Dodnes si pamätám na prvé sústo tohto cuketového rizota. Chutilo ako leto - tak sviežo a ľahko, s prísľubom dovolenky a morského vánku, ktorý vás pošteklí na pleciach a do tváre vám naženie pár uniknutých pramienkov vlasov. :) Sviežosť tomuto receptu dodáva najmä citrónová kôra v kombinácii s nastrúhanou i pečenou cuketou a čerstvým tymianom. Výsledné cuketové rizoto je ľahučké a svieže, vďaka čomu sa dokonale hodí aj na teplejšie ročné obdobie.
Nezľaknite sa použitia citróna, dokonale sa sem hodí, len regulujte jeho množstvo postupným pridávaním a nekonečným ochutnávaním, až vám v panvici nezostane ani zrnko. :) Budem sa tešiť, ak ho vyskúšate a dáte mi vedieť v komentári pod receptom, ako vám chutilo. A ak by vám rizoto zachutilo a chceli by ste vyskúšať nejaké ďalšie, na mojom blogu nájdete aj hríbové, tekvicové a cviklové rizoto a tiež výborné rizoto s pečenými paradajkami. Alebo ak máte naozaj veľa cukety, skúste určite tieto úžasné cuketové placky so syrom.
Ingrediencie
na 3 - 4 porcie
- 2 šalotky
- 2 cukety (cca 350 g)
- 300 g ryže arborio
- 150 ml bieleho suchého vína
- 1 liter vývaru/vody
- 3 plátky masla
- 100 g parmezánu (môžete použiť aj syr Grana Padano)
- panenský olivový olej
- kôra z bio citróna
- soľ a čierne korenie
- sušený tymian
- hrsť čerstvého tymianu
- 1 balenie burraty/mozzarelly (125 g)
1
Najprv v menšom hrnci zohrejeme kurací alebo zeleninový vývar. Ak vývar nemáte poruke, použite čistú zohriatu vodu, ktorú osolíte lyžičkou soli a jemne premiešate. Rizoto s horúcou osolenou vodou robievam pravidelne a rozdiel nevnímam ako badateľný, takže bez obáv zvoľte vodu. :) Dôležitejšie je však pridávať do rizota horúcu vodu či vývar, teda mali by mať podobnú teplotu ako ryža, vďaka čomu sa nezastaví proces varenia a rizoto bude presne také, aké ho chceme mať. Kým sa vývar/voda zohrieva, v hlbokej panvici zohrejeme olivový olej. Pridáme nadrobno nasekané šalotky a opečieme dosklovita.
2
Prisypeme nepremytú ryžu arborio a jednu očistenú cuketu nastrúhanú nahrubo a dobre premiešame. Krátko opekáme, následne prilejeme víno a za občasného miešania privedieme do varu. Varíme cca 2 minúty, kým sa víno neodparí. Následne teplotu znížime (ja v tomto kroku znižujem teplotu z 5 na 4 na indukčnej varnej doske) a pridáme prvú naberačku teplého vývaru alebo vody. Pravidelne miešame, kým sa voda nevstrebe. Postupne pridávame ďalší vývar/vodu a zakaždým premiešavame, kým sa voda nevstrebe a ryža sa neuvarí al dente.
3
Keď je ryža takmer hotová, pridáme druhú očistenú cuketu nastrúhanú nahrubo (časť cukety môžete nakrájať na pásiky, opiecť na panvici a použiť na ozdobu), hrsť sušeného tymianu, plátky masla, nastrúhaný parmezán, trochu čerstvo nastrúhanej kôry z bio citróna (podľa chuti pridajte viac) a dobre premiešame. Podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením. Jemne premiešame a servírujeme s natrhanými kúskami burraty/mozzarelly, plátkami opečenej cukety a čerstvým tymianom.
Tip na krémové rizoto aj na druhý deň!
- ak by ste nestihli zjesť celé rizoto na posedenie, môžete ho po vychladnutí odložiť do chladničky. Na druhý deň ho zohrejte na panvici s plátkami masla, maslo dodá rizotu krémovosť a bude chutiť takmer ako práve uvarené.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody