Domov ReceptyBabičkine overené recepty Rýchly hrnčekový koláč

Rýchly hrnčekový koláč

Autor: Veronika Čopíková
Hrnčekový koláč

Hrnčekový  koláč u mňa symbolizuje sladkú príchuť detstva. Sinky na kolene, chlieb s ramou a cukrom a rozvoniavajúci hrnčekový koláč s ovocím, ktorý na mňa žmurká z babičkinej okennej parapety. Častokrát som dostala po prstoch, pretože som jedla sladké ešte teplé priamo z plechu :D Dnes ma po tých prstoch nemá kto klepnúť, vo svojej kuchyni som sama sebe paňou. Žiaľ aj nad tým neporiadkom, ktorý si tu narobím pri pečení, stylingu a fotení... nuž, niekedy si človek nevyberie a aj keď som v detstve strašne túžila rýchlo dospieť, dnes by som si priala občas mať tých sladkých bezstarostných 17. Ste na tom podobne, alebo si naplno užívate dospelosť?

Ak miluješ tradičné slovenské recepty, vyskúšaj aj môj recept na nadýchanú čerešňovú bublaninu s ríbezľami a mandľovými plátkami či ríbezľový koláč so snehom a tvarohovým krémom.

Ingrediencie

na plech veľkosti 29 x 29 cm

1 hrnček = 250 ml

  • 4 vajcia
  • štipka soli
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru (105 g cukru)
  • 1 ČL vanilky
  • 1 PL mandľového likéru
  • 1/2 hrnčeka olivového oleja (120 ml) - odporúčam použiť kvalitný olivový olej, ktorý koláč nielen zvláčni, ale aj krásne prevonia. Ja momentálne používam extra panenský olivový olej od Powerlogy v BIO kvalite.
  • 2/3 hrnčeka jemne mletej špaldovej celozrnnej múky (100 g) - nahraďte pohánkovou v prípade bezlepkovej verzie
  • 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu (50 g)
  • 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 300 g jahôd
  • plátky mandlí

Knihy Lenivá kuchárka

Hrnčekový koláč

Hrnčekový koláč s olivovým olejom - rýchlo a jednoducho

1 Najprv si v dvoch miskách oddelíme bielka od žĺtok. Bielka vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu. K žĺtkam pridáme cukor, vanilku, mandľový likér (môžete vynechať) a vyšľaháme do peny. Popri šľahaní pridáme k žĺtkam ešte olivový olej. K vyšľahaným žĺtkam pridáme múku, kypriaci prášok a strúhaný kokos a dobre premiešame, aby sa nám sypké a tekuté ingrediencie prepojili. Vznikne nám hustejšie cesto, do ktorého po lyžiciach opatrne vmiešame sneh z bielkov. Vo výsledku tak bude cesto vďaka snehu krásne nadýchané.

2 Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie, navrch poukladáme čerstvé jahody (nakrájané na polovicu alebo štvrtinky podľa veľkosti jahôd) a posypeme plátkami mandlí. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 až 40 minút pri 180 °C. Či je hrnčekový koláč upečený, otestujeme špáradlom. Po upečení vytiahneme koláč z rúry a necháme vychladnúť. A potom si už vychutnávame koláčové detstvo s kopčekom zmrzliny, lebo dospelosť nám umožňuje dať si čokoľvek bez výčitiek svedomia :) Povrch koláčika môžete posypať práškovým cukrom ak ste vynechali mandľové plátky. Nech vám bublanina chutí!

Hrnčekový koláč

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

18 komentárov

Kamila 26.5.2023 - 21:30

Dobry den,
Kolacik rada vyskusam. Ked vymenim spaldovu celozrnnu za spaldovu hladku nezmeni to strukturu kolaca? Nechcem este tolko vlakniny pre moje male deti.
Dakujem

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 23.6.2023 - 10:56

Pekný deň želám, Kamila, budem sa tešiť, ak ho vyskúšate :) Samozrejme, môžete zameniť špaldovú celozrnnú za hladkú, koláčik bude stále super :)

Reaguj
Petra 30.6.2022 - 10:16

Plech 29x29cm? Na fotkach nie je stvorcovy plech?!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 20:37

Ďakujem pekne Petra za upozornenie :) Fotky sú staršie, odvtedy som recept robila v rôznych formách, dokonca aj v okrúhlej :) Môžeš teda použiť akúkoľvek veľkosť plechu, množstvo ingrediencií je však na menší plech, než ten klasický, ak by si teda pripravovala koláč v klasickom veľkom plechu, tak odporúčam množstvo ingrediencií zdvojnásobiť :) Pekný deň ti želám :)

Reaguj
Zuzana 6.6.2021 - 16:01
Výborný, nemala som veľké očakávania ale neskutočne prekvapil! A hlavne deti zjedli pol plechu! :) Ďakujem za recept.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 14.6.2021 - 18:56

Milá Zuzana, veľmi sa teším, že ťa koláčik prekvapil svojou chuťou a tiež rýchlosťou, s akou sa zjedol :) Na tomto koláčiku sa mi páči najmä jeho variabilnosť, dá sa použiť s čerstvým i mrazeným ovocím, nie je príliš sladký a je krásne vláčny :) Ideálny po celý rok :)

Reaguj
Jana 5.6.2021 - 11:05

Nie je množstvo 2/3 hrnčeka múky málo k pomeru vajec a cukru?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 14.6.2021 - 18:59

Milá Janka, k danému množstvu múky (100 g) treba pripočítať aj množstvo strúhaného kokosu (50 g). Kokos možno nahradiť múkou, prípadne mletými orieškami. K danému pomeru vajec a cukru je to akurát, koláčik som piekla už veľakrát, ale chcela by som dodať, že množstvo je určené na malý plech, tak ako uvádzam pri ingredienciách, takže v prípade väčšieho plechu je množstvá potrebné navýšiť :)

Reaguj
Silvia 25.1.2021 - 14:58
Úžasný vláčny a jemný koláčik. Jednoduchá príprava a chutí neskutočne:) vďaka za recept.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 20:36

Ďakujem krásne Silvia, veľmi sa teším, že ti koláčik chutí :)

Reaguj
Janka 8.11.2020 - 17:19
Najlepšia bublanina. ten kokos tak skvelé pridá na chuti. nemala som ani liker ani mandle, tak si neviem predstavit, ako to môže byť ešte lepšie ?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 20:35

Ďakujem krásne Janka, veľmi sa teším, že hrnčekový koláč alias bublanina ti chutila :) Budem sa tešiť ak vyskúšaš aj verziu s likérom a mandľami a som zvedavá, čo na ňu povieš :)

Reaguj
Andrea 6.5.2020 - 12:27

Velmi chutny kolac. Krehky, stavnaty. A ozaj akekolvek ovocie sa tam hodi. Piekla som aj s jahodami, aj s borovnicami. Ale podla mna, co tento kolac robi takym vybornym je ten mandlovy liker\extrakt, co tomu doda tu vybornu chut a neodolatelnu vonu. A tie mandlove lupienky na vrchu su velmi dobra ingrediencia. To tam skratka ma byt a musi byt. Vdaka za vyborny a rychly osviezujuci kolac!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.7.2020 - 22:02

Milá Andrea, ďakujem za neskutočne krásny komentár k receptu na hrnčekový koláč :) Veľmi sa teším, že ti chutí a oceňuješ viaceré ingrediencie, ktoré som doň pridala. Chrumkavé mandľové lupienky sú taký vyšší level na koláčiku a likér taktiež :) A vo výsledku je z toho neobyčajne chutný a voňavý koláč :)

Reaguj
Hanka 16.7.2018 - 13:04

Ja mám ešte len 14 takže otázka či si užívam dospelosť je pre mňa zatiaľ neaktuálna :D

Reaguj
Veronika
Veronika 16.7.2018 - 20:59

Ahoj Hanka :D Tak to aby som začala písať pre všetky vekové kategórie :) Čochvíľa si ju užívať budeš, dovtedy si užívaj čaro mladosti a dospievania :)

Reaguj
Ivana 18.6.2018 - 7:36

Môžem nahradiť jahody aj čerešňami? :)

Reaguj
Veronika
Veronika 18.6.2018 - 20:24

Ahoj Ivanka, samozrejme že môžeš :) Pridala by som možno ešte trochu cukru, aby bol koláč dostatočne sladký. Držím palce, nech sa koláčik vydarí!

Reaguj