Čo by ste povedali na kombináciu čokoládového cesta, plátkov hrušky, pečených lieskovcov a jemných tónov kandizovaného pomaranča? Ja trikrát hurá a prosím si dva kúsky k tomu. :) Dnes som si pre vás pripravila hruškový koláč s čokoládou, na ktorom si pochutnajú takmer všetci bez výnimky. V koláči je použitá bezlepková múka a ak nemôžete laktózu, v koláči ju nenájdete, stačí si dať pozor na použitú čokoládu (bez obsahu sušeného mlieka) a môžete mlsať bez obáv.
Tento koláč je spojením všetkého dobrého, čo si radi vychutnávame v jeseni - šťavnatých hrušiek, pečených orieškov, vianočne naladeného pomaranča a čokolády. K tomu jednoduchá príprava a oku lahodiaci výsledok. Už chystáte pekáč?
Ingrediencie
na okrúhlu formu s Ø 20-23 cm
- 130 g horkej čokolády (odporúčam vyskúšať aj verziu s horkou čokoládou s obsahom kandizovaného pomaranča - iná chuťová dimenzia)
- 130 g bezlepkovej múky MIX B
- 100 g trstinového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL cejlónskej škorice
- 1/4 ČL soli
- 120 ml olivového oleja
- 3 vajcia (žĺtka a bielka oddelene)
- 2 - 3 hrušky
- hrsť lieskových orechov
Hruškový koláč s čokoládou - vhodný takmer pre všetkých
1 Najprv si vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu. Medzitým v strednej miske odvážime múku (ja som použila bezlepkovú múku MIX B značky Schär, ktorá sa hodí nielen na pečenie chleba a kysnutého pečiva, ale taktiež na pečenie koláčikov), pridáme cukor, vanilku, škoricu a soľ a premiešame. K sypkej zmesi pridáme olivový olej a žĺtka. Dobre premiešame. Z uvedených ingrediencií nám vznikne tuhšia hmota, ktorej sa neobávame, všetko je tak, ako má byť. :)
2 Keď je čokoláda rozpustená, stiahneme ju zo sporáka a misku preložíme na utierku, aby nám čokoláda trochu vychladla. Potom ju pridáme k cestu a dobre premiešame. Vznikne nám podobné cesto, ako pri lávovom koláči, lepkavé a jemne olejovité. V ďalšej miske vyšľaháme bielka so štipkou soli do snehu, ktorý po lyžiciach pridávame do cesta. Za každým opatrne premiešame. Hotové cesto preložíme do okrúhlej formy, ja som použila formu na tart, ale môžete použiť klasickú okrúhlu formu, v ktorej pečiete tortu alebo pokojne aj menší obĺžnikový pekáč. Formu môžete vystlať papierom na pečenie.
Hrnčekový koláč
Hrnčekový koláč u mňa symbolizuje sladkú príchuť detstva. Sinky na kolene, chlieb s ramou a cukrom a rozvoniavajúci hrnčekový koláč s ovocím, ktorý na mňa žmurká z babičkinej okennej parapety.
3 Hrušky umyjeme a nakrájame na tenké mesiačiky. Následne ich poukladáme navrch cesta a posypeme nasekanými lieskovými orieškami. Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 45 až 50 minút. Pred uplynutím času skontrolujeme, či je cesto upečené pomocou špáradla. Koláč vytiahneme z rúry a necháme trochu vychladnúť. Pred podávaním môžeme posypať jemnou vrstvou práškového cukru. Hruškový koláč je dokonalý s kopčekom vanilkovej zmrzliny, alebo osladeným gréckym jogurtom.
Tento recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Schär.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
56 komentárov
Ahoj Pepo, super, to sa veľmi teším, že vám chutilo a robil si ho dvakrát za tri dni v dvoch rôznych obmenách :) Aj mne sa viac pozdáva ten s pomarančovou kôrou, lebo som milovník čokolády s kandizovaným pomarančom :D
Ahoj Veronika, koláčik vyzeral úžasne a tak som sa ho rozhodla vyskúšať. Spravila som všetko podľa postupu, ale z nejakého dôvodu mi z koláčika pustilo všetok olej na povrch a tým pádom sa zvyšok úplne usušil a oriešky z hruškami boli ako vyprážané :( nevieš mi prosím poradiť, čo sa mohlo pokaziť ? či to bolo nejakým zlým zapracovaním alebo prečo. Ďakujem
Ahoj Katarína, och to ma veľmi mrzí, že sa koláčik nevydaril :( Akú múku, olej a čokoládu si prosím použila? Mohlo to byť spôsobené niektorou z použitých ingrediencií alebo postupom prípravy. Sneh treba opatrne jemne zapracovať, čokoládu pridať nie horúcu, ale trochu vychladnutú, nie zase príliš, aby sa cesto nezdrclo. Budem rada ak mi dáš vedieť a spoločne na to prídeme :)
Môžem použiť lepkovu múku??
Pekný deň želám, Silvia, áno môžete :) Pokojne pšeničnú či špaldovú, kľudne aj nakombinovať hladkú s celozrnnou hladkou :)
Ahoj Veronika,
vedela by si mi prosím poradiť, ako upraviť množstvo ingrediencií. ak by som chcela použiť okrúhlu formu na pečenie veľkosti 24-26 cm?
Ďakujem
s pozdravom
Mária
Ahoj Mária, samozrejme rada ti poradím :) Ak chceš mať koláčik trochu vyšší, navýšila by som množstvo ingrediencií o jednu tretinu. Samozrejme prosím zvýš aj čas pečenia koláčika a následne skontroluj špáradlom, či je upečený :) Držím palce nech sa vydarí a chutí!
Jeeej to sa teším Lucia! :) A som zvedavá, čo povieš na mriežkový koláčik :) Krásny deň ti želám.
Úžasný koláč.. zbožňujem tvoje recepty Veronika :)
Jeeej ďakujem krásne Lenka, veľmi si ma potešila :)
Dakujem za super recept. Kolac je vynikajuci,nenarocny na pripravu a vyzera krasne. ❤️?
To ja ďakujem Iveta :) Veľmi sa teším, že sa koláčik podaril a chutil a navyše aj krásne vyzerá :)
Zaujimavy kolacik, aj tento mam odskusany. Chutny a dobra kombinacia. Len si myslim, ze mal byt trochu vyssi. Dala som spladovu muku, kedze vacsinou peciem iba z tejto. Je nejaka ina alternativ ak nie spladova, a ani nie ten mix ktory uvadzas ty v recepte?? Dakujem!
Môžem použiť i špaldovú hladkú múku namiesto tej čo uvádzaš? Resp.čo by bola iná vhodná alternatíva?
Ahoj Mária, samozrejme môžeš použiť aj špaldovú hladkú múku :)
Ďakujem pekne Andrea, teším sa, že ti chutilo :) Ak by si ho chcela mať vyšší, stačí zvýšiť množstvo ingrediencií napríklad o jednu tretinu a primerane zvýšiť aj čas pečenia :) Ak nechceš použiť špaldovú či bezlepkovú múku (mix), pokojne použi pšeničnú múku alebo kombináciu klasickej múky s orieškovou múkou, tá koláčiku dodá ďalší level chuti :)
kandizovany pomaramc netreba pridat ked nemam cokoladu s prichutou pomaranca?
Ahoj Mária, môžeš pridať kandizovaný pomaranč, ak ho máš doma, prípadne použi len horkú čokoládu, hruškový koláč bude stále veľmi chutný :)
Zdravím, Veronika,
ďakujem za vyborný recept. Lieskové orechy som síce vymenila za mandľové lupienky, nakoľko mi minulý týždeň trhali zub. Môjmu priateľovi, aj obom návštevám veľmi chutil ?.
Ahoj Miška, ďakujem krásne, teším sa, že sa hruškový koláč vydaril a chutil aj priateľovi aj obom návštevám :)
Ahoj Veronika,
moja rura je kombinovana s mikrovlnkou a ani za 7 rokov nasho spoluzitia sme sa neskamosili.
Velmi zle sa na nej pecie, kedze nema horny a dolny ohrev. :(
Prosim, ako si kolacik piekla? Aky „program“ si pouzila?
Dakujem,
Vladka
Ahoj Vladimíra, s kombinovanou rúrou bohužiaľ nemám žiadnu skúsenosť :( Ja mám klasickú (elektrickú) staršiu rúru, ktorá má asi 10 rokov a už pomaly odchádza, ale stále mi robí dobrú službu, lebo pečie, ako má :) Ja pečiem takmer vždy horný a dolný ohrev plus ventilátor, nastavím teplotu a potom trpezlivo sledujem a testujem špáradlom, či je koláč už upečený :)
Vynikajúce! Recept nesklamal, a to už je druhý od Teba :) Takže…idem na ďalší. Ďakujem :)
Ahoj Zuzka, veľmi sa teším, že hruškový koláč sa podaril! Dúfam, že sa podaria i tretí, štvrtý aj ten desiaty :P Krásny deň ti prajem a budem sa tešiť na tvoju spätnú väzbu k ďalším receptom, ktoré vyskúšaš :)
Aj mne sa recept pozdáva, určite cez víkend vyskúšam, mám otázočku: prášok do pečiva netreba ?
Ahoj Monika, prášok do pečiva netreba pridávať :) Teším sa, že ťa recept zaujal a držím palce, nech sa vydarí :)
Recept sa mi páči, len ja mám alergiu na vaječný bielok a preto pridám len žĺtka a možno podľa hustoty ryžové mlieko (nie kravské lebo aj na to som alergická) …uvidíme … Teším sa na výsledok.
Ahoj Anna, vyskúšaj tak ako hovoríš, držím palce, aby sa koláčik vydaril :) Budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako to dopadlo.
Velmi dobre vyzerajúci koláčik, možno by som ešte preliela troškou javorového sirupu…,dakujem za receptiky!
Ahoj Zuzi, ďakujem krásne za spätnú väzbu k receptu :) Super nápad, preliať už podľa chuti, ani karamel by mu neuškodil :D
vyzera super
Ďakujem krásne Mária :)
Veronika, kolacik je uzasny, vcera som urobila, prisla neterka s frajerom a vsetkym velmi chutilo, ostalo mi na dnes ku kavicke uz len. Len sa po nom zaprasilo ;) vynikajuci
Ja som bezlaktozova, takze uplna parada. Akurat som dala spaldovu muku. Hrusky z nasej chalupy, ktore mimochodom ja vobec nejem, teda vobec ziadne hrusky nejem, tak su v kolaciku paradne. Konecne viem co z hruskami nabuduce :)
Dakujem za super recept ;)
Ahoj Zuzka, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k hruškovému koláčiku :)) Veľmi sa teším, že ti chutil a ku kávičke je výborný! Snažím sa pridávať viac receptov bez lepku aj laktózy, nech máte stále dostatok inšpirácie. Hrušky z chalupy znejú tak krásne domácky, až som si na chvíľku toto spojenie vychutnala, kým som sa pustila do odpisovania :) Bude ešte čosi hruškové, nech sa zužitkujú hrušky z chalupy aj z trhu, tak verím, že vyskúšaš aj to. Budem myslieť na to, aby bol bez laktózy opäť :) Krásny deň ti prajem!
Kolacik je vyborny,super kombinacia ❤️len mozno treba pridat viac skorice a menej piect v mojej rure,aby okraj nebol suchy ☺️
Ďakujem Nikola :) Teším sa, že koláčik chutil. Škorice pokojne viac podľa chuti, prípadne na záver posypať ešte jemnou vrstvou škorice priamo hrušky :)) Pokiaľ ide o okraje, na to si je treba dať pozor, každá rúra je iná, takže u teba piecť kratšie. Treba vychytať :)
Ahoj Veronika…koláčik vyzerá úžasne??…najbližšie vyskúšam
Ahoj Marcelka, ďakujem krásne, teším sa, že ťa zaujal a som zvedavá, čo naň povieš po vyskúšaní a ochutnaní :)
Ten koláč vyzerá naozaj dobre, určite ho vyskúšam. Ďakujem Veronika, že sa s nami delíš o svoje skúsenosti a nápady.
Ahoj Anna, veľmi pekne ďakujem :) Teším sa, že sa ti koláč páči a som zvedavá na tvoju spätnú väzbu. Keď ho vyskúšaš, daj mi prosím ťa vedieť ako to dopadlo :))
Vyzerá výborne, skúsim cez víkend. Ai nahradím múkou špaldovou alebo gaštanovou.
Ahoj Slávka, ďakujem krásne, teším sa, že sa ti koláčik páči na oko i na ingrediencie :)) Samozrejme, ak nemáš problém s lepkom, nahraď bezlepkovú múku hladkou špaldovou prípadne mandľovou. Ak plánuješ dať gaštanovú, skombinovala by som ju napoly so špaldovou prípadne inou múkou :)
Mňa tiež zaujíma možnosť nahradiť bezlepkovú múku klasickou – akou? Ďakujem.
Také by mě zajímalo :-)
Ahoj Lenka, pokojne nahraď klasickou hladkou múkou :) Či už pšeničnou, špaldovou alebo aj orechovou múkou, keďže sa výborne dopĺňa s pečenými lieskovcami :))
Ahoj Mária, bezlepkovú múku môžeš nahradiť klasickou hladkou pšeničnou alebo špaldovou. Výborná je aj verzia s mandľovou prípadne inou orechovou múkou :))
Vyzerá fantasticky, o chuti ani nepochybujem. Najbližší víkend sa pokúsim upiecť.
Ahoj Slávka, ďakujem krásne, teším sa, že sa nám na fotkách podarilo zachytiť ako skvelo koláčik chutil! :) Skvelé, potom daj vedieť, ako dopadlo pečenie :)) Budem držať palce.
Veronka, ahoj, viem bezlepkovú múku vymeniť za klasiku, prípadne špaldovú? Ďakujem
Ahooj :) Samozrejme, bezlepkovú múku môžeš zameniť za hladkú pšeničnú prípadne špaldovú alebo mandľovú či inú orechovú múku :))
Hmmmmmmm, to vyzerá lákavo. Hrušky zbožňujem, asi to bude opäť jeden z mojich najobľúbenejších ?
Ahoj Monika, teším sa, že ťa recept zaujal :) Ak bude, určite daj vedieť, a ak nie, určite skúsim ešte niečo hruškové v sezóne vymyslieť :))
Veľmi chválim, Veronika, pretože hruška a čokoláda, to ja môžem a cez víkend to určite vyskúšam.
Ahoj Ľubica, ďakujem krásne, teším sa, že sa ti páči :) Som zvedavá, ako ti bude chutiť, budem rada, ak mi potom napíšeš, ako to dopadlo :))