Dnes vám chcem predstaviť recept na citrónový koláč odetý v tradičnom francúzskom šate. S chrumkavou kôrkou, ktorú vypĺňa citrónový, jemne kyslastý krém alias lemon curd. Po zahryznutí a „dychtivom“ obliznutí prstov od krému, tak na chvíľku pocítite na jazyku chuť francúzskeho vidieka. Zašité uličky, z ktorých každá ukrýva kaviarničku s tou najlepšou kávou alebo výhľad na levanduľové polia tiahnuce sa donekonečna. To sú predstavy, ktoré sa spájajú s chuťou citrónového koláča mne :) Aké budú tie vaše?
Ingrediencie
na okrúhlu formu s Ø 23 cm
Chrumkavý maslový korpus (tart)
- 130 g hladkej špaldovej múky
- 50 g gaštanovej múky
- 55 g práškového trstinového cukru
- ¼ ČL soli
- 115 g studeného masla nakrájaného na kocky
- 1 veľké vajce
Citrónový krém alias lemon curd
- 3 veľké vajcia
- 100 g trstinového cukru
- 1 PL čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
- 120 ml čerstvej citrónovej šťavy
- 2 PL smotany na šľahanie
- 115 g masla nakrájaného na kocky
Chrumkavý maslový korpus, dokonalý s každou sladkou náplňou
Príprava tohto maslového korpusu je náročnejšia, ale výsledok stojí za to :) V nasledujúcich riadkoch vás postupne prevediem jednotlivými krokmi tak, aby ste vo výsledku držali v rukách nielen pekne vyzerajúci, ale aj chutný korpus, s ktorým si vyčaríte nedeľnú pohodu aj cez týždeň. Výhodou je, že si ho môžete upiecť aj o deň skôr a nasledujúci deň ho len naplniť ľubovoľnou sladkou náplňou. Odporúčam začať citrónovým krémom, s ktorým tvoria dokonalú dvojku.
Čokoládový koláč
Hľadáte recept na čokoládový koláč, ktorým by ste potešili svoju rodinu, známych a kamarátov?
1 V miske zmiešame špaldovú a gaštanovú múku, práškový cukor a soľ. Pridáme kocky masla a vajce a rýchlo spracujeme rukou na kompaktné cesto. Ak je cesto príliš suché, pridáme vodu, ak je naopak mokré resp. príliš lepkavé, pridáme ešte špaldovú múku.
2 Po hodine vyberieme cesto z chladničky a pár minút ho necháme na kuchynskej doske. Následne medzi 2 papiermi na pečenie vyvaľkáme cesto do tvaru kruhu, ktorý potom pomocou spodného papiera na pečenie jemne preložíme do okrúhlej formy (najlepšie do formy s vyberateľným dnom). Pomocou ostrého noža odrežeme vyčnievajúce kúsky cesta a prstami urovnáme prípadné nedokonalosti či trhlinky. Prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme do mrazničky na 30 minút.
3 Po uplynutí času vyberieme formu s cestom z mrazničky, dáme z neho dole fóliu a tentoraz ho obalíme (vystelieme) alobalom. Snažíme sa poriadne prikryť aj konce, aby nám počas pečenia nezhoreli. Vnútro formy, v ktorej máme cesto prikryté alobalom, vyplníme neuvarenou ryžou alebo fazuľou po celej ploche (plnia tu úlohu závažia, aby sa korpus počas pečenia nenafúkol). Takto pripravené cesto vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme 20 minút.
4 Po 20 minútach (alobal by sa mal odlepiť od korpusu) ho vyberieme, odstránime alobal a závažie, ktoré sme použili a takto vložíme do rúry na ďalších 10 minút, kým nebude korpus zlatohnedý a suchý (otestujeme špáradlom). Po upečení korpus z rúry vytiahneme a necháme ho vychladnúť.
Svieži krém na citrónový koláč
5 V miske (ktorú používame napríklad pri roztápaní čokolády alebo príprave krémov nad vodnou parou) ručne pomocou metličky vyšľaháme vajíčka, cukor, citrónovú kôru a šťavu a smotanu na šľahanie. V hrnci si zohrejeme vodu a keď sa v nej začnú tvoriť malé bublinky, položíme na hrniec našu misku. Spodok misky sa nesmie dotýkať vody v hrnci, takže s dôrazom na túto podmienku zvolíme primerané množstvo vody.
6 Na strednej teplote (ja mám na platni nastavenú 4 z celkového počtu 9) pravidelne miešame až kým nám citrónový krém nezhustne. V závislosti od teploty to môže trvať 10 – 20 minút. Ak sa vám to nepodarí v uvedenom čase, zvýšte teplotu ohrevu. Ako viete, že je lemon curd hotový? Krém by mal pokryť celú časť zadnej strany varešky a keď prejdete jej stredom prstom, ostane vám tam čistá čiara (nezlieva sa). Krém po vychladnutí zhustne ešte viac.
7 Keď je krém hotový, stiahneme ho z hrnca a okamžite prepasírujeme cez sitko. Následne pridávame po častiach kocky masla a za každým jemne premiešame, aby sa maslo rozpustilo a zakomponovalo do krému. Vďaka tomuto kroku bude krém nadýchaný a vzdušný ako obláčik. Hotový krém necháme vychladnúť pri izbovej teplote a potom ho už len vylejeme na korpus a urovnáme prípadné nezrovnalosti. Citrónový koláč dáme stuhnúť do chladničky na min. 4 hodiny.
Dúfam, že vás neodradí dlhšia postupnosť krokov a tento osviežujúci citrónový koláč vyskúšate. Výsledné vychutnávanie si citrónového okamihu na jazyku stojí za to. Nech vám chutí! Pri pečení som sa inšpirovala receptom zo stránky prettysimplesweet.com.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
8 komentárov
Ďakujem krásne Gabika, teším sa, že koláčik sa vydaril a chutí :) Juj tak nabudúce radšej rovno z dvojnásobnej dávky krému :D
Ahoj Veronika, je možné nahradiť gaštanovú múku mandľovou? Gaštanovú som nevedela nikde nájsť :(
Ahoj Veronika, samozrejme, gaštanovú múku môžeš pokojne nahradiť mandľovou :) Držím palce, nech sa koláčik podarí a hlavne, nech chutí :)
Recepty sa mi páčia. Aj to ako sú prezentované. Citrónový chcem vyskúšať cez víkend. Už sa teším! Komentár doplním..
Ahoj Darinka, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k mojim receptom :) A teším sa, že citrónový koláč vyskúšaš :) Držím palce, nech sa vydarí!
Veľmi elegantné podanie receptov… s citom a vkusom ?
Ahoj Lucia, veľmi pekne ďakujem! :) Teším sa, že sa ti recepty páčia :)