Dnešný recept je ideálnym darčekom pre všetkých milovníkov čokolády. Je nesmierne jednoduchý na prípravu, zahŕňa len pár ingrediencií a ak ho zabalíte do peknej krabičky, vašich blízkych potešíte chutným darčekom vyrobeným zo srdca.:-) Ďalšou výhodou receptu je aj to, že ho môžete meniť podľa toho, akú príchuť by ste radi dosiahli. Máte radi mätu, čili alebo kávu? Vaše domáce čokoládové truffles môžu chutiť aj takto! Ja zbožňujem kombináciu pomaranča a čokolády, preto som pri príprave truffles mala jasno a hneď som vygúľala čokoládové truffles s pomarančom.
Budem sa tešiť, ak ich vyskúšate a dáte mi vedieť, ako sa vám podarili a ešte radšej budem ak mi napíšete, koho ste nimi potešili.
Ingrediencie
na cca 40 truffles
- 150 g horkej čokolády (použila som horkú čokoládu Figaro s 43 % kakaa)
- 150 g pomarančovej čokolády (napríklad horkej čokolády Figaro s pomarančovou príchuťou)
- 100 ml smotany na šľahanie 33 %
- 2 PL pomarančového likéru (použila som francúzsky likér Cointreau, ak ho nemáte alebo nechcete kupovať kvôli jednému receptu, môžete ho vynechať)
- kakao na obalenie truffles (na obalenie môžete použiť aj čokoládové vločky alebo mleté oriešky)
1 Najskôr si do menšej misky pripravíme čokoládu - obidve horké čokolády nasekáme na menšie kúsky a z dosky presypeme do misky. Menšie kúsky čokolády sa rýchlejšie a lepšie rozpustia v smotane, preto pri príprave čokoládových truffles odporúčam začať predprípravou ingrediencií. :-) Do hrnca nalejeme smotanu na šľahanie a pri strednej teplote (ja zohrievam na indukčnej varnej doske na stupni teploty 4 z celkového počtu 9) zohrejeme, neprivádzame ju však do varu. Horúcu smotanu odstavíme zo sporáka a pridáme k nej nasekanú čokoládu a pomarančový likér. Zmes necháme pár sekúnd postáť a následne ju dobre premiešame stierkou do konzistencie čokoládového krému.
2 Krém necháme vychladnúť na kuchynskej doske. Hrniec s krémom prikryjeme pokrievkou alebo alobalom a odložíme na približne 1 až 2 hodiny do chladničky. Po uplynutí času vyberieme stuhnutý krém z chladničky a necháme chvíľku postáť na kuchynskej doske. Z čokoládového krému lyžičkou alebo vareškou odoberáme kúsky cesta, z ktorých v rukách vytvarujeme približne rovnaké guľôčky. Guľôčky obalíme v jemnej vrstve kakaa, mletých orieškov alebo čokoládových vločiek. Čokoládové truffles skladujeme v chladničke, v ktorej vydržia minimálne týždeň. Nech vám chutí!
Tip:
- pri tvarovaní guľôčok môžete použiť kuchynské alebo chirurgické rukavice, ktoré minimalizujú prenos tepla z vašich dlaní. Guľôčky sa tak budú menej roztekať a lepiť.
Recept vznikol v spolupráci so značkou Figaro.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
4 komentáre
Jeeej super, teším sa a som zvedavá, ako ti bude chutiť Anna :)
Milá Veroniko. Tuhle Vaši dobrůtku jsem ještě nevyzkoušela, ale chystám se použít další z Vašich receptů na cukroví. Dostávám od Vás pravidelně nové předpisy. Nejvíc využívám ty z řady moučníků. Je mi líto, že si Vaši kuchařku nekoupím. Jsem senior s podprůměrným důchodem….ale Váš blog často navštěvuju. Je takovým osvěžením :-) Recepty jsou nápadité, kombinace někdy nečekané, ale o to víc překvapí výsledek.
Přeju Vám spokojený osobní život, pohodové vánoční svátky a dobrý rok 2022.
Jana Valchářová
Milá Janka, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k mojím receptom :) Teším sa, že odoberáte môj newsletter a niektoré z receptov aj skúšate :) Samozrejme, úplne tomu rozumiem, ja sa teším, že ste tu a inšpirujete sa a ak tu nájdete niečo, čo vám chutí, je to pre mňa najviac :) Aj ja vám prajem krásne sviatky a šťastný nový rok 2023 :)