Domov ReceptyBabičkine overené recepty Jednoduchá hríbová polievka na kyslo

Jednoduchá hríbová polievka na kyslo

Autor: Veronika Čopíková
hríbová polievka na kyslo

Hríbová polievka je pre mňa symbolom jedla, ktoré sprevádza vôňa lesa a tajomna. Pretože ak ste niekedy boli „na hubách“, viete, že nájsť to správne miesto, kde huby rastú ako po daždi, je otázkou šťastia a každé nájdené miesto je tajomstvom hubára. A ten neprezradí svoj zdroj len tak ľahko. Najlepšie hubárske miesta sa dedia rovnako, ako u nás tento recept na hríbovú polievku na kyslo. Takže pssst! A nech vám chutí. :) Recept pochádza z mojej kuchárskej knižky a nájdete ho na strane 47, ak by ste sa chceli pustiť do privítania jesene práve týmto sezónnym receptom.

Vyskúšaj aj ďalšie recepty na rýchle polievky - výbornú hŕstkovú polievku.

Ingrediencie

na 4 až 6 porcií

  • 25 g suchohríbov
  • olivový olej
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 6 stredne veľkých zemiakov
  • 1 l vody
  • zeleninový bujón v bio kvalite
  • 500 g bieleho jogurtu
  • 1 PL tapiokového škrobu
  • jablčný ocot
  • soľ a čierne korenie

Knihy Lenivá kuchárka

Hríbová polievka na kyslo s vôňou lesa a tajomna

1 Sušené hríby zalejeme  vodou a necháme odležať cca 30 minút. Následne vodu z hríbov zlejeme a hríby necháme odkvapkať. V hrnci si medzitým zohrejeme olivový olej, pridáme odkvapkané hríby, nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak a opečieme dosklovita. Následne pridáme na kocky nakrájané zemiaky a zalejeme horúcou vodou z kanvice. Polievku privedieme k varu. Keď polievka začne vrieť, znížime teplotu, pridáme bujón alebo polievkové korenie a prikryté varíme, až kým zemiaky nezmäknú. Trvá to asi 20 až 30 minút.

2 Keď sú zemiaky uvarené, zmiešame v miske biely jogurt s tapiokovým škrobom (stačí jedna zarovnaná lyžica, nie kopcovitá). Tapiokový škrob vám polievku zahustí bez toho, aby ste museli robiť zápražku alebo zahusťovať múkou. Ak škrob nechcete používať, pridajte do polievky pár roztlačených uvarených zemiakov, ktoré vám polievku tiež pekne zahustia. Dobre zmiešaný jogurt so škrobom vylejeme do polievky, premiešame a privedieme do varu. Ak je polievka príliš hustá, prilejte ešte trochu horúcej vody. Polievku následne osolíme a okoreníme podľa chuti. Pri samotnom podávaní ju dochutíme kvapkou jablčného octu, ak by sa vám zdala málo kyslá.

Hríbová polievka na kyslo

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

24 komentárov

Marta 3.5.2024 - 7:37
Hríbovú polievku robievam takisto, ale s kyslou smotanou a na ochutenie používam rascu a trochu majoránky. Vyskúšam aj tvoju verziu s jogurtom.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.5.2024 - 9:43

Pekný deň ti želám Marta, ďakujem za super tip, kyslá smotana je tiež výborný nápad! :-) A rascu aj majoránku používam veľmi rada, nabudúce ju tam určite pridám. Teším sa, že vyskúšaš moju verziu polievočky a som zvedavá, čo na ňu povieš :-)

Reaguj
Mária 17.4.2024 - 15:40
Super polievočka chutila👌 ďakujem za receptík.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 20.4.2024 - 11:19

Ďakujem krásne Mária, teším sa, že polievočka sa vydarila a chutila :-)

Reaguj
Ľubomír 15.10.2023 - 18:52
Polievka je super,moja manželka ju miluje
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 6:37

Ďakujem krásne Ľubomír, teším sa, že polievočka chutí :-)

Reaguj
Lucia 3.12.2020 - 14:08

Ahoj Veronika,

chcem sa spýtať na jogurt, aký si dávala. Môže byť smotanový?

Ďakujem

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 21:48

Ahoj Lucka, dávam väčšinou biely farmársky jogurt, ale pokojne môžeš použiť podľa mňa aj smotanový :)

Reaguj
Lucia 26.1.2023 - 18:46

Dakujem. Robievam ju pravidelne, uzasna :-)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 4.4.2023 - 20:08

Super Lucka, to sa veľmi teším, že ti polievočka chutí a robievaš ju pravidelne :)

Reaguj
Roberta 6.11.2020 - 12:12
Dobry den, ja si praveze myslim,ze Vase recepty su zdrave,lahke a chutne, osviezujuce. Mam aj knihu a neviem si ju vynachvalit. Jedna z najlepsich kuchárskych knih,ake sa mi dostali do ruk. Dakm. :) :) :) Roberta
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 21:47

Pekný deň želám Roberta, ďakujem krásne za takú nádhernú spätnú väzbu k mojej kuchárskej knihe a receptom :) Veľmi ma to potešilo a budem sa na vás tešiť nabudúce :)

Reaguj
Veronika 24.5.2020 - 13:29

Aj vam tam ostavaju biele bodky v polievke z jogurtu? Ci sa tomu da nejako zabranit? Dakujem.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 21:46

Ahoj Veronika, aj mne tam niekedy zostanú, podľa jogurtu, ktorý použijem :D Ale vôbec nám to nevadí, na chuti to polievke neuberá ani zamak :D Ešte hneď po vyliatí jogurtu skús polievku rýchlo dobre premiešať ručne metličkou, to by mohlo pomôcť :)

Reaguj
Karin 25.3.2020 - 19:32

Fantasticky recept!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 13:15

Ďakujem krásne Karin, teším sa, že polievočka chutila :)

Reaguj
Natália 27.12.2019 - 22:00

Ahoj Veronika, nedá mi nepochváliť tvoje fotky pri receptoch. Jednoducho krása ??

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 3.1.2020 - 21:51

Ahoj Natália, ďakujem krásne, teším sa, že fotky sa ti páčia :) Hlavne nech potešia oko a podnietia k domácej príprave jedla – pôžitku :)

Reaguj
Zuzana Birkusová 30.9.2019 - 9:32

Ahoj Veronka,
po včerajšej bohatej nádielke hríbov, ktoré sme nazbierali spolu s deťmi, sa určite vrhnem do tvojho receptu, hneď zajtra. Už sa na ňu teším. Ďakujem za receptový nápad.
Zuzana

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:32

Milá Zuzana, ja ďakujem a budem sa veľmi tešiť, ak recept vyskúšaš :) Dúfam, že bude chutiť! :)

Reaguj
Věra 27.9.2019 - 18:58

Ahoj Veroniko,tvé recepty jsou super,ale kniha je pro mě velice drahá tak se nezlob že si jí neobjednám.Na tvé další recepty se moc těším.Hodně zdaru Věra

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:32

Milá Věra, ďakujem pekne, že si mi dala vedieť. Samozrejme, rozumiem, nikoho do kúpy nenútim, ale je to v podstate jediná možnosť, ktorou ma môžete podporiť. Veľa to pre mňa znamená, lebo mi to umožňuje viac času venovať práve tvorbe receptov, ich vylepšovaniu, foteniu a videoreceptom. Všetko si vyžaduje čas a veľa peniažkov, ale mňa to veľmi baví a budem to robiť určite aj naďalej :) Ja sa budem tešiť, ak budeš občas čerpať inšpiráciu z môjho blogu a niekedy ťa poteším či už fotkou alebo nápadom na varenie/pečenie. Prajem ti krásny deň a nech sa ti darí, budem rada, ak sa budeme takto online vídať aj naďalej :)

Reaguj
Ivan Karvaš 27.9.2019 - 17:02

Milá Veronika,
pre bliziacu operáciu som nútený opustiť tvoju stránku.Musim schudnúť 13 kíl a iste uznáš, že s tvojimi receptami to nejde.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:27

Milý Ivan, ďakujem, že si mi dal vedieť, samozrejme, úplne rozumiem :) Držím palce, nech sa ti to podarí a nech sa čím skôr cítiš lepšie :)

Reaguj