Milovníci čokolády zbystrite pozornosť! Dnes sa s vami podelím o výborný a pritom jednoduchý recept na čokoládový tart. V tomto prípade vám nebude stačiť jeden kúsok koláčika, lebo hneď zatúžite po tom, aby ste si to mohli zopakovať s druhou porciou. :) Tentokrát pôjdeme pekne od povrchu, začneme jarnou a minimalistickou veľkonočnou ozdobou koláčika – sladkokyslými čučoriedkami a malými čokoládovými vajíčkami, čokoládovou polevou, ktorá vám pri krájaní nepopraská, nadýchaným čokoládovým krémom a chrumkavým mandľovým korpusom.
Pri vychutnávaní jednotlivých vrstiev vás prekvapí jemné pošteklenie zrniečok soli v ceste, nepresladený čokoládový krém a poleva. Za mňa a všetkých, ktorí tento koláčik mali možnosť ochutnať, je to skrátka dokonalá kombinácia chutí. :) Budem sa tešiť, ak ho vyskúšate a pripravíte si ho možno aj na tieto veľkonočné sviatky či inú slávnostnú príležitosť strávenú s vašimi blízkymi.
Ako som vám spomínala už pri recepte na kávový cheesecake, od nového roka mám novú vstavanú rúru Haier. Rúra má viacero vychytávok, ktoré momentálne testujem, okrem iného je to najmä parná funkcia I-Message Steam Series 6 s asistovaným parným režimom a osobný pomocník na varenie a pečenie Cook with me. O oboch vám ešte určite napíšem viac.
Ingrediencie
na okrúhlu formu s Ø 24 cm
Korpus
- 130 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
- 70 g mandľovej múky
- 100 g masla
- 50 g trstinového cukru
- 1/3 ČL soli
Čokoládový krém
- 100 g horkej čokolády
- 250 g mascarpone
- 200 ml smotany na šľahanie
- 50 g trstinového cukru
Čokoládová poleva
- 60 ml smotany na šľahanie
- 60 g horkej čokolády
- čučoriedky
- čokoládové vajíčka
Vstavaná rúra Haier I-Message Steam Series 6
Ako upiecť čokoládový tart
1V miske zmiešame špaldovú a mandľovú múku s cukrom a soľou. Pridáme na menšie kocky nakrájané studené maslo a rukou spracujeme na mrveničku. Cesto miesime len do chvíle, kým sa nám v ňom začnú tvoriť menšie hrudky. Následne ho presypeme do formy na tart (najlepšia je forma s odnímateľným dnom), prípadne do okrúhlej či menšej obdĺžnikovej formy (v prípade použitia inej formy odporúčam vyložiť dno a boky papierom na pečenie - na mieste bude držať lepšie, ak formu predtým jemne vymastíte maslom) a vzniknutú mrveničku poutláčame prstami na dno a boky formy.
2Formu s cestom vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme 25 minút. Po upečení korpus z rúry vytiahneme a necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme nadýchaný čokoládový krém. Vo vodnom kúpeli roztopíme horkú čokoládu. Necháme ju trochu vychladnúť a následne k nej jemne primiešame mascarpone izbovej teploty. Prilejeme smotanu na šľahanie, prisypeme cukor a stolným mixérom vyšľaháme na nadýchaný krém. Krém vylejeme na korpus, stierkou uhladíme a odložíme do chladničky aspoň na 1 hodinu.
Vyskúšaj aj:
3Po stuhnutí krému si pripravíme čokoládovú polevu, ktorá nepraská. V hrnci zohrejeme smotanu na šľahanie. Do smotany pridáme nalámané kúsky čokolády, chvíľku necháme tak a následne dobre premiešame. Vylejeme na krém, lejeme od stredu a lyžičkou rovnomerne urovnáme. Na záver ozdobíme čokoládový tart čerstvými čučoriedkami a malými čokoládovými vajíčkami, ktoré mu dodajú minimalistický a predsa krásny nádych Veľkej noci. :)
Video
Recept vznikol v spolupráci so značkou Haier.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
20 komentárov
Juj super, to sa veľmi teším Janka :-) Tak verím, že vám spravil krajší deň v práci a všetkým chutilo :-)
Jeeej ďakujem krásne Miroslava, teším sa, že koláčik bol súčasťou tohtoročnej oslavy Veľkej noci :-) A najmä, že sa podaril a chutil :-)
Pekný deň želám, Helenka :-) Samozrejme úplne rozumiem, ja rada pridávam do koláčikov nejakú orieškovú múku práve kvôli tej chuti :-) Ale super si sa vynašla a teším sa veľmi, že sa koláčik podaril a chutil :-)
Ahoj Zuzana, super, to sa veľmi teším, že sa koláčik podaril a chutil výborne :)
Ahoj Juraj, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu na čokoládový tart :) Teším sa, že vám doma všetkým chutilo a recept sa vydaril nad očakávania :) Ak mi budete chcieť poslať fotky výsledku, budem sa tešiť tu: blog@lenivakucharka.sk. Môžeš mi ich poslať na moju e-mailovú adresu :)
Ďakujem krásne Martinka, teším sa, že chutilo :)
Ahoj Veronika,
veľmi pekne ďakujem za recept, určite ho vyskúšam a hlavne ten nadýchaný čokoládový krém. Prajem Ti krásne, požehnané a ničím nerušené veľkonočné sviatky Ibojka
Ahoj Ibojka, ďakujem krásne za prianie a teším sa, že ťa recept zaujal :) Som zvedavá, čo naň povieš a dúfam, že si mala krásne sviatky :)
Prosím vás môžem použiť aj normálnu hladkú múku?
Ahoj Lucka, áno môžeš použiť aj hladkú pšeničnú alebo špaldovú múku :)
Ja by som použila gaštanovú múku, je jemnučká ako hladká? vyskúšajte!
Ahoj Lenka, ďakujem za výborný tip :) Už si aj niekedy skúšala pripraviť korpus len čisto z gaštanovej múky? Chcela by som pripraviť aj ja, aby tu bola k dispozícii aj bezlepková verzia, tak budem rada, ak dáš vedieť, aké máš s touto múkou skúsenosti :)
Ahoj Danka, ďakujem krásne, teším sa, že ťa recept zaujal :) Bezlepkovú verziu nemám v tomto prípade vyskúšanú, ale ak by som ju robila, skúsila by som skombinovať gaštanovú múku, mandľovú múku a ryžovú múku. Ale výborná otázka, skúsim v najbližších mesiacoch pripraviť aj bezlepkový korpus, aby ste ho mali k dispozícii pri príprave :) Ak by si dovtedy robila tento čokoládový tart v bezlepkovej verzii, budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako to dopadlo :)