Popri učení sa na skúšky mám strašnú chuť zavárať. Čokoľvek a kedykoľvek. A do hocijakej sklenenej nádobky. Je v tom trošku romantiky a spomienky na staré časy, keď všetko bolo domáce, voňavé a chutné. Dnes, keď si chcem dať niečo, čo aspoň trošku zaváňa poctivou výrobou i surovinami, musím chodiť ďaleko a častokrát aj siahnuť hlboko do vrecka. A študentské vrecká nie sú také hlboké a plné, ako vrecká pracujúcich. Takže v sobotu som si vysúkala rukávy a vo svojej malej kuchyni som spustila výrobničku na všetko dobré!
Dnes sa chcem s vami podeliť o recept na úžasné jahodové pyré, ktoré si môžete zavariť a odložiť na studené zimné večery, alebo ho môžete celé zjesť tak ako ja. Priznám sa, že som neodolala, jedla som a jedla, až kým mi necinkla lyžička o dno pohárika. Spolu s pyré si vyrobíte aj sladučký jahodový sirup, ktorý môžete použiť do limonád alebo do smoothie. Juj, veľmi sa teším, že som našla taký super recept od Miriam Kalisovej, ktorá s nami zdieľa lásku k jedlu a pečeniu. Poďme si teda spraviť jahodové pyré a jahodový sirup!
Ingrediencie
- 1350 g jahôd
- 100 ml šťavy z bio citrónov
- 10 g čerstvej mäty (odporúčam pestovať doma na okne, darí sa jej všade, keď sa o ňu s láskou staráte)
- 1 ČL mletej vanilky
- 500 g trstinového cukru
Postup na jahodové pyré a jahodový sirup
1 Z košíka jahôd navyberáme nepoškodené (žiadne plesnivé či nahnité) jahôdky, ktoré umyjeme, odstopkujeme a vložíme do sklenenej nádoby. Zasypeme cukrom, pridáme mletú vanilku a citrónovú šťavu. Z kvetináča si odstopkujeme pár lístkov mäty, ktoré pošúchame v rukách a vhodíme do misy. Umytými rukami poroztláčame všetky jahody, aby nám pekne pustili šťavu (moja obľúbená časť). Misku zakryjeme potravinovou fóliou a vložíme do chladničky odpočívať asi na 24 hodín.
Vanilková Panna Cotta
Tá chuťovo najlepšia panna cotta musí spĺňať tri dôležité podmienky - správnu mieru trasľavosti, akurátnej sladkosti a mieru smotanovosti.
2 Na druhý deň jahody scedíme cez sitko a polievkovou lyžicou jemne poroztláčame, aby sme vytlačili všetku šťavu. Šťavu nalejeme do menších fliaš (200 - 500 ml), zatvoríme a uložíme do chladničky. Fľaše predtým poriadne umyjeme so saponátom, prepláchneme vriacou vodou s octom a následne vypláchneme horúcou vodou z kohútika. Je potrebné klásť prehnaný dôraz na hygienu a prepláchnuť aj naberačku a lievik, aby vám sirup čo najdlhšie vydržal.
3 Ak chcete, môžete sirup povariť tak, že si zohrejete šťavu na 80 stupňov, varíte pri tejto teplote asi 10 minút a následne ešte horúce plníte do fliaš. Ja som uprednostnila nevarený sirup, pretože napriek tomu, že vydrží kratšie, chutí lepšie. Takže rozhodnutie ponechám na vás. Obidva sirupy skladujeme v chladničke, pretože neobsahujú veľa konzervantov, takže pijeme rýchlo a veľa. :D
4 A teraz poďme na to najlepšie. V sitku nám zostali roztlačené jahody, ktoré môžeme použiť na výrobu pyré. Jahody môžete naplniť do umytého sterilizovaného pohárika, zatvoriť a šup s ním do chladničky! Najlepšie na miesto, ktoré je viditeľné len pre vás, lebo je mňamózne a je ho málo, takže delenie je ťažké a plné pochybností. Alebo môžete roztlačené jahody rozmixovať a v hrnci priviesť na 80 stupňovú teplotu, 10 minút nechať jemnučko bublať a potom už len plniť do poriadne umytých pohárikov. Uložíme dolu hlavou do utierky a necháme vychladnúť.
Uff už len pri písaní receptu som dostala chuť na toto pyréčko, takže keď budete robiť, pošlite mi jedno. Dúfam, že sa vám jahodové pyré a jahodový sirup vydaria a budú všetkým chutiť!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody