Domáci vaječný likér je každoročne najočakávanejším receptom Vianoc. Spríjemní chvíle pri zdobení vianočného stromčeka, upratovaní a spomínaní na detstvo, keď sme túto dobrotu nesmeli a po odchode návštevy sme so šibalstvom v očiach dopíjali posledné kvapky z pohárikov. V likéri nenájdeš kondenzované mlieko, škrob na zahustenie či iné polotovary, len minimum kvalitných ingrediencií. A keď na konci vynecháš biely rum, môžeš ho dopriať aj deťom. :-) Ja tento vaječný likér pripravujem každé Vianoce, nafľaškujem ho do malých fliaš a obdarujem svojich blízkych pod stromčekom - míňa sa bleskurýchlo, takže pred Silvestrom spravím vždy novú várku.
Vyskúšaj aj ďalšie recepty s nádychom Vianoc - okrem skvelých receptov na vianočné pečivo ti odporúčam upiecť aj čokoládovú bábovku s marcipánom, výborný recept na perník, mrkvovú tortu s mascarpone, slávnostnú orechovú tortu a pre milovníkov maku vynikajúcu makovú tortu.
Ingrediencie
- 300 ml plnotučného mlieka
- 300 ml smotany na šľahanie
- 150 ml bieleho rumu
- 120 g kryštálového cukru
- 6 žĺtkov z čerstvých vajec
- 1 vanilkový struk
- 1 ČL cejlónskej škorice
- 5 klinčekov
- 2 badiány
- muškátový orech
Video
Ako si uvariť domáci vaječný likér
1Do menšieho hrnca nalejeme mlieko a smotanu na šľahanie. Vanilkový struk pozdĺžne prekrojíme a nožom z neho vydlabeme všetky zrniečka, ktoré pridáme do hrnca spolu s mletou škoricou, štipkou nastrúhaného muškátového orieška a prekrojeného vanilkového struku. V mažiari rozdrvíme klinčeky a badiány a pridáme ich do hrnca. Zmes za občasného miešania zohrievame, kým nedosiahne teplotu 60 °C (na tento účel je výbornou pomôckou digitálny kuchynský teplomer).
2Medzitým vyšľaháme v miske žĺtky s cukrom na hustú penu, čo trvá približne 3 až 5 minút. Keď je mliečna zmes horúca, po lyžiciach ju pridáme k žĺtkom a zakaždým ručne premiešame metličkou. Takto pridáme k žĺtkom polovicu mliečnej zmesi. Postupujeme tak preto, aby žĺtky nedostali teplotný šok a nemali sme z likéru praženicu.
3Následne všetko prelejeme naspäť do hrnca a za pravidelného miešania metličkou zohrievame, kým zmes nedosiahne teplotu 70 - 80 °C. Likér stiahneme zo sporáka a necháme trochu vychladnúť. Na záver doň pridáme biely rum a dobre premiešame (vo verzii pre deti rum vynecháme). Vaječný likér precedíme cez sitko a vlejeme do fľaše, ktorú skladujeme v chladničke. Spotrebujeme v priebehu pár dní, ideálne do týždňa.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
16 komentárov
Dobrý deň, môžem poużiť aj klasický tuzemák?
Pekný deň želám, Gabriela, s klasickým tuzemákom som vaječný likér ešte neskúšala pripravovať, takže neviem povedať, ako bude chutiť :-) Použiť ho však samozrejme môžete, budem rada, ak mi potom dáte vedieť, ako likér chutil :-)
Milá Katka, ďakujem za nádhernú spätnú väzbu k receptu na vaječný likér :) Veľmi sa teším, že vám chutilo a vyhovuje aj hustota, my sme si hneď zvykli a závisí aj od použitej smotany či mlieka, vie byť aj hustejší, ale hlavná je pre nás veru chuť :) Teším sa, že ho zaraďuješ medzi vaše vianočné tradície, to je pocta :)
Dobrý deň, prosím aký objem vynde z daného receptu? :-) ďakujem
Pekný deň želám Barbora, juj nemerala som to, ale určite minimálne 750 ml :)
Ďakujem krásne Michaela, držím palce a dúfam, že bude chutiť :)
Simona veľmi sa teším, že sa ti recept vydaril a vaječný likér je celkom hustý :) Veľa závisí od použitého mlieka, bezlaktózová verzia je redšia, ale chuťovo super a konzistencia až tak nevadí za mňa :) S klasickým mliekom príp. barista mliekom je hustota o dosť lepšia :) Teším sa, že ti chutil! :)
koňak do druhého dňa krásne zhustol a je husto krémový – výborný, vďaka za recept
Super Gabika, to sa veľmi teším! :)
Tak tento liker ma velmi zaujal,v najbližšej dobe vyskušam nealko.
Jeeej, teším sa, že ťa recept zaujal a likér sa chystáš vyskúšať :)
určite vyskúšam…keď nemám biely rum, môže byť aj iný alkohol ?
Milá Anna, budem sa tešiť, ak tento recept na domáci vaječný likér vyskúšaš :) Ak nemáš biely rum, môžeš použiť brandy, whisky, bourbon alebo tequilu :) Likér bude mať zakaždým inú chuť :)