripravit stroganov, ale nikdy to nebolo to, co som chcela. Po precitani receptu od Veroniky som hned vedela, ze to vyjde a bude to chutne. A aj tak bolo. Dakujem Veronika!!! Stroganov som varila aj z hovadzieho, aj z bravcoveho masa. Ak mozem odporucit najlepsie bravcove maso je urcite panenka. Obe varianty su uzasne chutne. Je to stavnate, citite chut tych pridanych ingrediencii, a vsetko spolu to neuveritelne dobre chuti. Veronika, Tvoj blog ozivil moju kuchynu. Konecne viem, co varit. Opatruj sa a vymyslaj nove recepty. Urcite Ti budeme vsetky vdacne. Zlahcujes nam to v kuchyni. :-)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 21:35

Milá Andrea, ďakujem za neskutočne krásnu spätnú väzbu k tomuto receptu i môjmu blogu samotnému :) Veľmi si ma na konci tohto roka potešila a nakopla do novej tvorby, ďakujem :) Teším sa, že stroganov sa podaril a chutil :) A ďakujem aj za tip, nabudúce vyskúšam z bravčového mäsa :) Budem sa tešiť na tvoju ďalšiu spätnú väzbu a dúfam, že tu nájdeš ešte veľa pekných jedlých inšpirácií :)

Reaguj