Začiatok roka je u mňa zakaždým spojený s novými predsavzatiami, plánmi a snami, ktoré si chcem v danom roku splniť. Viac variť a piecť doma, dodržiavať pravidelný jedálniček vrátane pitného režimu a zásobovať vás samými chutnými receptami. V nasledujúcich týždňoch sa s vami podelím o recepty, ktorými som sa rozhodla naštartovať rok 2022 a ktoré momentálne kraľujú v mojej kuchyni.
V prvom recepte tohto roka nájdete tip na to, čím nahradiť víno v rizote - napríklad aj takou cviklovou šťavou, ktorá dodá rizotu skvelú chuť a farbu. Ja som použila cviklovú šťavu značky K-Bio od Kauflandu, šťavy z tejto rady neobsahujú farbivá, umelé arómy či chuťové zvýrazňovače - okrem doplnenia pitného režimu sa tak dajú výborne využiť aj na samotné varenie či pečenie. Navyše sa nemusíte trápiť ručným odšťavovaním, čo je veľký bonus v dnešnej uponáhľanej dobe. :-)
Ingrediencie
na 4 porcie
- 300 g ryže arborio
- 200 g červenej repy
- 1 cibuľa
- 250 ml bio šťavy z červenej repy K-Bio
- 70 g parmezánu
- 3 plátky masla
- 5 PL panenského olivového oleja
- soľ a čierne korenie
- 100 g čerstvých šalátových listov
1 V rýchlovarnej kanvici alebo v hrnci zohrejeme 1 až 1,5 litra vody, ktorú použijeme na podlievanie rizota. V hlbokej panvici zohrejeme olivový olej. Pridáme k nemu nadrobno nasekanú cibuľu a pečieme dosklovita. Prisypeme nepremytú ryžu a poriadne premiešame, aby sa ryža obalila vo vrstve olivového oleja. Opekáme 3 minúty za pravidelného premiešavania. Zalejeme šťavou z červenej repy izbovej teploty, pridáme nadrobno nakrájanú cviklu (na čo najmenšie kocky, aby sme ju nemuseli variť vopred a spravila sa dochrumkava v rizote) a dobre premiešame. Osolíme a za občasného miešania privedieme do varu.
Vyskúšaj aj:
2 Následne znížime teplotu na mierny plameň, pridáme časť horúcej vody a pravidelne miešame, kým sa voda nevstrebe. Postupne pridávame zvyšok horúcej vody a zakaždým premiešavame, až kým sa vstrebe voda a ryža i cvikla sa uvaria al dente. Trvá to približne 20 až 30 minút. Ryžu stiahneme zo sporáka a primiešame k nej plátky masla. Na záver vmiešame strúhaný parmezán, a ak je to potrebné, rizoto dosolíme a okoreníme. Pred servírovaním rizoto posypeme strúhaným parmezánom a ozdobíme čerstvými šalátovými listami.
Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
6 komentárov
Ďakujem krásne Katarína, veľmi sa teším, že rizoto sa podarilo a chutilo :) Použitie zaváranej cvikly je výborný nápad :)
Ďakujem krásne Martina :) Teším sa, že rizoto chutí aj s použitím zaváranej cvikly :)
Tak toto rizoto Veronika je úplná topka.Nezohnala som arborio ryžu,tak som spravila z tej,ktorú bežne používam.Muslim že iné rizoto už ani robiť nebudem.
Ahoj Andrea, ďakujem za nádhernú spätnú väzbu :) Veľmi sa teším, že rizoto sa ti podarilo a iné už ani robiť nebudeš :)