Tohtoročnú jahodovú sezónu začínam receptom na jahodový koláč s posýpkou. Skladá sa z 3 vrstiev - tenučkého chrumkavého cesta, cukrových jahôd ochutených čerstvou šťavou z citróna a zdravšej posýpky s orieškami. Pre potešenie oka som koláč naplnila do foriem na tartaletky. Výhodou je, že nielen krajšie vyzerajú, ale jednoduchšie sa jedia a zároveň aj delia medzi členov rodiny :) Jednu ukrytú tartaletku si následne môžete zbaliť do práce alebo ňou potešiť niektorého z kolegov. Najlepšie chutia teplé a ešte lepšie v kombinácii s hustým bielym jogurtom alebo kopčekom zmrzliny.
Ingrediencie
na 6 tartaletiek
Cesto na tartaletky a posýpku
- 110 g masla izbovej teploty
- 50 g trstinového cukru
- ½ ČL vanilky
- 60 g mletých ovsených vločiek
- 70 g špaldovej celozrnnej múky
- štipka soli
- ½ ČL cejlónskej škorice (výborná je táto od Powerlogy v BIO kvalite, s výraznou vôňou a jemnou textúrou)
- hrsť nasekaných orieškov (ja som použila pekanové)
Jahodová náplň
- 400 g jahôd
- 1 PL šťavy z citróna
- 2 PL trstinového cukru
- 1 PL kukuričného škrobu
Koláč s posýpkou – jednoduchosť nášho detstva v zdravšej verzii
1 V miske vyšľaháme maslo, cukor a vanilku pri stredných otáčkach mixéra. Trvá to zhruba 3 - 5 minút. Pridáme mleté ovsené vločky, múku, škoricu a soľ a na nízkych otáčkach zašľaháme do maslovej zmesi. Vznikne nám lepkavejšie cesto, ktoré si rozdelíme na 2/3 a 1/3. 2/3 cesta použijeme na spodok formičiek a 1/3 cesta nám poslúži ako posýpka. Cesto na posýpku zmiešame s hrsťou nasekaných orieškov a odložíme do chladničky prípadne mrazničky.
Tartaletky s vanilkovým krémom
Mám pre vás tip na jednoduchý, ale krásny dezert, pripravený do hodinky aj so zdobením a servírovaním!
2 Naše 2/3 cesta si rozdelíme na 6 častí, ktorými vyplníme spodok tartaletkových formičiek. Robíme to zľahka pomúčenými rukami, aby sa nám cesto nelepilo na ruky a dokázali sme s ním lepšie manipulovať. Snažíme sa dobre vystlať dno formičiek a trochou cesta vystlať aj boky formičiek (nie celé okraje, stačí 0,5 cm). Vystlané formičky odložíme na 15 minút do chladničky. Po uplynutí času ich poukladané na plechu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca. 15 minút pri 180 °C do zlatohneda. Vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.
Jahodová náplň
3 V strednej miske zmiešame nakrájané jahody (umyté a odkvapkané), šťavu z citróna a cukor. Necháme 15 minút odpočívať. Následne pridáme škrob a premiešame. Jahodovú náplň rozdelíme rovnomerne na naše tartaletky. Navrch nastrúhame zvyšok (1/3) cesta, ktoré sme mali odložené v chladničke/mrazničke. Cesto môžeme rozdrobiť aj rukami tak, aby nám pokrylo čo najviac jahodovej náplne. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 minút pri 180 °C, až kým nám posýpka nezhnedne a jahody nezačnú bublať.
4 Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a potom si rovno z formičiek vychutnávame jahodovo-chrumkavé potešenie. Ak si ich chcete dopriať servírované na tanierikoch, je lepšie nechať ich vychladnúť a uložiť do chladničky, aby tartaletka lepšie stuhla a nerozsýpala sa. Vrch tartaletky odporúčam ozdobiť bielym jogurtom alebo kopčekom zmrzliny, s ňou stúpa úroveň každého dezertu :)
Môj tip
- Ak by ste si tento koláč chceli pripraviť na plechu, stačí zdvojnásobiť množstvo ingrediencií. Dvojnásobné množstvo ingrediencií vám vystačí na plech veľkosti 20 x 20 cm. Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
6 komentárov
Ahoj Gita, jeeej to sa veľmi teším, že koláčik sa podaril a chutil :) A čerešne sú výborná alternatíva, vyskúšam aj ja, chystám sa na samozber tak budú čerešne :)
Jeeej super, veľmi sa teším Michaela, že sa koláčik podaril a chutil :) A obmena so slivkami a čučoriedkami znie famózne :)
Ahoj, čím by som mohla nahradiť škrob v recepte? Chcela by som si upiecť tento koláčik, ale škrob doma nemám, ani ho pri varení nepoužívam :)
Ahoj Kika, ak nemáš doma resp. nepoužívaš kukuričný, či tapiokový škrob, odporúčam pridať aspoň trochu mletých orieškov alebo mandľovej či inej múky :) Jahody pustia dosť veľa šťavy, škrob to pomáha zachytiť/zmierniť, takže pri tomto ovocí by som ho úplne nevypúšťala. Držím palce nech sa vydarí a chutí!