Domov ReceptyBez laktózy Chrumkavá domáca granola

Chrumkavá domáca granola

Autor: Veronika Čopíková

Domáca granola. Na tento recept spísali ódy už mnohí, ktorí mali možnosť a príležitosť vyskúšať ju. Pri jej miešaní budeš musieť zapojiť svoju trpezlivosť a silu vôle, aby sa nezjedla ešte pred upečením. A po upečení ťa čaká malé nebo: z pečených mandlí obalených medom, chrumkavých vločiek a rozvoniavajúceho kokosu. Domáca granola je chrumkavá, rýchla a jednoduchá na prípravu a skvelé na nej je aj to, že tento základný recept si môžeš obmieňať podľa chuti - pridať na záver opečené tekvicové semienka, nasekanú horkú čokoládu či sušené ovocie - zakaždým je skvelá, za výbornú cenu a z kvalitných ingrediencií. :-)

Vyskúšaj aj ďalšie domáce recepty na produkty, ktoré si možno bežne kupuješ - domáce müsli tyčinky, cookies s kúskami čokolády, slivkovú nutelu, výborný zeleninový quiche, domácu pizzu, vianočný vaječný likér či paštétu z kuracích pečienok, všetky recepty sú zároveň skvelým jedlým darčekom.

Ingrediencie

  • 270 g ovsených vločiek
  • 30 g kokosového/trstinového cukru
  • 130 g orechov (mandle, vlašské a lieskové)
  • 20 g strúhaného kokosu
  • 1 ČL vanilky
  • 1 ČL cejlónskej škorice
  • 60 g kokosového oleja
  • 100 g medu

Knihy Lenivá kuchárka

Domáca granola

Prestali sme kupovať komerčný cereal od vtedy čo robím tvoju granolu! Cela rodina je nadšená. 100% odporúčam.

Zlatica

Dobrý deň Veronika, Vaša granola je mega mňááám :D už tretí deň v práci ju raňajkujem a nebudem to meniť ani najbližšie dni.. Naozaj vynikajúca.

Denisa

Musím schovať sama pred sebou. Manžel je úplne na mäkko. Proste tak jednoduché a úžasné. Zasa tvoj recept nesklamal.

Jarka

Chrumkavá domáca granola rýchlo a jednoducho

1 Do väčšej misky nasypeme ovsené vločky, strúhaný kokos, cukor, nasekané orechy (mandle ponecháme vcelku), škoricu a vanilku. Pridáme rozpustený kokosový olej a med a poriadne premiešame, aby sa suché a mokré ingrediencie dobre prepojili. Vysypeme na plech vyložený papierom na pečenie a lyžičkou zmes rovnomerne rozprestrieme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 160 °C cca 15 až 20 minút. V polovici pečenia môžeme granolu premiešať, aby sa upiekla rovnomerne.

Vyskúšaj aj tieto tipy na jedlé darčeky

2Po upečení môžeme granolu nechať vychladnúť pri pootvorených dvierkach, bude tak ešte chrumkavejšia. Počas chladnutia ju párkrát premiešame, aby sa nezlepila dokopy a zachovala si sypkú konzistenciu. Vychladnutú granolu skladujeme v uzatvárateľnej nádobe, v ktorej vydrží niekoľko mesiacov.

Moje tipy

  • po vychladnutí môžeš do granoly pridať nasekanú horkú čokoládu, opečené tekvicové či iné semienka a sušené ovocie
  • pre bezlepkovú verziu domácej granoly zameň ovsené vločky za bezlepkové - pohánkové, ryžové, quinou, amarantové či pšenové. Najlepšie je skombinovať aspoň dva druhy.
  • granola chutí výborne zaliata teplým mliekom (ja občas používam namiesto mlieka kefír alebo cmar), zmiešaná s jogurtom alebo môžeš trochu granoly použiť ako posýpku na lievance

Ak chcete byť informovaní o nových videoreceptoch, prihláste sa na Youtube odber.

Domáca granola
Domáca granola

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

47 komentárov

Tina 26.1.2024 - 16:57
Vyskusala som vela receptov na granolu (aj kvaskovu), nakolko kupovane mi nechutia (zial, tuk v nich zvacsa zatuchne, podobne ako po case pri orechoch, ak sa neskladuju v chladnicke, vo vakuu ci v mraznicke) - ale tvoj, Veronika, jednoznacne vedie! Rozhodla som sa ju upiect pre vnucata, no prva “varka” sa k nim ani nedostala, za tri dni neostala ani omrvinka:) Je prudko navykova! Odvtedy ju robim pravidelne a nosim aj so sebou ako zdravsiu maskrtu:) A vnucata? “Babi, NAJ ranajky!” S jogurtom, cerstym ovocim… Veronika, tvoje recepty su vynikajuce, vyladene a chutne, prajem nadalej vela zdravicka a tvorivej inspiracie (nielen) v kuchyni:) Vdaka!
Reaguj
Tatiana 6.11.2023 - 10:53
Najlepsi recept na granolu,uz ho idem robit 3ti krat. Chuti celej rodine :) Dakujem
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 6:56

Ďakujem krásne Tatiana, to sa veľmi teším! :-)

Reaguj
Mária 31.8.2023 - 21:37

Najlepšia granola bezkonkurenčne! Kombinácia kokos, škorica a med je moja najobľúbenejšia a robíme si ju pravidelne. Lenivú kuchárku mám aj doma a veľmi rada si do nej chodím po inšpiráciu na rýchle jedlo a sladké dobroty. Veľké ďakujem a všetko dobré prajem!?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 4.9.2023 - 10:36

Ahoj Mária, ďakujem ti za nádhernú spätnú väzbu k môjmu receptu na granolu :) Veľmi sa teším, že ti granola chutí a robievate si ju doma pravidelne :) Aj že máš jednu z mojich knižiek a nakukneš do nej pravidelne pre inšpiráciu :)

Reaguj
Janka 26.7.2023 - 14:10
Veronika,tvoj recept na granolu je topka,odkedy som ju vyskúšala už niet cesty späť a dávam si ju na raňajky každý deň spolu s detskou výživou a hrozienkami.Detskú výživu si kupujem rôzne príchute,tak mám granolu stále inú. Je to super jedlo na vanlife životný štýl ,alebo kde nemáš k dispozícií chladničku pri cestovaní. Skúšala som aj kupované z obchodu,ale nafukovalo ma z nich.Tvoja granola je balzam na bruško i chuťové bunky?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 26.7.2023 - 14:21

Ahoj Janka, jeeej to mám veľkú radosť, že ti granola tak chutí a robí ti dobre aj na trávenie i chuťové poháriky :) A som rada, že ťa zasýti aj pri cestovaní :) Krásny deň ti želám a ďakujem za tvoju spätnú väzbu k receptu, veľmi ma to potešilo :)

Reaguj
Mirka 13.6.2023 - 9:58

vynikající, jednoduché, rychlé a tuze návykové :)
na snídani jako stvořené
místo kokosového cukru jsem dala třtinový, místo strouhaného kokosu jsem použila plátky, přidala trochu brusinek
díky za inspiraci

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 23.6.2023 - 11:56

Ďakujem krásne Mirka za skvelú spätnú väzbu k receptu na granolu :) Veľmi sa teším, že ti chutila a skvele si sa vynašla so zámenou ingrediencií :)

Reaguj
Eva 30.5.2023 - 9:18
Toto je najlepší recept na granolu, ktorý som vyskúšala ...mám ho uložený v mobile a robím si túto granolu pravidelne do zásoby, ale tá zásoba dlho nevydrží ?, keďže ju jem s jogurtom alebo len tak ako sladký snack ...ďakujem za recept.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 23.6.2023 - 11:55

Jeeej ďakujem krásne Evka, to ma veľmi teší! :) Ani u nás dlho nevydrží, tak ju musím piecť pravidelne, ale stojí to vždy za to :D Budem sa tešiť na to, čo vyskúšaš nabudúce :)

Reaguj
Milan 18.1.2023 - 21:50
Do nedávna som si kupoval granolu z obchodu a od kedy som našiel tento recept, tak robím len ten. Plus pridávam do nej ešte proteinový prášok, čiže ešte je aj bohatá na bielkoviny (ocenia najmä, tí čo cvičia ??). Odporúčam s bielym jogurtom a javorovým sirup ?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 24.1.2023 - 20:39

Ahoj Milan, super, to sa veľmi teším! :) Pridanie proteínového prášku je super nápad :)

Reaguj
Zuzana 12.12.2022 - 10:16
Tá granola je fantastická, robila som ju prvý krát a jej chuť je geniálna. Dala som ochutnať aj mame a hneď chcela recept. Naozaj sa treba krotiť aby ju človek nezjedol až do dna?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 14:47

Jeeej ďakujem krásne Zuzka :) Teším sa, že granola sa podarila a chutila a hneď chcela recept aj mamina :)

Reaguj
Zuzka 12.9.2022 - 0:28
Drahá Veronika, veľmi Ti ďakujem za tento recept. Celá kuchyňa voňala. Už sa teším na zajtrajšie raňajky- granola, čučoriedky a jogurt. Mňam ? budem robiť ešte najmenej tisíckrát
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 14:48

Milá Zuzka, veľmi sa teším, že som ti mohla prostredníctvom domácej granoly rozvoňať kuchyňu :) A dúfam, že raňajky chutili a granola sa od septembra robila už aspoň desiaty raz :D

Reaguj
Janka 17.5.2021 - 20:33

Milá Veronika, granolu som robila prvýkrát a práve podľa Vášho receptu,ktorý som si trošku upravila :) Miesto oleja som použila obyčajné maslo a po vychladnutí pridala sušené brusnice (vytvárajú príjemný kyslastý kontrast) a kocky čokolády. Priateľ zhodnotil že super a ja pevne dúfam, že skončí s kupovaním presladených „zdravých“ cereálií.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 14:49

Milá Janka, veľmi sa teším, že granola sa podarila a chutila :) A držím palce, nech je už v kuchyni len táto prípadne jej vylepšené alternatívy :)

Reaguj
Eva 23.3.2021 - 19:34

Dobry den, ja by som sa chcela opytat ako zarucit, ze granola naozaj „vyschne“ a nesplesnivie ked ju dam do nadoby. Dakujem.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 14:51

Pekný deň želám Evka, do uzatvárateľnej nádoby ju prekladám až po úplnom vychladnutí granoly, respektíve na druhý deň :) Dávam do sklenených nádob a zaručiť to bohužiaľ neviem, môžem len povedať, že zatiaľ mi granola nikdy nesplesnivela :) Ale mám ju na polici v kuchyni, nedávam na žiadne vlhké miesto a naozaj odkladám až po úplnom vychladnutí :)

Reaguj
Kristína 10.1.2021 - 12:19

Granola je výborná! Najlepšia akú sme kedy jedli :) Včera som ju spravila a dnes už nie je. Priateľ ju zjedol skoro na počkanie, takže dnes robím ďalšiu dávku. Robila som ju s mandlami, lieskovcami a pekanovými orechmi. Veľká vdaka za recept, opäť nesklamal ❤

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 14:52

Ďakujem krásne Kristína :) Teším sa, že granola sa podarila a chutila tak dobre, že sa zjedla skoro na počkanie :) Som rada, že recept nesklamal a dúfam, že to tak bude platiť aj v prípade ďalších vyskúšaných receptov :)

Reaguj
Barbora 17.11.2020 - 10:09

Ahoj Veronika :) chcela by som sa len opýtať, či môžem kokosový cukor úplne vynechať alebo ho nahradiť napríklad iným druhom sladidla/cukru? :)
Granola vyzerá úúúúžasne!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 14:53

Ahoj Barbora, kokosový cukor môžeš nahradiť iným druhom sladidla, napr. trstinovým či kryštálovým cukrom, prípadne nejakým sirupom :) A ďakujem krásne, budem sa tešiť, ak ju vyskúšaš :)

Reaguj
Andrea 5.5.2020 - 10:52

Veronika, tak tato granola je BOMBASTICKA!!!! Je taka, ako ma byt, chrumkava, nepresladena, vonia to orechami. Pre mna najchutnejsia s bielym jogurtom, pretoze milujem komhinaciu sladke s kyslastym. Vyborna a tak jednoducha.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 19.7.2020 - 21:21

Milá Andrea, ďakujem za nádhernú spätnú väzbu k domácej granole :) Veľmi sa teším, že sa ti vydarila a chutila presne tak, ako má :)

Reaguj
Zuzana 30.4.2020 - 8:06

Ahoj Veronika, mozem nahradit med javorovym sirupom? Som na med alergicka… Vdaka

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 11.7.2020 - 14:00

Ahoj Zuzana, s javorovým sirupom som granolu ešte nerobila, ale myslím si, že môžeš nahradiť med javorovým sirupom, je to tekuté sladidlo, takže by malo tiež pekne obaliť vločky a orechy narozdiel od klasického cukru :) Použila by som 100 ml javorového sirupu na začiatok, nie viac. Budem rada, ak granolu vyskúšaš a dáš mi potom vedieť, ako to dopadlo. Pekný deň ti želám.

Reaguj
Katka 14.7.2019 - 15:22

Často ju robievam, prave teraz znova v rúre ? ako som uz niekedy napísala, ako každý recept, aj tento je top

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 26.7.2019 - 22:42

Katka to sa veľmi teším, že sa pečie aj v týchto teplách :) Ďakujem krásne za spätnú väzbu, veľmi sa teším, že ti moje recepty chutia :)

Reaguj
Jarka 5.5.2019 - 17:49

Dlho som sa odhodlavala na vyrobenie granoly, vždy mi chýbalo niečo zo surovín a celkovo som si myslela, že to bude somarina. Dnes som urobia tu tvoju a to čo píše v recepte je fakt ? Musím schovať sama pred sebou. Manžel je úplne na mäkko. Proste tak jednoduché a úžasné. Zasa tvoj recept nesklamal. ???

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 6.5.2019 - 19:09

Ahoj Jarka, ďakujem krásne za spätnú väzbu k domácej granole :) Veľmi sa teším, že sa ti ju podarilo pripraviť a chutila nielen tebe, ale aj manželovi :) Presne ako hovoríš, tak jednoduché a predsa úžasné :) Teším sa veľmi, že ti moje recepty chutia :)

Reaguj
Martina 25.3.2019 - 9:01

Skvelé, skvelé, skvelé recepty. Ďakujem :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 26.3.2019 - 16:39

Jeeeej Martina veľmi ti ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptom :) Teším sa!

Reaguj
Denisa 27.2.2019 - 8:20

Dobrý deň Veronika, Vaša granola je mega mňááám :D už tretí deň v práci ju raňajkujem a nebudem to meniť ani najbližšie dni.. Naozaj vynikajuca.. Nabuduce vyskušam miesto kokosového oleja dať arašidové maslo, ako spomínate nižšie, lebo ho zbožňujem. Ďakujem za recept, nie je prvý z Vašej stránky a tak ako ostatné, nesklamal.. Pekný deň, Denisa

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 10.3.2019 - 21:00

Ahoj Denisa, veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu k domácej granole :) Teším sa, že ti chutí a je tvojím pravidelným spoločníkom pri raňajkách :P Skús určite, dá sa nakombinovať všelijako a vždy byť tak trochu iná a pritom stále skvelá. Teším sa, že ti recepty chutia a tiež ti prajem krásny deň.

Reaguj
Jana 24.2.2019 - 12:08

Veronika, ano, robievame domacu granolu, velmi podobne ako je v recepte, len ja zvlast v hrnceku roztopim maslo, pridam med, skoricu a vmiesam do suchych veci. Vsetci ju mame radi do jogurtu a ked dam mojej susedke kamoske, zje ju ihned lyzicou.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 24.2.2019 - 14:29

Ahoj Janka, super veľmi sa teším, že sa aj u vás doma robieva domáca granola :) Ja ju tiež vyjedám lyžicou, ale zvyknem aj s jogurtom či s mliekom, úplná dobrota na ráno spolu s ovocím :)

Reaguj
Tinka 12.12.2018 - 8:45

Dobry den,

tak pustila som sa do granoly a miesto kokosoveho oleja dala ghee. Uz pri miesani som sa musela krokit,aka bola vynikajuca,uvidime po vychladnuti ?

Dakujem za recept a pomoc

Tina

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:09

Ahoj Tinka, teším sa, že granola chutila už pri miešaní :) Tiež mám problém nezjesť ju ešte pred vychladnutím :D Ale stojí za to vydržať a potom si ju vychutnávať na raňajky v práci či doma :) Krásny deň ti prajem!

Reaguj
Tinka 21.11.2018 - 20:25

Dobry den,Vas recept ma zaujal a chcela by som ho vyskusat.
Mam vsak otazku: cim mozem nahradit kokosovy olej?

Dakujem

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 24.11.2018 - 16:09

Ahoj Tinka, teším sa, že ťa recept zaujal a chcela by si ho vyskúšať :) Kokosový olej môžeš nahradiť ghee, olivovým olejom (má však výraznejšiu arómu), alebo repkovým. Prípadne arašidovým, mandľovým či lieskovoorieškovým maslom, tie dodajú granole orieškovú chuť :) Držím palce, nech sa granola vydarí.

Reaguj
Maggie 4.11.2018 - 21:42

Ahoj Veronika, granola bola uzasna! Dokonca v bezlepkovej verzii. Len nabuduce skusim dat trosku menej medu a cukru (trosku sa mi to zda vela, na to kolko potom toho zjem:D, len dufam, ze nestratim ten efekt chrumkavosti :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.11.2018 - 19:11

Ahoj Maggie, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že ti granola chutila :) Super, že si ju spravila v bezlepkovej verzii a vydarila sa, naozaj tam niet čo pokaziť a výsledok je mňamózny :D Môžeš cukor úplne vynechať a ponechať len med a uvidíš, či budeš spokojná s efektom chrumkavosti a dobrým pocitom, že toho cukru tam nebude toľko :)

Reaguj
Zlatica 7.6.2018 - 6:02

Prestali sme kupovať komerčný cereal od vtedy čo robím tvoju granolu! Cela rodina je nadšená. 100% odporúčam. Len si dajte pozor a definitívne pár krát počas pečenia premiešajte aby sa neprepálila. Tesim sa vyskúšať další recept.

Reaguj
Veronika
Veronika 7.6.2018 - 9:08

Ahoj Zlatica, veľmi sa teším, že vám granola chutí! :) To bol aj môj cieľ, ukázať, že sa dajú cereálie spraviť aj v domácich podmienkach, vieš čo v nich je, sú s menším množstvom cukru a bez umelých prísad a sladidiel. Tak som rada, že sa podarilo :) Budem rada, keď mi potom napíšeš spätnú väzbu k ďalším receptom, ktoré vyskúšaš. Pekný deň ti prajem.

Reaguj