Tiež ste si vždy túžili spraviť fotku v levanduľovom poli? :) Ešte nedávno sme za nimi museli cestovať do ďalekého a nádherného francúzskeho Provensálska, no dnes nájdete niekoľko levanduľových polí aj na Slovensku. My sme za levanduľou vyrazili do Dunajskej Lužnej, políčko s levanduľou je menšie, ale rozvoniava široko-ďaleko. A nazbierali sme plnú tašku levandule, ktorá okrem iného skončila aj v tomto domácom čučoriedkovo-levanduľovom džeme. :) Vďaka lyžičke tohto džemu sa na chvíľku ocitnete vo francúzskom Provensálsku. Domáci džem zo 4 ingrediencií, ktorého varenie predstavuje relax, vychutnávanie vlastnoručnej výroby a cestovanie svetom v jednom.
Zvyšok levandule si nasuším a budem používať do pečenia, ale bude aj čaj a voňavé vrecúška do bielizníka. Čo robievate z levandule vy? Ak ste tak ako ja milovníci zavárania a tvorenia vlastných domácich dobrôt, budem sa tešiť, ak vyskúšate môj recept na čučoriedkovo-levanduľový džem. Takmer všetky suroviny na prípravu dnešného receptu som kúpila v Kauflande, v ktorom majú širokú ponuku čerstvého ovocia a sortimentu na zaváranie.
Ingrediencie
na 350 g džemu
- 500 g čučoriedok
- 1 bio citrón (kôra + šťava)
- 125 g trstinového cukru
- 2 ČL čerstvých kvetov levandule
1 Čučoriedky umyjeme a vložíme do hrnca. K čučoriedkám pridáme nastrúhanú kôru z bio citróna a pokvapkáme čerstvo odšťavenou citrónovou šťavou. Posypeme cukrom, premiešame a na strednom plameni privedieme do varu. Následne teplotu znížime a za pravidelného premiešavania varíme 25 minút. Ak je to potrebné, džem dosladíme.
2 Na záver pridáme do džemu čerstvé kvety levandule. Ak čerstvé kvety nemáte, použite polovičné množstvo dávky sušenej levandule. Premiešame a varíme ďalších 15 až 20 minút. Džem je hotový, keď nám po odobratí na tanierik zostane po prejdení prstom cez stred džemu cestička, teda džem sa nezlieva. Ak máte radi jemnejšiu konzistenciu džemu, môžete čučoriedky popučiť vidličkou, prípadne džem rozmixovať.
3 Horúcim džemom naplníme vysterilizované zaváraninové poháriky a dobre uzatvoríme kovovým viečkom. Obrátime dnom nahor, položíme na utierku a prikryjeme druhou utierkou. Necháme vychladnúť. Po otvorení skladujeme džem v chladničke a spotrebujeme do pár dní.
Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
4 komentáre
Ahoj Ibojka, ďakujem krásne, teším sa, že recept ťa zaujal a budúci rok, keď budeš mať levanduľu, ho aj vyskúšaš :) Budem sa tešiť na tvoju spätnú väzbu, ako ti chutí a ďakujem aj za krásne prianie :)
Ahoj Ibojka, jeeej ďakujem, to si ma potešila :) Som rada, že recept vyskúšaš a som zvedavá ako ti bude chutiť :) S aróniou v tejto kombinácii nemám popravde skúsenosť, ale keďže ja rada experimentujem, určite by som trochu arónie pridala. Už som videla v obchodoch aj čučoriedkový džem s aróniou, tak prečo nie aj s levanduľou? :) Len by som nenahrádzala aróniou všetky čučoriedky, ale iba časť, aby si potom nemusela pridávať veľa cukru, keďže arónia má trpkejšiu chuť :)