Ak by ste si tieto Vianoce mali upiecť len jeden nový vianočný recept z môjho blogu, odporúčam vám vyskúšať dnešný recept na čokoládovú bábovku s marcipánom. Chutiť bude všetkým milovníkom čokolády, vyznávačom marcipánu a tiež tým, ktorí majú radi citrusy. A najmä milovníkom nedeľného koláča a báboviek! Vôňa a chuť pomarančov mi pripomína prímorské španielske mestečká, marcipán zase detstvo a čokoláda potešenie. A ak do hotovej bábovky zapichnete zopár sviečok, razom má krásnu adventno-vianočnú atmosféru. :)
Čokoládová bábovka je vláčna vďaka acidofilnému mlieku a doslova čarovná vďaka kombinácii horkej čokolády, kandizovanej pomarančovej kôry a marcipánu. Budem sa tešiť, ak ju vyskúšate a ak by ste si chceli pozrieť, ako som ju u nás doma piekla ja, pozrite si video na Instagrame, kde som pridala zábery z prípravy čokoládovej bábovky. Dúfam, že sa vám bude video páčiť (nájdete ho aj nižšie na stránke) a želám vám krásne sviatky. :)
Ingrediencie
- 3 vajcia
- 140 g trstinového cukru
- 300 ml acidofilného mlieka
- 200 g horkej čokolády
- 150 g masla
- 215 g pšeničnej hladkej múky
- 30 g kakaa
- 80 - 100 g marcipánu
- 4 ČL kandizovanej pomarančovej kôry
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
Na polevu
- 100 g horkej čokolády
- 1 ČL panenského kokosového oleja
1
V miske roztopíme horkú čokoládu s maslom a necháme trochu vychladnúť. Medzitým v miske zmiešame vajíčka s cukrom, pridáme acidofilné mlieko izbovej teploty a vychladnuté maslo s čokoládou. Do zmesi prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakao a pomarančovú kôru a metličkou jemne premiešame.
Vyskúšaj aj:
2
Bábovkovú formu vymažeme maslom a vysypeme múkou. Do formy nalejeme polovicu cesta, na ktoré nastrúhame vrstvu marcipánu. Prikryjeme druhou dávkou cesta, urovnáme a vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C. Pečieme približne 60 minút. Vychladnutú bábovku polejeme roztopenou čokoládou zmiešanou s lyžičkou kokosového oleja.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
10 komentárov
Teším sa Ingrid, že bábovka chutila :) Ešte ma napadá, že keď cesto vymiešate, hneď ho lejete do formy a rovno vkladáte do vyhriatej rúry (samozrejme s prestávkou na nastrúhanie marcipánu)? Cesto by totiž nemalo stáť, ale po vmiešaní suchých ingrediencií s kypriacim práškom ísť rovno do rúry. Verím, že na to prídeme, bola by som veľmi rada, keby bábovka vychádzala tak, ako mne :) V akej forme prosím pečiete?
Ahoj Veronika, bábovka je chuťovo fajna, ale môj večný problém je, že z trúby je nadýchaná, keď chladne, úplne spadne a je doslova ubitá. Neviem, čo robím zle. Máš pre mňa nejakú radu prosím? Dikyy
Ahoj Mirka, teším sa, že bábovka chutí :) Juj ale to ma mrzí, skúsim poradiť, ako na to idem ja a snáď pomôže :) Ja po upečení bábovku zvyknem pár minút nechať ešte v rúre pri pootvorených dvierkach, aby som sa vyhla prudkej zmene teploty. Následne ju vyberiem, nechám cca 5-10 minút na kuchynskej linke a následne vyklopím na mriežku/tanier/dosku, aby vychladla :) Držím palce, nech sa tá ďalšia už vydarí podľa predstáv :)
Ahoj Gabriela, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptom i môjmu blogu :) Veľmi sa teším, že si s vyskúšanými receptami spokojná :) A budem sa tešiť, čo vyskúšaš nabudúce a samozrejme, budem sa snažiť aj naďalej inšpirovať a písať užitočné tipy z mojej kuchyne či domova :)
Veronika, nie je tých 150 g masla priveľa? Rozhodujem sa pripraviť túto bábovku, ale množstvo masla sa mi vidí byť prehnané. Naozaj ho treba toľko?
Ahoj Gabika, množstvo masla je akurát na výslednú konzistenciu bábovky :) Ale určite môžeš skúsiť množstvo 150 g znížiť na 100 – 130 g a výsledok by mohol byť tiež veľmi chutný :) Ja som ju piekla len nedávno vo verzii na plechu, najbližšie budem opäť asi o pár týždňov, tak otestujem aj nižšie množstvo na základe tvojej spätnej väzby a ak bude výsledok ešte chutnejší, určite recept upravím :) Krásne sviatky ti želám :)
Ahoj Anna, ďakujem za krásne želanie, tiež ti prajem krásne sviatky a šťastný nový rok, ktorý je už za rohom :) Ďakujem aj za spätnú väzbu k mojim receptom, teším sa, že ich rada používaš a budem sa samozrejme snažiť pridávať čo najviac verzií aj bez lepku, nech je tu stále kopec inšpirácie :)