Otento recept na šťavnaté fašírky som sa s vami chcela podeliť už dlho. :-) Originál základný recept na fašírky pochádza od priateľovej maminy, ktorá je pre nás vychýrenou kúzelníčkou v kuchyni. Dobrotu vie vyčariť aj zo zopár ingrediencií, a ja práve od nej čerpám množstvo inšpirácií na moje recepty, ktoré uverejňujem na blogu, či v mojich kuchárskych knižkách.
Úvod k fašírkam
Mala som možnosť ochutnať už viacero druhov fašírok, tie najlepšie fašírky boli práve od nej, preto som si pre vás vypýtala recept aj s podrobným postupom. :-) Recept je jednoduchý, všetko zmiešame, vyformujeme do bochníčkov a opečieme na panvici alebo v rúre. V recepte nájdete obidva varianty a tiež tip, ako si pripraviť šťavnaté fašírky so syrom. A ak by ste si chceli pripraviť ešte nejaké iné recepty z mäsa, odporúčam vám vyskúšať môj recept na najlepšie mäsové guľky, výborné chilli con carne, fantastickú plnenú papriku či tradičný kurací perkelt s haluškami alebo zjednodušenú verziu receptu na kura na paprike.
Ingrediencie
na cca 30 fašírok
- 1 kg mletej bravčovej krkovičky (mäso si dajte čerstvo namlieť u mäsiara)
- 300 ml mlieka (na namáčanie pečiva)
- 4 vajcia
- 4 rožky
- 1 menšia cibuľa (cca 100 g)
- 4 - 5 strúčikov cesnaku
- 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
- 2 ČL majoránu
- 1 ČL mletej rasce
- 1 ČL soli
- 1 ČL čierneho korenia
- strúhanka na obaľovanie
na zemiakovú kašu
- 1 kg zemiakov
- 100 ml mlieka
- 100 g masla
- 1 ČL soli
- petržlenová vňať
Postup
Štavnaté fašírky - základný recept
1Najskôr si nakrájame rožky na menšie kocky, zalejeme ich mliekom a necháme postáť 30 minút. Medzitým očistíme a nakrájame nadrobno cibuľu. Nakrájanú cibuľu opečieme na panvici s troškou oleja a masla dosklovita. Do väčšej misky dáme mleté mäso z bravčovej krkovičky, pridáme vajcia, nakrájané rožky nasiaknuté mliekom, opečenú vychladnutú cibuľu a strúčiky prelisovaného cesnaku. Ochutíme soľou, čiernym korením, majoránom, rascou a petržlenovou vňaťou. Pripravenú zmes dobre premiešame rukami, aby sa všetky ingrediencie prepojili.
2
Zo zmesi vytvarujeme guľky, každú guľku jemne roztlačíme v dlaniach, aby z nej vznikol bochníček podobnej veľkosti a hrúbky. Obalíme v strúhanke a na strednom plameni pomaly vysmažíme z každej strany dozlatista. Panvicu pred opekaním fašírok pokvapkáme vrstvou repkového alebo slnečnicového oleja, prípadne môžete použiť aj bravčovú masť. Dĺžku opekania fašírky prispôsobte jej hrúbke, ja som ich piekla cca 5 - 7 minút z každej strany. Upečené ich položíme na tanier s kuchynskou papierovou utierkou, aby z nich odkvapkal prebytočný tuk. Výsledné fašírky sú zvonku chrumkavé a vnútri šťavnaté, presne také, ako ich máme radi. :-)
Fašírky pečené v rúre na plechu
Ak by ste si ich chceli upiecť v rúre, postupujte úplne rovnako ako pri základnom recepte na fašírky, zmeňte len posledný krok - po obalení v strúhanke ich poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie, ktorý predtým potriete tenkou vrstvou repkového alebo slnečnicového oleja. Plech s fašírkami vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 15 minút. Potom prepnite program na rúre na funkciu gril + vrchný ohrev a pečte ďalších 15 minút. Fašírky budú jemne chrumkavé na povrchu a šťavnaté vo vnútri.
Fašírky so syrom v rúre i na panvici
Základný recept na fašírky už máte v malíčku, čo tak skúsiť nejakú novú verziu? :-) Do fašírok sa výborne hodí aj strúhaný syr, ja som skúšala syr Gouda (polotvrdý syr), ale výborný by bol aj syr eidam. Stačí, ak nahrubo nastrúhaný syr pridáte do zmesi na fašírky (celý recept vyššie) a dobre premiešate rukou. Do vyššie uvedeného množstva na cca 30 fašírok odporúčam použiť 150 - 200 g syra.
Dokonalo krémová zemiaková kaša
3Na prípravu zemiakovej kaše sú ideálne zemiaky typu C, ak teda máte na výber, určite zvoľte tie. Zemiaky ošúpeme, dobre prepláchneme studenou vodou a nakrájame na približne rovnaké kocky. Kocky zemiakov presypeme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby dostatočne prečnievala nad zemiaky. Pridáme lyžičku soli, premiešame a prikryjeme pokrievkou. Varíme na strednom plameni, keď začnú zemiaky vrieť, znížime teplotu a varíme cca 20 minút. Čas je orientačný, radšej zemiaky priebežne skúšajte, skúste jednu kocku vytiahnuť a roztlačiť vidličkou - ak sa zemiak rozsype, je tak akurát a môžete zemiaky vypnúť.
4
Zemiaky scedíme, prilejeme k nim teplé mlieko a na kocky nakrájané maslo. Prikryjeme pokrievkou a necháme chvíľku odležať, stačí pár minút. Následne zemiaky popučíme pomocou pučidla na zemiaky prípadne vidličkou, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a premiešame vareškou. Ochutnáme a podľa potreby dosolíme. A je to! Zemiakovú kašu pred servírovaním môžete posypať ešte troškou petržlenovej vňate, pridať nakrájané fašírky a zavárané uhorky. Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
14 komentárov
Ďakujem pekne Tibor, teším sa, že fašírky sa podarili a chutili :-)
Jeeeej ďakujem krásne Júlia :) Veľmi sa teším, že fašírky sa podarili a chutili, aj že sú moje recepty zárukou, že sa výsledok podarí :) Krásny deň želám :)
Ďakujem krásne Ružena, veľmi sa teším, že sa fašírky podarili a chutili výborne :)
Ahoj Katka, ďakujem krásne, teším sa, že manželovi sa fašírky podarili a zaraďuješ ho aj medzi recepty pre menej skúsených kuchárov :D A ja ďakujem zase za skvelý tip, tiež niekedy pošlem nejaký recept priateľovi a budem sa tešiť na príchod domov :D :)
Ahoj Iveta, ďakujem krásne za spätnú väzbu k receptu na fašírky a tiež tvoje skvelé tipy, ktorými si pozmenila recept :) Ovsené vločky namočené v mlieku sú výborný nápad, niekedy to určite vyskúšam aj ja a páči sa mi aj pridaný údený syr, veľmi chutný výsledok to určite vie spraviť :)
Jeeej super Marika, som veľmi rada, že sa fašírky podarili a chutili ti :)
Ďakujem krásne Michal, budem sa tešiť a som zvedavá, čo na ne povieš :)