Hráškové rizoto je jednoduchý recept plný chutí a farieb, ktorý si vieš pripraviť v priebehu celého roka. Počas sezóny môžeš použiť čerstvý vylúpaný hrášok a v zimných mesiacoch využiť letné zásoby z mrazničky. Rizoto má krémovú konzistenciu a perfektne sa snúbi so sladkosťou hrášku a jemnou chuťou kozieho syra. A vďaka krásnej zelenej farbe rozžiari svojou farebnosťou aj tmavé zimné podvečery. :-) V čom je pre mňa tento recept výnimočný? Používam tajnú ingredienciu, ktorá rizoto povýši na novú úroveň - rozmixovaný hrášok so špenátom, vďaka ktorému je rizoto krásne zelené a krémové. Hráškové rizoto je navyše vegetariánske a bezlepkové. Budem sa tešiť, ak ho vyskúšaš a dáš mi vedieť, ako ti chutilo.
A ak si tak ako aj ja milovníkom rôznych variácií na rizoto, vyskúšaj aj moje ďalšie recepty - svieže cuketové rizoto, jesenné tekvicové rizoto s tymianom, paradajkové rizoto, do ktorého pridávam pečené paradajky, výborné cviklové rizoto alebo moje obľúbené hubové rizoto, ktorým to všetko začalo.
Ingrediencie
na 4 porcie
- 1 žltá cibuľa
- 300 g ryže arborio
- 150 ml bieleho suchého vína (použila som víno Chardonnay od vinárstva Movino)
- 200 g mrazeného hrášku (v sezóne odporúčam použiť čerstvý)
- 40 g čerstvého špenátu
- hrsť čerstvej mäty
- 100 g parmezánu
- 3 plátky studeného masla
- 100 g mäkkého nezrejúceho kozieho syra
- 1,5 l vody
- 5 PL panenského olivového oleja
- soľ a čierne korenie
1
V menšom hrnci zohrejeme 1,5 litra vody (je možné, že všetku vodu neminieš, ale je dobré zohriať radšej viac ako menej. Určite však nevar rizoto s tým, že doň musíš použiť všetku zohriatu vodu). Keď je voda zohriata, osolíme ju lyžičkou soli. Jemne premiešame a hrniec stiahneme z plameňa. Vodu zohrievame preto, aby mala podobnú teplotu ako ryža, vďaka čomu sa nezastaví proces varenia a rizoto nám vyjde presne tak, ako má. :-)
V hlbokej panvici zohrejeme olivový olej. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a opečieme dosklovita. Prisypeme nepremytú ryžu a dobre premiešame, aby sa ryža obalila vo vrstve oleja. Krátko opekáme, následne zalejeme vínom a za občasného miešania privedieme do varu. Varíme približne 2 minúty, kým sa víno neodparí.
2
Následne znížime teplotu na mierne až stredne silný plameň a pridáme naberačku teplej osolenej vody. Pravidelne miešame, kým sa voda nevstrebe. Postupne pridávame ďalšie naberačky vody a zakaždým premiešavame, kým sa voda nevstrebe a ryža sa neuvarí al dente. Keď je ryža takmer hotová (cca 5 minút pred jej dokončením), pridáme k nej pripravené hráškové pyré - v sekáčiku rozmixujeme 100 g mrazeného hrášku, 40 g špenátu, hrsť čerstvej mäty a 150 ml teplej osolenej vody. Pyré jemne osolíme a okoreníme. Na záver pridáme do rizota 100 g celého mrazeného hrášku a pár minút povaríme.
3
Rizoto stiahneme zo sporáka a pridáme k nemu plátky masla a nastrúhaný parmezán. Jemne premiešame a podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením. Navrch každého rizota pridáme „natrhané" kúsky kozieho syra a ozdobíme ho lístkami čerstvej mäty. Skvele sa sem hodí aj burrata či mozzarella a pri servírovaní nesmie chýbať pohár bieleho vína.
Moje tipy na najlepšie rizoto
- pri príprave rizota vyberaj kvalitné ingrediencie a nepodceňuj postup, o ktorom píšem krok za krokom vyššie
- do rizota sa najlepšie hodí ryža arborio alebo carnaroli, ktoré majú vysoký obsah škrobu (ryžu nepremývaj)
- použi domáci alebo kvalitný kupovaný vývar, prípadne čistú osolenú vodu
- pri príprave nezabudni na to, že vývar alebo osolená voda by mali mať podobnú teplotu ako ryža, aby sa nezastavil/nespomalil proces varenia a dosiahli sme vo výsledku ten wau efekt, na ktorý si pamätáme z dovolenky v Taliansku či nejakej dobrej reštaurácie
- rizoto chutí najlepšie čerstvé, teda hneď po uvarení. Ak ho však nestihneš zjesť, po vychladnutí ho odlož do chladničky a na druhý deň zohrej na panvici s plátkami masla. Maslo dodá rizotu krémovosť a bude chutiť takmer ako práve uvarené.
Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Movino.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody