Dokonalá jesenná polievka je plná farieb, hrejivých korení a zásob od trhovníkov. Tieto aspekty spĺňa moja jednoduchá hokkaido polievka z pečenej hokkaido tekvice. Pečená tekvica má plnšiu chuť oproti varenej tekvici, ak ju raz vyskúšaš, rozdiel spoznáš hneď a inú už nebudeš chcieť. :-) Navyše hustotu a krémovosť polievky si môžeš upraviť množstvom použitého vývaru či horúcej vody, vďaka čomu môžeš hokkaido polievku servírovať aj ako prívarok s volským okom navrchu. :-) Hokkaido polievka je úžasne krémová, plná bežne dostupnej zeleniny a na prvý pohľad možno aj prekvapujúcich korení. Pridávaš do jesenných polievok muškátový orech či kurkumu? Do tejto hokkaido polievky sa hodia skvele!
Inak Hokkaido polievka je pomenovaná podľa japonského ostrova Hokkaido, odkiaľ pochádza. Jej originálny pôvod som sa snažila vystihnúť a zároveň mu vzdať úctu aj prostredníctvom videoreceptu, ktorý nájdeš nižšie. Som zvedavá, ako sa ti bude páčiť a budem sa tešiť, ak mi dáš vedieť v komentári. :-)
Vyskúšaj aj moje ďalšie jednoduché recepty na hrejivé a sýte polievky - fazuľovú polievku s rezancami, hríbovú polievku na kyslo, skvelú šošovicovú polievku, krémovú cuketovú polievku, hrachovú polievku z lúpaného žltého hrachu a moje dve variácie na cesnakovú polievku - receptu na babičkinu cesnačku, na ktorú budeš potrebovať v podstate len 2 ingrediencie a rýchlu cesnakovú polievku.
Ingrediencie
na 4 porcie
- 1 hokkaido tekvica (nakrájaná na kocky vážila 700 g)
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 petržlen
- 1 fialová cibuľa
- 1 l zeleninového vývaru (alebo horúcej vody)
- soľ a čierne korenie
- kurkuma
- muškátový orech
- panenský olivový olej (ja mám veľmi rada tento panenský olivový olej od Powerlogy)
Na ozdobu a dochutenie
- tekvicové semienka
- tekvicový alebo panenský olivový olej
Videorecept
Ako pripraviť hokkaido polievku
1 Tekvicu hokkaido prerežeme napoly, vydlabeme stred so semiačkami a nakrájame ju na kocky. Mrkvy, petržlen a cibuľu ošúpeme a nakrájame na menšie časti. Zeleninu dáme na plech, osolíme a polejeme trochou olivového oleja. Premiešame lyžicou a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme približne 30 minút, kým zelenina nezmäkne.
2Upečenú zeleninu dáme do hrnca, zalejeme teplým vývarom alebo horúcou vodou, premiešame a rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka (ja používam tento tyčový mixér a som veľmi spokojná). Ak je polievka príliš hustá, pridáme ešte trochu vývaru alebo vody. Pridáme soľ, čierne korenie, kurkumu (ja dávam 1/2 ČL) a trošku nastrúhaného muškátového orieška. Premiešame a dokoreníme podľa chuti. Polievku podávame s tekvicovými semienkami, ktoré opražíme na panvici nasucho, stačí len chvíľku. Pokvapkáme tekvicovým alebo olivovým olejom. Nech vám chutí!
Moje tipy
- Hokkaido polievka chutí najlepšie s pridaním domáceho či kupovaného zeleninového vývaru. Ak však vývar nemáš, môžeš použiť aj horúcu vodu, pridaj však polievkové korenie a polievku dokoreň podľa vlastnej chuti.
- Ak je polievka príliš hustá, zrieď ju teplým vývarom alebo horúcou vodou.
- Z receptu na hokkaido polievku si môžeš spraviť aj vynikajúci tekvicový prívarok. Stačí pridať menej vývaru, aby bol prívarok hustejší. Prívarok odporúčam podávať s volským okom a skvele sa tam hodí aj trocha čerstvého syra cottage cheese.
- Polievku môžeš zjemniť pridaním smotany na šľahanie.
- Do polievky sa skvele hodí aj cesnak, ktorý môžeš pridať k zelenine na plech - netreba ho šúpať, stačí pridať tri neošúpané strúčiky cesnaku na plech a dať zapiecť spoločne so zeleninou do rúry. Následne ho dáme bokom, ošúpeme a pridáme do hrnca, v ktorom všetko rozmixujeme s vývarom alebo vodou.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
37 komentárov
Dobry den, prosim Vas tu tekvicu po dopeceni treba aj osupat? Dakujem
Pekný deň želám, Alena, tekvicu hokkaido netreba šúpať, takže keď ju upečiete, môžete ju rovno dať do polievky a rozmixovať :) Len ten konček navrchu a naspodku treba odrezať a tekvicu zbaviť semienok :)
Ahoj Alexandra, super, to sa veľmi teším! :-) Pridať nivu je super nápad, určite to niekedy vyskúšam :-)
Ahoj Baška, veľmi sa teším, že sa ti polievočka vydarila a chutila všetkým doma :) A presne ako píšeš, niekedy je dobré niečo vyskúšať a prvýkrát zistiť, ako ti chutí a rozhodnúť sa podľa toho, či je to TO PRAVÉ :)
Pekný deň želám Zuzana :) Ak vývar nemáš, môžeš použiť vodu a bio bujón, sama to občas robievam, keď nemám poruke vývar :)
Ja napríklad zeleninu vyvarim práve na zeleninový vývar, okorenim, pridám bylinky, rozmixujem a potom pridám tekvicu, ktorú orestujem len predtým/pečiem/uvarím
Jeeeej to by bolo aké super :) Ďakujem krásne :)
Ďakujem pekne, Katy, teším sa, že chutí a robievaš ju :)
Jeeej super, to sa veľmi teším, že tak chutí :) To je inak naj, keď si naše vlastné maminy pýtajú recept :D
Ďakujem krásne Katka :) Teším sa, že polievočka chutila a dokonca aj priateľovi, ktorý nemá rád tekvicové polievky :) Ďakujem za spätnú väzbu k receptom, teším sa, že si s nimi spokojná :)
Jeej, tak to sa veľmi teším! :) A ďakujem :)
Mnam..prave som ju dovarila, je fantasticka..dakujem krasne za receptik..
Ľubka
???
Ahoj Ľubka, teším sa, že polievočka ti chutila :) Ja ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu :)
Dobry Veronika,
moja 1. hokkaido polievka. Bola uzasna, dakujem moc.
Prajem vsetko dobre.
Dana Tibi
Ahoj Dana, teším sa, že sa podarila hneď na prvýkrát a hlavne, že chutila úžasne :) Pekný deň ti prajem a dúfam, že aj ďalšie recepty ti zachutia :)
Dobry den Veronika..
Mnaaam..prave som ju dovarila, je fantasticka..dakujem krasne za receptik..
Ľubka
???
Pekný deň prajem Ľubka, teším sa, že polievočka sa vydarila a chutila :)
Veronika Tvoja hokkaido polievočka je vynikajúca. Varievala som len vo vode hokkaido – ale takto upečená a potom rozmixovaná je úžasná. Jednoduchý a veľmi rýchly recept. Ďakujem a veľa úspechov
Jeeej ďakujem krásne Anna :) Upečená zelenina má inú chuť a polievočke potom dodáva inú úroveň rozmanitosti :) Tak sa teším, že si ju vyskúšala a chutila ti :) A ďakujem za krásne prianie :)
Dobrý deň, dnes som robila hokaido polievocku – mňam. Výborná ? dakujem za recept
Pekný deň prajem Kristína, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že polievočka chutila :)
Zuzana
Ahoj,cesnacka veľmi chutila celej rodine ,vrelo doporučujem,rýchla a chutná
Ďakujem pekne Zuzana, som rada, že cesnačka chutila a odporúčaš ju ďalej :)
Výborná polievka
Ďakujem krásne, teším sa, že polievka chutila :)
Jednoduchý, rýchly recept, chutí výborne.
Namiesto Hokaidó som dal podobnú tekvicu z našej záhradky
Ahoj Ľubomír, ďakujem pekne. Teším sa, že ti polievka chutila a podarila sa :)