Domov ReceptyBez lepku Domáci vaječný likér

Domáci vaječný likér

Autor: Veronika Čopíková
Vaječný likér

Domáci vaječný likér je každoročne najočakávanejším receptom Vianoc. Spríjemní chvíle pri zdobení vianočného stromčeka, upratovaní a spomínaní na detstvo, keď sme túto dobrotu nesmeli a po odchode návštevy sme so šibalstvom v očiach dopíjali posledné kvapky z pohárikov. V likéri nenájdeš kondenzované mlieko, škrob na zahustenie či iné polotovary, len minimum kvalitných ingrediencií. A keď na konci vynecháš biely rum, môžeš ho dopriať aj deťom. :-) Ja tento vaječný likér pripravujem každé Vianoce, nafľaškujem ho do malých fliaš a obdarujem svojich blízkych pod stromčekom - míňa sa bleskurýchlo, takže pred Silvestrom spravím vždy novú várku.

Vyskúšaj aj ďalšie recepty s nádychom Vianoc - okrem skvelých receptov na vianočné pečivo ti odporúčam upiecť aj čokoládovú bábovku s marcipánom, výborný recept na perník, mrkvovú tortu s mascarpone, slávnostnú orechovú tortu a pre milovníkov maku vynikajúcu makovú tortu.

Ingrediencie

  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 150 ml bieleho rumu
  • 120 g kryštálového cukru
  • 6 žĺtkov z čerstvých vajec
  • 1 vanilkový struk
  • 1 ČL cejlónskej škorice
  • 5 klinčekov
  • 2 badiány
  • muškátový orech

Knihy Lenivá kuchárka

Video

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Veronika Čopíková (@lenivakucharka)

Ako si uvariť domáci vaječný likér

1Do menšieho hrnca nalejeme mlieko a smotanu na šľahanie. Vanilkový struk pozdĺžne prekrojíme a nožom z neho vydlabeme všetky zrniečka, ktoré pridáme do hrnca spolu s mletou škoricou, štipkou nastrúhaného muškátového orieška a prekrojeného vanilkového struku. V mažiari rozdrvíme klinčeky a badiány a pridáme ich do hrnca. Zmes za občasného miešania zohrievame, kým nedosiahne teplotu 60 °C (na tento účel je výbornou pomôckou digitálny kuchynský teplomer).

Vyskúšaj aj tieto recepty na vianočné nápoje

2Medzitým vyšľaháme v miske žĺtky s cukrom na hustú penu, čo trvá približne 3 až 5 minút. Keď je mliečna zmes horúca, po lyžiciach ju pridáme k žĺtkom a zakaždým ručne premiešame metličkou. Takto pridáme k žĺtkom polovicu mliečnej zmesi. Postupujeme tak preto, aby žĺtky nedostali teplotný šok a nemali sme z likéru praženicu.

3Následne všetko prelejeme naspäť do hrnca a za pravidelného miešania metličkou zohrievame, kým zmes nedosiahne teplotu 70 - 80 °C. Likér stiahneme zo sporáka a necháme trochu vychladnúť. Na záver doň pridáme biely rum a dobre premiešame (vo verzii pre deti rum vynecháme). Vaječný likér precedíme cez sitko a vlejeme do fľaše, ktorú skladujeme v chladničke. Spotrebujeme v priebehu pár dní, ideálne do týždňa.

Vaječný likér

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

16 komentárov

Gabriela 22.11.2023 - 17:09

Dobrý deň, môžem poużiť aj klasický tuzemák?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 12.12.2023 - 21:22

Pekný deň želám, Gabriela, s klasickým tuzemákom som vaječný likér ešte neskúšala pripravovať, takže neviem povedať, ako bude chutiť :-) Použiť ho však samozrejme môžete, budem rada, ak mi potom dáte vedieť, ako likér chutil :-)

Reaguj
Katarína 20.12.2022 - 20:26
Akosi som tušila, že bude chutný, a tak som spravila rovno dvojitú dávku. Nečakala som však, že bude až taký VYNIKAJÚCI ?? a dokonca mi úplne vyhovuje, že nie je taký hustý ako bežné domáce vaječné likéry. Ďakujem za skvelý recept. Oficiálne zaraďujem medzi našu vianočnú tradíciu ?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 16:38

Milá Katka, ďakujem za nádhernú spätnú väzbu k receptu na vaječný likér :) Veľmi sa teším, že vám chutilo a vyhovuje aj hustota, my sme si hneď zvykli a závisí aj od použitej smotany či mlieka, vie byť aj hustejší, ale hlavná je pre nás veru chuť :) Teším sa, že ho zaraďuješ medzi vaše vianočné tradície, to je pocta :)

Reaguj
Barbora 12.12.2022 - 13:55

Dobrý deň, prosím aký objem vynde z daného receptu? :-) ďakujem

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 16:37

Pekný deň želám Barbora, juj nemerala som to, ale určite minimálne 750 ml :)

Reaguj
Michaela 18.12.2021 - 8:44
Recept vypadá skvěle, dnes vyzkousim ?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 16:35

Ďakujem krásne Michaela, držím palce a dúfam, že bude chutiť :)

Reaguj
Simona Zemanová 16.12.2020 - 13:07
Skvelý recept! Mne sa podaril náhodou celkom hustý ale použila som barista mlieko, čo sa používa na cappuccino, tak možno preto. Chuťovo je úplne skvelý a naozaj jednoduchý na prípravu :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2021 - 18:26

Simona veľmi sa teším, že sa ti recept vydaril a vaječný likér je celkom hustý :) Veľa závisí od použitého mlieka, bezlaktózová verzia je redšia, ale chuťovo super a konzistencia až tak nevadí za mňa :) S klasickým mliekom príp. barista mliekom je hustota o dosť lepšia :) Teším sa, že ti chutil! :)

Reaguj
gabika 15.12.2020 - 14:35

koňak do druhého dňa krásne zhustol a je husto krémový – výborný, vďaka za recept

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2021 - 18:20

Super Gabika, to sa veľmi teším! :)

Reaguj
Infrid 3.12.2020 - 18:43

Tak tento liker ma velmi zaujal,v najbližšej dobe vyskušam nealko.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2021 - 18:18

Jeeej, teším sa, že ťa recept zaujal a likér sa chystáš vyskúšať :)

Reaguj
anna 3.12.2020 - 18:39

určite vyskúšam…keď nemám biely rum, môže byť aj iný alkohol ?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2021 - 18:18

Milá Anna, budem sa tešiť, ak tento recept na domáci vaječný likér vyskúšaš :) Ak nemáš biely rum, môžeš použiť brandy, whisky, bourbon alebo tequilu :) Likér bude mať zakaždým inú chuť :)

Reaguj