Hrnčekový koláč u mňa symbolizuje sladkú príchuť detstva. Sinky na kolene, chlieb s ramou a cukrom a rozvoniavajúci hrnčekový koláč s ovocím, ktorý na mňa žmurká z babičkinej okennej parapety. Častokrát som dostala po prstoch, pretože som jedla sladké ešte teplé priamo z plechu :D Dnes ma po tých prstoch nemá kto klepnúť, vo svojej kuchyni som sama sebe paňou. Žiaľ aj nad tým neporiadkom, ktorý si tu narobím pri pečení, stylingu a fotení... nuž, niekedy si človek nevyberie a aj keď som v detstve strašne túžila rýchlo dospieť, dnes by som si priala občas mať tých sladkých bezstarostných 17. Ste na tom podobne, alebo si naplno užívate dospelosť?
Ak miluješ tradičné slovenské recepty, vyskúšaj aj môj recept na nadýchanú čerešňovú bublaninu s ríbezľami a mandľovými plátkami či ríbezľový koláč so snehom a tvarohovým krémom.
Ingrediencie
na plech veľkosti 29 x 29 cm
1 hrnček = 250 ml
- 4 vajcia
- štipka soli
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru (105 g cukru)
- 1 ČL vanilky
- 1 PL mandľového likéru
- 1/2 hrnčeka olivového oleja (120 ml) - odporúčam použiť kvalitný olivový olej, ktorý koláč nielen zvláčni, ale aj krásne prevonia. Ja momentálne používam extra panenský olivový olej od Powerlogy v BIO kvalite.
- 2/3 hrnčeka jemne mletej špaldovej celozrnnej múky (100 g) - nahraďte pohánkovou v prípade bezlepkovej verzie
- 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu (50 g)
- 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 300 g jahôd
- plátky mandlí
Hrnčekový koláč s olivovým olejom - rýchlo a jednoducho
1 Najprv si v dvoch miskách oddelíme bielka od žĺtok. Bielka vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu. K žĺtkam pridáme cukor, vanilku, mandľový likér (môžete vynechať) a vyšľaháme do peny. Popri šľahaní pridáme k žĺtkam ešte olivový olej. K vyšľahaným žĺtkam pridáme múku, kypriaci prášok a strúhaný kokos a dobre premiešame, aby sa nám sypké a tekuté ingrediencie prepojili. Vznikne nám hustejšie cesto, do ktorého po lyžiciach opatrne vmiešame sneh z bielkov. Vo výsledku tak bude cesto vďaka snehu krásne nadýchané.
Marhuľové guľky s tvarohom
Recept od babičky a keďže o radosť a rokmi overené recepty sa treba deliť, vychutnajte si chutný návod na to, ako priviesť trošku nostalgie a lahodnosti do našej modernej kuchyne.
2 Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie, navrch poukladáme čerstvé jahody (nakrájané na polovicu alebo štvrtinky podľa veľkosti jahôd) a posypeme plátkami mandlí. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 až 40 minút pri 180 °C. Či je hrnčekový koláč upečený, otestujeme špáradlom. Po upečení vytiahneme koláč z rúry a necháme vychladnúť. A potom si už vychutnávame koláčové detstvo s kopčekom zmrzliny, lebo dospelosť nám umožňuje dať si čokoľvek bez výčitiek svedomia :) Povrch koláčika môžete posypať práškovým cukrom ak ste vynechali mandľové plátky. Nech vám bublanina chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
18 komentárov
Dobry den,
Kolacik rada vyskusam. Ked vymenim spaldovu celozrnnu za spaldovu hladku nezmeni to strukturu kolaca? Nechcem este tolko vlakniny pre moje male deti.
Dakujem
Pekný deň želám, Kamila, budem sa tešiť, ak ho vyskúšate :) Samozrejme, môžete zameniť špaldovú celozrnnú za hladkú, koláčik bude stále super :)
Plech 29x29cm? Na fotkach nie je stvorcovy plech?!
Ďakujem pekne Petra za upozornenie :) Fotky sú staršie, odvtedy som recept robila v rôznych formách, dokonca aj v okrúhlej :) Môžeš teda použiť akúkoľvek veľkosť plechu, množstvo ingrediencií je však na menší plech, než ten klasický, ak by si teda pripravovala koláč v klasickom veľkom plechu, tak odporúčam množstvo ingrediencií zdvojnásobiť :) Pekný deň ti želám :)
Milá Zuzana, veľmi sa teším, že ťa koláčik prekvapil svojou chuťou a tiež rýchlosťou, s akou sa zjedol :) Na tomto koláčiku sa mi páči najmä jeho variabilnosť, dá sa použiť s čerstvým i mrazeným ovocím, nie je príliš sladký a je krásne vláčny :) Ideálny po celý rok :)
Nie je množstvo 2/3 hrnčeka múky málo k pomeru vajec a cukru?
Milá Janka, k danému množstvu múky (100 g) treba pripočítať aj množstvo strúhaného kokosu (50 g). Kokos možno nahradiť múkou, prípadne mletými orieškami. K danému pomeru vajec a cukru je to akurát, koláčik som piekla už veľakrát, ale chcela by som dodať, že množstvo je určené na malý plech, tak ako uvádzam pri ingredienciách, takže v prípade väčšieho plechu je množstvá potrebné navýšiť :)
Ďakujem krásne Silvia, veľmi sa teším, že ti koláčik chutí :)
Ďakujem krásne Janka, veľmi sa teším, že hrnčekový koláč alias bublanina ti chutila :) Budem sa tešiť ak vyskúšaš aj verziu s likérom a mandľami a som zvedavá, čo na ňu povieš :)
Velmi chutny kolac. Krehky, stavnaty. A ozaj akekolvek ovocie sa tam hodi. Piekla som aj s jahodami, aj s borovnicami. Ale podla mna, co tento kolac robi takym vybornym je ten mandlovy liker\extrakt, co tomu doda tu vybornu chut a neodolatelnu vonu. A tie mandlove lupienky na vrchu su velmi dobra ingrediencia. To tam skratka ma byt a musi byt. Vdaka za vyborny a rychly osviezujuci kolac!
Milá Andrea, ďakujem za neskutočne krásny komentár k receptu na hrnčekový koláč :) Veľmi sa teším, že ti chutí a oceňuješ viaceré ingrediencie, ktoré som doň pridala. Chrumkavé mandľové lupienky sú taký vyšší level na koláčiku a likér taktiež :) A vo výsledku je z toho neobyčajne chutný a voňavý koláč :)
Ja mám ešte len 14 takže otázka či si užívam dospelosť je pre mňa zatiaľ neaktuálna :D
Ahoj Hanka :D Tak to aby som začala písať pre všetky vekové kategórie :) Čochvíľa si ju užívať budeš, dovtedy si užívaj čaro mladosti a dospievania :)
Môžem nahradiť jahody aj čerešňami? :)
Ahoj Ivanka, samozrejme že môžeš :) Pridala by som možno ešte trochu cukru, aby bol koláč dostatočne sladký. Držím palce, nech sa koláčik vydarí!