Lenivá kuchárka nie je len o koláčoch, ale aj o jednoduchých a rýchlych inšpiráciách na obed či večeru. Tento týždeň (a verím, že aj tie ďalšie) si nosievam do práce vlastný obed, takže varíme s priateľom ostošesť. :) Keďže reštaurácie teraz fungujú v obmedzenom režime a sedenie na terasách už nie je také príjemné ako v lete, vlastným obedom šetrím peniaze, znižujem spotrebu jednorazových plastov a hlavne VIEM ČO JEM. :) Jedným z našich obľúbených jesenných receptov je aj domáce chilli con carne so štipkou horkej čokolády.
Recept naň je vcelku klasika, skladá sa zo zopár ingrediencií a pritom je to vskutku dobrota. Ide o mäsový recept, takže kladieme dôraz na pôvod mäsa a udržateľnosť = striedmosť.
Ingrediencie
na 4 až 6 porcií
- 500 g mletého hovädzieho mäsa (ja som použila hovädzí krk)
- 300 až 500 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru
- 450 ml paradajkového pretlaku
- 500 g uvarenej červenej kidney fazule
- 1 veľká cibuľa
- 1 červená paprika
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL mletej rímskej rasce
- 1 ČL mletého cesnaku
- 2 ČL mletej červenej papriky
- 2 ČL čili korenia (alebo jedna malá jalapeňo paprička nakrájaná na drobno)
- 1 kocka horkej čokolády
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Chilli con carne je ideálne na obed alebo večeru
1 Do hlbokého hrnca dáme 1 PL olivového oleja a na miernom plameni orestujeme mleté mäso, ktoré trochu okoreníme čiernym korením a štipkou soli. Mäso sem tam premiešame a rozdrobujeme vareškou, aby sa spravilo všade rovnomerne. Mne tento proces trvá tak 10 minút a hlavné je, aby ste na mäse nevideli na konci už žiadne ružové časti a teda aby bolo naozaj poriadne uvarené. Kým sa nám robí mäsko, nakrájame si nadrobno jednu veľkú cibuľu a dva strúčiky cesnaku. Keď je mäso spravené, pridáme do neho cibuľu s cesnakom, premiešame a znova necháme cca 10 minút povariť, kým sa cibuľa nespraví dosklovita.
Vyskúšajte aj:
2 Do zmesi mäsa, cibule a cesnaku pridáme jednotlivé korenia - mletú červenú papriku, mletý cesnak, rascu a čili korenie. Čili korenie pridajte podľa vlastnej chuti, ale na začiatok vám odporúčam pridať menej a dokoreniť až na samom konci, ak by sa vám chilli con carne zdalo na vás málo pikantné, pretože ak hneď na začiatku dáte štipľavého priveľa, už s tým neskôr veľa nezmôžete :) Dobre premiešame, pridáme na plátky nakrájanú červenú papriku, paradajkový pretlak a znovu varíme cca 5 až 10 minút.
3 Následne pridáme 300 až 500 ml vývaru, ak chcete chilli redšie, pridajte iba 300 ml. Hrniec prikryte a chilli varte 40 až 60 minút. Po uplynutí času pridajte fazuľu a kocku horkej čokolády, čokoláda pridá chilli con carne jemnú zaujímavú chuť :) Varte ďalších 10 minút, aby sa fazuľa zohriala a jednoduché chilli con carne je hotové! Na konci ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame s chlebíkom.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
11 komentárov
Ďakujem krásne Milan :)
Ahoj Michal, teším sa, že chutí, jasné, s chilli opatrne podľa stravníkov, vždy sa dá pridať dodatočne :)
Milá Barbora, veľmi sa teším, že chilli con carne sa ti podarilo a chutilo vám :) Teším sa, že tu budeš čerpať inšpirácie a verím, že ti všetko pôjde skvele! Ak by si si niečím nebola istá, kedykoľvek napíš, rada poradím :) Želám ti, nech ti to ide ako po masle :)
Ďakujem krásne :)
Milá Veronika, veľmi sa teším, že sa ti recept na chilli con carne vydaril a chutilo ti :) Za mňa je to teraz naj zimné jedlo, vie perfektne zohriať a zasýtiť :)