Domov ReceptyBez laktózy Rýchla citrónová bábovka bez mlieka

Rýchla citrónová bábovka bez mlieka

Autor: Veronika Čopíková
Citrónová bábovka bez mlieka

V kuchynskom svete je len pár značiek, po ktorých túžia moje ruky. Kvalitný kuchynský robot, ktorý urobí všetku prácu za mňa, je zatiaľ nedosiahnuteľné číslo 1 :D Po dnešku však môžem povedať, že niečo z môjho nekonečného zoznamu sa mi podarilo získať do mojej kuchynskej výbavičky. Poznáte značku Nordic Ware? Preslávila sa svojimi ikonickými bábovkovými formami, z ktorých každá bábovka je dokonalým kúskom chutnej poézie. Forma má nielen krásne tvary, ale aj svoju váhu kvality (je vyrobená z masívneho liateho hliníka) s nepriľnavým povrchom, ktorý zabezpečí ľahké vyklopenie z formy. Rýchla citrónová bábovka bez mlieka v nej zožala svoju slávu práve vďaka tomu, že na prvý pohľad obyčajné bábovkové cesto po upečení a vyklopení z formy vyzeralo ako kúsok... niečoho viac.

Ingrediencie

bábovková forma Lilie Nordic Ware

Cesto na bábovku:

  • 4 vajcia
  • 130 g trstinového cukru
  • 2 PL citrónovej kôry (čerstvo nastrúhanej z bio citrónov)
  • 1 ČL vanilky
  • 50 ml citrónovej šťavy
  • 85 ml olivového oleja
  • 200 g špaldovej celozrnnej múky (jemnej) - bezlepková verzia 50 g makovej + 150 g mandľovej múky
  • 40 g kukuričného škrobu
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 ČL soli
  • 125 ml mandľového mlieka
  • práškový cukor na posypanie

Knihy Lenivá kuchárka

Citrónová bábovka bez mlieka
Citrónová bábovka bez mlieka

Rýchla citrónová bábovka bez mlieka - bábovka bez laktózy

1 V miske vyšľaháme vajíčka s cukrom a citrónovou kôrou do jemnej peny pomocou stolného mixéra s metličkami na šľahanie. Získanie tejto konzistencie vám potrvá pri šľahaní na stredných otáčkach cca. 3 minúty. Pridáme vanilku, citrónovú šťavu a olivový olej a opäť trochu prešľaháme, aby sa ingrediencie zapracovali do zmesi. Následne pridávame po častiach múku zmiešanú s kukuričným škrobom na striedačku s mandľovým mliekom, pričom začíname i končíme práve múkou. V tejto časti premiešavame cesto na bábovku ručne metličkou len do momentu,kým sa suché a mokré ingrediencie nespoja.

2 Cesto na bábovku vylejeme do vymastenej bábovkovej formy a vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C. Pečieme cca. 35 minút (či je bábovka upečená otestujeme špáradlom - keď je suché a je na ňom zachytených pár omrviniek z cesta, bábovka je hotová).

3 Po upečení rúru vypneme a pri pootvorených dvierkach necháme bábovku trochu vychladnúť (5 minút). Následne ju vytiahneme z rúry a po 10 minútach bábovku opatrne vyklopíme na mriežku. Pred podávaním ju posypeme práškovým cukrom a potom sa už pustíme do vychutnávania osviežujúcich citrónov ukrytých v bábovkovom ceste.

Citrónová bábovka bez mlieka
Citrónová bábovka bez mlieka

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

JAnka 13.10.2018 - 18:40

Veronika,
nielen recepty, ale aj Tvoje fotky su podla mojej chuti ;) si sikovna a napadita, opat fandim a skladam pomysleny klobuk nad Tvojou pracou/zalubou :)

Reaguj
Veronika
Veronika 16.10.2018 - 21:37

Ahoj Janka, veľmi pekne ďakujem :)) Teším sa, že sa ti páčia fotky i recepty a spôsob, akým ich komunikujem celým týmto naším online svetom :) Zatiaľ záľuba, ktorá sa raz možno pretaví aj do práce :)

Reaguj
Katarina 20.6.2018 - 21:25

Zdravim Veronika, konecne som nasla niekoho kto vlastni kusok babovkovych pokladov z Nordic Ware :-) pretoze mam jednu dilemu: ako resp. cim vymazat a vysypat tieto krasne formy ? Mam jednu, myslim ze je to goticka katedrala a to znamena, ze ma vela drobnych ryh a preliacin, ktore bezne vysypanie (hrubou mukou, struhankou, inym podobnym) okamzite zaplni a po vyklopeni to uz nie je krasny ostry vyclenok ale kus niecoho, co sa da odfuknut :-) Zatial som sa neodvazila formu nicim nevysypat, naozaj sa vyklopi aj bez vysypania . Ake su Vase skusenosti ? A cim formu mastite ? Na tieto specialne formy sa mi osvedcil olej v spreji, ale jedine tie ktore si nosim zo zahranicia. Poradite ? Dakujem velmi pekne, aj za super recepty a nech sa Vam dari … Katarina

Reaguj
Veronika
Veronika 24.6.2018 - 16:45

Ahoj Katarína, prepáč mi za oneskorenú odpoveď, chcela som vyskúšať bábovku upiecť znova tentokrát bez vysypania, aby som ti mohla dať overenú odpoveď :) Veľmi pekne ďakujem za pochvalu, veľmi sa teším z môjho prvého bábovkového pokladu a žasnem, aký je ten poklad ťažký a krásny zároveň :) Pri tejto bábovke som formu vymazala maslom a vysypala múkou, ale nezdalo sa mi to najlepšie vzhľadom na množstvo rýh, ktoré bábovka má. Preto som dnes upiekla pomarančovú bábovku a tentokrát som ju len jemne vymazala maslom pomocou prstov. Po vyklopení bola bábovka super, ostalo v bábovke miestami pár omrviniek, ale na kráse jej to vôbec neubralo. Takže ja budem len maslom vymazávať a múku ani strúhanku nebudem používať. Zdroj na zahraničné oleje v spreji nemám, takže si budem musieť vystačiť s mojím tradičným maslom :) Dúfam, že ti odpoveď pomôže a maj krásny zvyšok víkendu :)

Reaguj