A je to tam. Čierne na bielom. Stanovili mi diagnózu. Jasný, oduševnelý a snívajúci čokoholik. Príznaky - v najväčších horúčavách, keď sa teploty šplhajú na závratných 38 stupňov Celzia, bez morského vánku, ľadovej limonády či vychladeného melóna, roztápam pri sporáku čokoládu a v rúre pečiem korpus na tento čokoládový koláč. A ešte k tomu s čokoládovou penou! Nuž čo k tomu dodať, diagnózu prijímam a že mám z toho radosť, nazvala som tento koláč čokoládový koláč pre radosť. :)
Ingrediencie
na plech veľkosti 29 x 29 cm
Cesto na čokoládový koláč
- 4 vajíčka (žĺtka a bielka oddelene)
- 50 g trstinového cukru (príp. iného sladidla)
- 25 g kakaa
Čokoládová pena
- 100 g horkej čokolády
- 250 g mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie
- 4 PL trstinového cukru (pomletého v kávovom mlynčeku na jemno)
- 100 ml kokosového mlieka
- 3 plátky želatíny
Na ozdobu
- sušené alebo čerstvé ovocie podľa chuti a fantázie (ja som použila mrazom sušené ovocie od spoločnosti Brix)
Tento koláčik som piekla minulý víkend a je úplne najmega!!!! Nevedela som sa ho dojesť ani ja a ani môj priateľ, a to mi zväčša na moje koláčciky frfle, lebo sú mu málo sladké.
Katarína
Koláčik je úplná bomba. aj keď som sa trochu potrápila s tým, oddeliť to krehké cesto od papiera na pečenie, stojí to za to. v čoko pene som vynechala cukor a vôbec tam nechýba. len sa po ňom zaprášilo
Alexandra
Cesto na čokoládový koláč pre radosť, ako na to?
1 V miske si vyšľaháme bielka s polovicou cukru (25 g) do tuhého snehu. Cukor pridávame postupne počas šľahania bielkov. V druhej miske vyšľaháme žĺtka so zvyšným cukrom do peny. Pridáme preosiate kakao, po lyžiciach tuhý sneh a jemne premiešame stierkou. Vznikne nám obláčikové cesto, ktoré vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie.
2 Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca. 8 minút pri 190 °C. Cesto by malo byť upečené, ale zároveň mäkké a nepresušené. Po 7-8 minútach môžeme spraviť test špáradlom a ak je suché, môžeme rúru vypnúť a nechať cesto vychladnúť. Po vychladnutí stiahneme z cesta papier na pečenie a cesto dáme naspäť do formy.
Čokoládová pena
3 V miske si zohrejeme kokosové mlieko nad vodnou parou, pridáme k nemu kocky čokolády a miešame, kým sa nám čokoláda nerozpustí. Misku stiahneme zo sporáka a k roztopenej čokoláde pridáme mascarpone izbovej teploty a trstinový cukor, ktorý sme si pomleli na jemno. Dobre premiešame, ochutnáme a ak je to potrebné, môžete si penu ešte rýchlo dosladiť.
Jednoduchý cuketový koláč s čokoládou
Na prvý pohľad prekvapujúca kombinácia perníkového korenia a cukety. Trošku netypická, ale o to zdravšia a chutnejšia verzia...
4 Vo vysokej nádobe si vyšľaháme smotanu na šľahanie s lyžicou cukru. Vyšľahanú šľahačku jemne vmiešame do čokoládovej zmesi. Do malého hrnca dáme 2 polievkové lyžice studenej vody. K vode pridáme želatínu a necháme postáť 5-10 minút, aby želatína napučala. Následne dáme hrniec na sporák a pri nízkej teplote miešame, kým sa želatína nerozpustí. Želatínu stiahneme zo sporáka a pridáme k nej 1 lyžicu krému. Premiešame a pridáme do pripraveného krému. Opäť premiešame, aby sa želatína dostala do celého krému. Hotový krém nalejeme na pripravený korpus, urovnáme a odložíme do chladničky na 3 hodiny resp. celú noc.
5 Na záver nakrájame čokoládový koláč na rovnaké kocky a každý kúsok ozdobíme podľa chuti a nášho umeleckého vkusu. :) Ak máte k dispozícii čerstvé ovocie, použite to, ak nie, zvoľte si kvalitné sušené ovocie bez pridaného cukru a konzervantov. Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
28 komentárov
Pekný deň želám, Baška, teším sa, že krém vyšiel :-) Cesto ste robili na aký plech prosím? Uvádzam v ingredienciách veľkosť plechu, na ten je hrúbka tak akurát, ale nie je to klasické piškótové cesto, skôr také jemné a tenšie :-)
Ja som tento kolacik robila podla receptu v knihe kde je postup troska iny. Robila som ho uz davnejsie a nemala som problem. No posledne dva pokusy akonahle pridam smotanu tak sa mi krem uplne zrazi a je az vodnaty. :(
Ahoj Zuzka, tak to ma mrzí, že posledné dva pokusy sa nevydarili :( Ja mám takúto skúsenosť pri krémoch, keď použijem nejakú inú značku mascarpone. Vtedy sa mi to zrazí a nie je to veru dobré. Ale naozaj tieto prípady sú u mňa vždy spojené s mascarpone, aj naposledy som to tak mala, keď som vyskúšala inú značku. Pri Galbani sa mi to napríklad nestáva vôbec :) A smotanu pridávaš rovno z chladničky? :)
Dobry den ked som davala do kremu želatinu tak sa mi krem zrazil. Čo som spravila zle?
Pekný deň želám Barbora, postupovali ste presne podľa receptu? Použili ste plátkovú želatínu? :) Inak pokojne ju môžete nabudúce aj vynechať, teda z krému vynecháte želatínu a mlieko a množstvo smotany znížite o 50 ml :)
Ahoj Veronika, idem skúsiť tento tvoj koláč, len vzhľadom na to, že som nikdy v živote nerobila so želatínou, nikde ju nikdy nekupovala a bola som lenivá ju v obchode hľadať (haha,som na správnom “lenivom” blogu ?), tak sa chcem spýtať, či sa nedá nahradiť nejakým zemiakovým alebo kukuričným škrobom (teda to mi len tak napadlo ale nie som si tým istá,či to ide dať aj do sladkých jedál..)? Prinajhoršom stužovačom šľahačky (aj keď to je asi fujfuj)? Ale v jednom komentári som čítala, že to niekto skúsil aj bez želatíny, tak asi idem do toho ?
Ahoj Danica, teším sa, že ideš koláčik vyskúšať :) Želatínu by som škrobom v tomto prípade nenahrádzala, ale môžeš ju vynechať úplne. Odporúčam teda krém pripraviť z týchto ingrediencií – mascarpone, 200 ml smotany na šľahanie, čokoláda a cukor. Teda mlieko a želatínu v tomto prípade vynecháš a znížiš trochu množstvo smotany :)
Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či sa dá nahradiť kokosové mlieko v recepte čokoládový koláč pre radosť? Rada by som ho dnes skúsila, chýba mi však to kokosové mlieko… Ďakujem. Jana
Dobry den. Ja namiesto kokosoveho mlieka davam normalne :)
Romanka ďakujem krásne za tvoju radu Janke, určite sa zíde viacerým aj informácia o tom, že namiesto kokosového mlieka môžu použiť aj klasické :)
Pekný deň želám Janka, ako dopadlo pečenie? Skúšala si to s klasickým kravským mliekom? :)
Ahoj Romanka, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu :) Veľmi sa teším, že chutí a tvoja polovička už nechce nič iné, len tento koláčik :D
Ďakujem krásne Janka, veľmi sa teším, že ťa koláčik zaujal a chystáš sa ho vyskúšať :) A ďakujem za krásne hodnotenie receptov :)
Dobry den. Chcem sa spytat na to kokosove mlieko – myslite klasicke rastlinne alebo to v plechovke? Ak to v plechovke, pouzili ste len tu tekutu cast a tuha vam ostala, ano? Dakujem.
Pekný deň želám Ľubica, použila som klasické kokosové mlieko z plechovky, to som premiešala a takto použila :) Čiže zmiešanú tuhú a tekutú časť spoločne :)
tá pena je mega dobrá, že mňam mňam, ďakujem za recept, korpus sa mi až tak nevydaril mojou chybou, ale neva dáme repete :-D máte nejaký tip čo so zvyšným kokosovým mliekom? kúpila som 400ml plechovku :-D
Milá Monika, veľmi sa teším, že pena z koláčika chutila :) Korpus treba skúšať, verím že na druhý raz sa už podarí eňo ňuno :) Kokosové mlieko pokojne do nejakej krémovej polievky (napr. mrkvovej), do domácej nutely alebo do kari, tam sa ho dá dať neúrekom :D
ahoj, ten koláčik je úplná bomba. aj keď som sa trochu potrápila s tým, oddeliť to krehké cesto od papiera na pečenie, stojí to za to. v čoko pene som vynechala cukor a vôbec tam nechýba. len sa po ňom zaprášilo?
Ahoj Alexandra, ďakujem krásne za spätnú väzbu, veľmi sa teším, že čokoládový koláč chutil :) To krehké cesto treba oddeliť opatrne od papiera na pečenie ešte teplé, inak ti tam prischne a ide to o dosť ťažšie. Som rada, že aj bez cukru v pene je to akurát sladké :)
Tento kolacik som piekla minuly vikend a je uplne najmega!!!! Nevedela som sa ho dojest ani ja a ani moj priatel, a to mi zvacsa na moje kolaciky frfle, lebo su mu malo sladke. Ja som vynechala zelatinu a mascarpone som zamenila za tvaroh a aj tak mi vznikla krasne nadychana a neskutocne chutna cokopena :) obavam sa, ze o tyzden ho peciem znova ;) dakujem za najuzasnejsi receptik ❤
Ahoj Katka, veľmi sa teším, že vám obom chutil môj čokoládový koláč pre radosť :) Takže splnil účel a aj názov sedí :D Ďakujem, že si sa podelila aj o to, akým spôsobom si čokopenu spravila ty, nabudúce skúsim aj ja verziu bez želatíny a keď sa ujme, upravím recept :) A rado sa stalo, dúfam, že ti budú rovnako chutiť aj ďalšie moje recepty. Krásny deň ti prajem!
JuJ! Zelatina :( co ak by som ju vynechala???
Ahoj :) Viem, že želatína je kontroverzná, preto ju kupujem aspoň v BIO kvalite. Vynechať ju samozrejme môžeš, ale odporúčam nahradiť ju agarom – rastlinnou želatínou, ktorá ti zaručí požadovanú konzistenciu čokoládovej peny :) Ak nechceš použiť ani agar, tak treba vynechať min. smotanu na šľahanie, inak ti to zrejme dobre nestuhne :)
Ahoj, nemôžem úplne suhlasiť s tým, že treba vynechať šľahačku.Ja robím podobný krém veľmi často a bez želatíny aj bez agaru a tuhne parádne :-)
Ahoj Veronique, super, ďakujem, že si sa podelila o radu :) Pri ďalšom pečení vyskúšam vynechať úplne želatínu a ak bude krém dobre držať, upravím recept :)