Dodnes si pamätám francúzske zemiaky, ktoré sme robievali doma. Všetko muselo byť nasekané nadrobno, od jemnej salámy, po uvarené vajíčka. Príprava nám dala vždy zabrať. Jedlo bolo super, na druhý deň však francúzske zemiaky postrádali šťavnatosť. Keďže sme však na blogu pre lenivých kuchárov a ja mám rada chutné a jednoduché jedlá v jednom, pripravila som vlastnú verziu francúzskych zemiakov - jednoduchých na prípravu a šťavnatých aj na druhý deň. Trik spočíva v množstve použitej smotany. Ja som do tých mojich ukryla aj cuketu a papriku a aj keď na prvé počutie to môže znieť zvláštne, táto i iná zelenina francuzákom pristane. :)
Ingrediencie
na 6 porcií
- 900 g zemiakov
- 1 cibuľa (alebo 4 šalotky)
- 1 klobása
- 4 vajcia
- 1 menšia cuketa
- 1 paprika
- 10 zaváraných uhoriek
- 250 ml kyslej smotany
- 250 ml smotany na varenie
- 250 g tvrdého syra
- soľ, čierne korenie, mletá paprika
- jarná cibuľka
Vynikajúci recept! Za mňa najlepšie francúzske zemiaky aké som kedy jedol. Recept je rýchly a jednoduchý. Už som ho robil viac krát a vždy sa vydarili. Je pravda, že niekedy cuketa pustí viac vody, ale tú iba odlejem a zemiakom sa nič nestane. Určite odporúčam!
Milan
Francúzske zemiaky, ktoré sú šťavnaté aj na druhý deň
1 Na francúzske zemiaky používam najradšej skoré mini zemiaky, ktoré ošúpem a nakrájam na tenké plátky. Okrem toho si pripravím všetky ostatné ingrediencie - cibuľu (príp. šalotky) ošúpem a nakrájam na plátky, klobásu nakrájam na kolieska, cuketu a zavárané uhorky nakrájam na drobnejšie kúsky a papriku na menšie plátky. Plátky zemiakov osolíme, okoreníme čiernym korením, mletou červenou paprikou a dobre premiešame.
2 Než sa pustíme do krájania ingrediencií, dáme si v malom hrnci uvariť vajíčka na tvrdo. Stačí ich zaliať vodou a variť na strednom plameni až kým začnú vrieť. Vtedy znížime teplotu a varíme cca 8 až 10 minút. Z vajíčok zlejeme horúcu vodu, zalejeme ich studenou, vylejeme a necháme trochu vychladnúť. Ešte teplé vajíčka ošúpeme, opláchneme a nakrájame na tenšie kolieska. V pohári zmiešame kyslú smotanu so smotanou na varenie a ak ste kúpili blok syra, nahrubo ho nastrúhajte.
3 A môžeme sa pustiť do vrstvenia. :) Dno keramickej alebo sklenenej formy vymastíme troškou olivového oleja a na to poukladáme prvú vrstvu plátkov zemiakov. Na zemiaky poukladáme nakrájanú zeleninu (cuketu, papriku a uhorky), pár koliesok klobásy, cibule a vajíčok. Posypeme tenkou vrstvou syra. Pokračujeme vrstvou zemiakov, zeleniny, syrom a zakončíme to vrstvou zemiakov, ktoré zalejeme smotanovou "zálievkou". Navrch nasypeme všetok strúhaný syr, ktorý nám zostal a francúzske zemiaky vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri 180 °C cca 60 až 90 minút, až kým zemiaky nebudú mäkké. Pred servírovaním posypeme kolieskami jarnej cibuľky. Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
42 komentárov
Ďakujem krásne Mária :-)
Pardon za preklepy…
Nič sa nedeje :)
Ďakujem krásne Janka, teším sa, že francúzske zemiaky ti chutia a robíš ich opätovne :) Baklažán je tiež výborný nápad a dúfam, že ti rovnako budú chutiť aj ďalšie recepty :)
Ahoj Nataša, ďakujem za super spätnú väzbu k receptu a tiež tipy na vylepšenie :) Recept upravený (inak na tie vajíčka ja veru zvyknem zabúdať :D) a budem sa tešiť na to, čo vyskúšaš nabudúce :)
Ďakujem krásne Katka, cením si to a veľmi ste ma potešili :)
Dobrý deň.
Veľa receptov od Vás som skúšala a boli vynikajúce :)) Pri tomto recepte mi ale nejak nesadli chuťovo dokopy niektoré ingrediencie. Hlavne tá kyslá uhorka mi tam nesadla. Alebo možno kyslá smotana? Hmmm. No z ostatných komentárov vidím, že veľa ľuďom chutilo, takže to asi nesadlo iba mne :)) Každopádne teším sa na ďalšie recepty, ktoré od Vas vyskúšam. Držím palce a nech sa Vám aj naďalej darí…
Pekný deň želám Anička :) V prvom rade ďakujem pekne za spätnú väzbu k ostatným receptom, ktoré ste už odo mňa skúšali a chutili vám :) Budem rada, ak takých bude čoraz viac :) Čo sa týka tohto receptu, je to úplne v poriadku, nie každému sadne každá kombinácia ingrediencií, tak to má byť, všetci máme radi čosi iné :) Ja používam zavárané uhorky od mojej maminy, tá ich zavára ale v takom jemnom náleve, čiže vo výsledku uhorky nie sú kyslé, ale len chrumkavé a trošku tak dosladka :D
Veľmi pútavo napísaný recept , už sa aj pečú zemiačiky v trúbe , budú vynikajúce ako autor celého tohoto receptu .
Ďakujem ☺
Jeeej ďakujem krásne Betka, dúfam, že sa francúzske zemiaky podarili a chutili :)
Ďakujem krásne, veľmi sa teším, že vám francúzske zemiaky podľa môjho receptu chutili :)
Francúzske zemiaky sú moje najobľúbenejšie jedlo. Roky som robila recept, ktorý ma naučila moja mama. Včera som skúsila tvoj a musím povedať, že je top! Môj nový najobľúbenejší recept na francúzske zemiaky!
Ahoj Žofia, jeeeej, to sa veľmi teším, že sa môj recept na francúzske zemiaky stal tvojím novým najobľúbenejším, je to pre mňa pocta! :)
Zaujímavý recept. Docela ma prekvapili niektoré ingrediencie, ako je: uhorka, cuketa a paprika. Takovotou variantu nepoznám. Môj oblbený recept je skôr taká klasika, ako je tu, alebo tu. Najlepšie je, že som francúzske zemiaky preberala s jedným francouzem v hosteli po ceste po Francúzsku. A tieto francúzske zemiaky tam vôbec nepoznajú :)
Iste, že ich pod týmto menom nepoznajú. Ale ich pôvod je skutočne odtiaľ. Volajú sa Pomme de terre savoyarde (Savojské zemiaky).
To isté platí napríklad o Španielskej omelete. Na celom svete je známe pod tým menom. V Španielsku sa volá Tortilla de patatas (Zemiaková omeleta). Prečo práve zemiaková? Pretože existuje tiež de patatas y cebolla, paisana, de calabacín, de chorizo atď.
Bolo by trochu divné, keby doma mali názov podľa vlastnej krajiny.
Bryndza je Liptauer Käse a doma je len bryndza.
Milá Anna, ďakujem za skvelý komentár k histórii jedál, veľmi ma to zaujalo a zahĺbim sa vďaka tebe do jednotlivých jedál ešte viac :) Krásny deň ti želám!
Ahoj Adel, ďakujem pekne :) Ja som na francúzskych zemiakoch vyrastala, po čase som si ho upravila na svoje chute a tak, aby som s jeho prípravou mala čo najmenej starostí a vo výsledku nám chutilo jesť to isté viacero dní :D Ale každému chutí niečo iné a to je na tom práve to super, že sa navzájom obohacujeme :)
Veľmi sa mi páči vaša stranka
Jeeej, ďakujem krásne Katka, to sa teším! :)
Vynikajúci recept! Za mňa najlepšie francúzske zemiaky aké som kedy jedol. Recept je rýchly a jednoduchý. Už som ho robil viac krát a vždy sa vydarili. Je pravda, že niekedy cuketa pustí viac vody, ale tú iba odlejem a zemiakom sa nič nestane. Určite odporúčam!
Ďakujem Milan za krásnu spätnú väzbu k receptu na francúzske zemiaky :) Veľmi sa teším, že si ich robil už viackrát a vždy sa vydarili :) Presne ako píšeš, ak niekedy cuketa pustí viac vody, stačí ju odliať a zemiakom sa nič nestane, stále chutia super :) Ďakujem ešte raz.
Predvcerom son sa rozhodla pre tento receptik, kde som ale namiesto klobasi pouzila vegy klobasky od znacky Quorn. Fotku som ale ani nestihla zadovazit :D bolo to vyborne velmi si to pochvalovali. Dakujem za krasny recept bolo to ozaj stavnate. Druhy krat zadovazim aj foto ;)
Ahoj Katka, veľmi sa teším, že sa francúzske zemiaky vydarili a najmä, že osadenstvu chutilo a pochvaľovali si :) Teším sa na fotku, keď sa budú robiť opäť :)
Super pochutky
Ďakujem krásne :) Dúfam, že niektoré z nich aj vyskúšaš :)
Ahojte, ja som tu skúsila, ale nepodarilo sa mi to. Totiž cuketa mi strašne pustila vodu. Zabudla som ju predtým nasoliť a odvodniť. Dávajte si na to pozor.
Milá Daniela, mrzí ma, že francúzske zemiaky sa ti nepodarili. Ja som ich už robila viackrát a nikdy som cuketu nesolila a tým pádom neodvodňovala. A vždy vyšli skvele :) Ale robila som ich opäť tento víkend a veru, cuketa mi pustila vodu :D Ale lyžicou som ju z pekáčika vyzbierala a zemiakom to na chuti vôbec neubralo :) Preventívne je však lepšie cukety aspoň trochu zbaviť vody, ďakujem za tvoju spätnú väzbu :)
Ojha, nevyzerá zle, ale postrádam hravosť čertsvých. Chýba viac výpek, viac masťička, viac! Cuketka navyše pôsobí, trochu oberá o lahodnosť pokrmov domácich napriek všetkému palec hore :) Francúština v zemiakoch je šokojúca ale príjemná na spestrenie.
Luigi
Ďakujem pekne :) Mne veľmi chutia, ale treba vyskúšať a spraviť si názor :)
No určite tento recept vyskúšam. Ďakujem. Dovidenia
super, budem sa veľmi tešiť a držím palce, nech sa vydaria :)
určite vyskúšam tieto zemiaky Veronka, stou cukinou môžu byť chutnejšie
Soňa ďakujem a teším sa, že ich vyskúšaš :) Držím palce, nech sa vydaria :)
Já je dělám trochu jinak ale ty tvoje mužou chutnat super vyzkouším mimo té smetany já zalévám vajíčkem.
Věra ďakujem, budem sa tešiť, ak ich vyskúšaš :) A samozrejme dúfam, že sa vydaria a budú chutiť :)