Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom sú dobrota, ktorú poznáme všetci z detstva či liet strávených u babičky. My sme ich jedávali doma s vanilkovým pudingom, odkedy som však vyskúšala domáci vanilkový krém zo žĺtkov, mlieka a smotany v spojení s mletou vanilkou alebo vanilkovým luskom, recept na dukátové buchtičky pre mňa nabral doslova nebeský rozmer. :-) Kysnuté buchtičky sú mäkučké ako obláčik, s cestom sa výborne pracuje a nezašpiníš pri ňom ani kuchynskú dosku či silikónovú podložku - z cesta stačí odoberať kúsky a v dlaniach vyformovať guľôčku. A vanilkový krém je chuťovo famózny! Skvelý je aj na studeno, má jednoduchú prípravu a žĺtky v spojení s vanilkou mu dodávajú výbornú chuť.
Vyskúšaj aj moje ďalšie recepty z kysnutého cesta - škoricové osie hniezda, pečené buchty s lekvárom, maslovú briošku, čokoládovú babku s orieškami alebo tradičný kysnutý koláč so slivkami.
Ingrediencie
na plech 34 x 23 cm
Kvások
- 150 ml mlieka
- 10 g trstinového cukru
- 21 g čerstvého droždia
Cesto
- 350 g hladkej pšeničnej múky
- 30 g trstinového cukru
- 25 ml repkového oleja
- 3 žĺtky
- štipka soli
- 20 g masla na potretie
Vanilkový krém
- 150 ml mlieka
- 150 ml smotany na šľahanie
- 30 g trstinového cukru
- 10 g kukuričného škrobu
- 3 žĺtky
- 1/2 ČL mletej vanilky
Postup
Kysnuté cesto na dukátové buchtičky
1Začneme kváskom – v malom hrnci zohrejeme mlieko tak, aby bolo vlažné až jemne teplé. Pridáme cukor, prstami rozdrobíme droždie, prikryjeme utierkou a necháme 10 minút vzísť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme štipku soli a premiešame. Pridáme žĺtky, cukor, olej a kvások a ručným mixérom s hákmi na miesenie cesta alebo v kuchynskom robote miesime na nízkych otáčkach, až sa cesto začne odliepať od stien.
2
Cesto preložíme do väčšej čistej misy, ktorú prstami jemne naolejujeme (stačí dno a boky do tretiny misy), dobre prikryjeme potravinárskou fóliou a utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 40 minút. Z vykysnutého cesta odoberáme menšie kúsky, ktoré v dlaniach formujeme do guličiek. Guličky cesta ukladáme na plech potretý maslom vedľa seba. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte 20 minút. Následne guličky potrieme navrchu aj po bokoch roztopeným maslom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 20 minút do zlatista.
Perfektný vanilkový krém na dukátové buchtičky
3
Pred servírovaním pripravíme vanilkový krém – do malého hrnca vyklepneme žĺtky, pridáme cukor a škrob a metličkou ručne prešľaháme. Prilejeme mlieko a smotanu, opäť premiešame a na miernom plameni (ja varím vanilkový krém na stupni 4 z celkového počtu 9) za stáleho miešania metličkou zohrievame. Keď krém začne hustnúť, stiahneme ho z plameňa a pridáme mletú vanilku alebo zrniečka z vanilkového lusku.
Moje tipy
- pri príprave kysnutého cesta vyberieme všetky ingrediencie z chladničky aspoň 30 minút dopredu
- recept je na 6 porcií dukátových buchtičiek, vanilkový krém vyjde na 2 – 4 porcie
- ak chceš na začiatok vyskúšať len recept na dukátové buchtičky, odporúčam pri varení vanilkového pudingu zvoliť vanilkový pudingový prášok, ktorý má v zložení pravú mletú vanilku. Určite sa však neboj vyskúšať aj domáci vanilkový krém, je naozaj lahodný :-)
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody