Keď pripravujem nový recept, vždy si robím taký malý prieskum trhu. :) Kade chodím, tam ochutnávam, testujem konzistenciu, farbu a vôňu. Vyberám tie najlepšie ingrediencie a pýtam sa tých najšikovnejších kuchárok v mojom okolí. V tomto prípade mojej a priateľovej maminy, lebo z ich kuchyne vychádzajú také malé zázraky. :) Tentokrát padol môj výber na výrobu domáceho džemu. A keďže sa rada púšťam aj do exotickejších kombinácií, môj prvý recept z kategórie džem či marmeláda je džem z citrónov a pomarančov alias citrusový džem.
Tento džem sa skladá len zo 4 ingrediencií, je jemne kyselkavý a výborne sa hodí nielen na sladké pečivo. Rozvoňajte si domov sviežosťou kyslastých citrónov a sladkých španielskych pomarančov. Vianočke natretej domácim džemom sa nič nevyrovná! Budem sa tešiť, ak ho vyskúšate.
Ingrediencie
na 450 g džemu
- 1 kg bio citrónov (ja som použila citróny K-Bio od Kauflandu)
- 30 g čerstvej citrónovej kôry (použite kôru z bio citrónov)
- 200 ml šťavy z pomarančov
- 250 g trstinového cukru
- 1 vanilkový lusk
1 Bio citróny umyjeme, osušíme a nakrájame na kolieska, ostrým nožom odstránime šupky a biele časti. Očistené citróny nakrájame na menšie časti a vložíme do hrnca. Citrónovú šťavu, ktorá sa pri krájaní uvoľní, zlievame priebežne do hrnca. Citrónovú šupku/kôru zbavíme bielych častí a nakrájame na tenké pásiky. Do džemu použijeme 30 g, zvyšok môžeme vysušiť a použiť na sladké pečenie. Do hrnca pridáme nakrájanú citrónovú kôru a šťavu z čerstvo odšťavených pomarančov. Premiešame a na strednom plameni privedieme do varu.
Vyskúšaj aj:
2 Vanilkový lusk pozdĺžne prekrojíme a nožom vydlabeme semienka, ktoré spolu s luskom pridáme do džemu. Pridáme cukor a na miernom plameni varíme za pravidelného premiešavania 60 až 90 minút. Ak je to potrebné, džem dosladíme, mal by si však zachovať jemne kyslastú chuť. Správnu konzistenciu si overíme tak, že odoberieme kúsok džemu na tanierik, necháme trochu vychladnúť a prejdeme prstom cez stred– ak v ňom zostane cestička, je hotový.
3 Z džemu vyberieme vanilkové lusky a ešte horúcim naplníme vysterilizované zaváraninové poháriky. Uzatvoríme kovovým viečkom, obrátime dnom nahor, poukladáme na utierku a prikryjeme druhou utierkou. Necháme vychladnúť. Po otvorení skladujeme džem v chladničke a spotrebujeme do niekoľkých dní.
Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
6 komentárov
Veronika, prosímťa, to kilo citrónov má byť kilo ešte v šupke, alebo už očistených? Ďakujem.
Ahoj Natália, je to 1 kg citrónov ešte v šupke :) Cukor potom pridávať postupne podľa chuti :)
Ahoj Veronika, žijem v Andalúzii, tvoje recepty v mojom podaní v rámci sezónneho zberu chutia veľmi mojim trom maškrtníčkam a malému mašrktníkovi.
Na jeseň/zimu, keď budú čerstvé pomaranče a citróny určite zavarím a dám vedieť.
Baví ma variť a piecť s tebou, si veľmi šikovná.
Prajem veľa zdravia a veľa nových chutných inšpirácii.
Ďakujem
Ahoj Igor, ooo to som veľmi rada! :) Tak som zvedavá, čo povieš na výsledok, keď džem uvaríš z čerstvých pomarančov a citrónov :) A ďakujem krásne, mňa baví variť a piecť s vami, keď mám od vás spätnú väzbu o tom, že vám chutí a darí sa :)
Ahoj Mária, jeeej tak to sa teším, potom môj recept padol viac ako vhod :) Som zvedavá, čo naň povieš a silno dúfam, že bude chutiť :)