Len včera sme zapálili prvú sviečku na adventnom venci, poniektorí už máme za sebou aj prvé snehové vločky či nebodaj zdobenie stromčeka. :-) No kým sa naplno pustíme do vychutnávania vianočnej atmosféry, mám pre vás ešte jeden tip na jesenný recept - husacie prsia s tekvicovým pyré a brusnicovým džemom.
Pred prípravou akéhokoľvek receptu s mäsom mám vždy rešpekt, nakoľko nie som žiaden odborník, chuťovo ma však výsledok vždy príjemne prekvapí. Ako naposledy pri príprave kačacích stehien s červenou kapustou, či dnešného receptu na tekvicové pyré s husacími prsiami. Tak dúfam, že si môj najnovší recept pripravíte a bude vám chutiť rovnako ako nám. Všetky suroviny na husacie prsia s tekvicovým pyré som nakúpila v Kauflande.
Ingrediencie
na 2 porcie
- 300 g husacích pŕs
- 3 PL medu
- 2 PL horčice
- 350 g hokkaido tekvice
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 menšia cibuľa
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 200 ml kokosového mlieka
- panenský olivový olej K-Bio
- brusnicový džem
- soľ a čierne korenie
- ½ ČL kurkumy
- muškátový oriešok
- čerstvý tymian
1 Tekvicu prerežeme napoly, vydlabeme stred so semiačkami a nakrájame ju na kocky. Mrkvu, petržlen a cibuľu ošúpeme a nakrájame na menšie časti. Zeleninu dáme na papierom vyložený plech, pridáme očistené strúčiky cesnaku, osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme cca 30 minút, kým nám zelenina nezmäkne.
2 Kým sa zelenina pečie, pripravíme husacie prsia. Prsia umyjeme, osušíme kuchynskou utierkou a kožu opatrne narežeme do tvaru mriežky tak, aby sme nezarezali do mäsa. Stranu s kožou osolíme, druhú stranu ochutíme soľou a čiernym korením. Následne prsia opečieme na panvici na miernom plameni dochrumkava, stranou s kožou nadol. Tuk priebežne zlievame do misky. Keď je koža vypečená dochrumkava, sporák vypneme, prsia otočíme a necháme zatiahnuť. Opečené prsia preložíme na menší plech stranou s kožou nahor a potrieme z oboch strán marinádou – medom zmiešaným s horčicou. Plech prikryjeme alobalom, vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C a pečieme cca 15 minút.
Vyskúšaj aj:
3 Medzitým dokončíme tekvicové pyré – upečenú zeleninu preložíme do hrnca, prilejeme kokosové mlieko a rozmixujeme do krémovej konzistencie. Pridáme soľ, čierne korenie, kurkumu a trochu nastrúhaného muškátového orieška a vareškou premiešame. Na tanier naservírujeme tekvicové pyré s husacími prsiami nakrájanými na tenké plátky. Pokvapkáme olivovým olejom, ozdobíme tymianom a prípadne ešte dosolíme a dokoreníme. Na záver pridáme pár lyžičiek brusnicového džemu.
Tipy
- kožu na husacích prsiach pred pečením nakrájajte do tvaru mriežky, aby sa dobre vypiekla a pustila prebytočný tuk. Dávajte však pozor, aby ste nezarezali do mäsa, pri opekaní by vám pustilo šťavu.
Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody