Domov ReceptyČo na obed? Jednoduché chilli con carne

Jednoduché chilli con carne

Autor: Veronika Čopíková
Chilli con carne

Lenivá kuchárka nie je len o koláčoch, ale aj o jednoduchých a rýchlych inšpiráciách na obed či večeru. Tento týždeň (a verím, že aj tie ďalšie) si nosievam do práce vlastný obed, takže varíme s priateľom ostošesť. :) Keďže reštaurácie teraz fungujú v obmedzenom režime a sedenie na terasách už nie je také príjemné ako v lete, vlastným obedom šetrím peniaze, znižujem spotrebu jednorazových plastov a hlavne VIEM ČO JEM. :) Jedným z našich obľúbených jesenných receptov je aj domáce chilli con carne so štipkou horkej čokolády.

Recept naň je vcelku klasika, skladá sa zo zopár ingrediencií a pritom je to vskutku dobrota. Ide o mäsový recept, takže kladieme dôraz na pôvod mäsa a udržateľnosť = striedmosť.

Ingrediencie

na 4 až 6 porcií

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa (ja som použila hovädzí krk)
  • 300 až 500 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru
  • 450 ml paradajkového pretlaku
  • 500 g uvarenej červenej kidney fazule
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL mletej rímskej rasce
  • 1 ČL mletého cesnaku
  • 2 ČL mletej červenej papriky
  • 2 ČL čili korenia (alebo jedna malá jalapeňo paprička nakrájaná na drobno)
  • 1 kocka horkej čokolády
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate

Knihy Lenivá kuchárka

Chilli con carne

Chilli con carne je ideálne na obed alebo večeru

1 Do hlbokého hrnca dáme 1 PL olivového oleja a na miernom plameni orestujeme mleté mäso, ktoré trochu okoreníme čiernym korením a štipkou soli. Mäso sem tam premiešame a rozdrobujeme vareškou, aby sa spravilo všade rovnomerne. Mne tento proces trvá tak 10 minút a hlavné je, aby ste na mäse nevideli na konci už žiadne ružové časti a teda aby bolo naozaj poriadne uvarené.  Kým sa nám robí mäsko, nakrájame si nadrobno jednu veľkú cibuľu a dva strúčiky cesnaku. Keď je mäso spravené, pridáme do neho cibuľu s cesnakom, premiešame a znova necháme cca 10 minút povariť, kým sa cibuľa nespraví dosklovita.

2 Do zmesi mäsa, cibule a cesnaku pridáme jednotlivé korenia - mletú červenú papriku, mletý cesnak, rascu a čili korenie. Čili korenie pridajte podľa vlastnej chuti, ale na začiatok vám odporúčam pridať menej a dokoreniť až na samom konci, ak by sa vám chilli con carne zdalo na vás málo pikantné, pretože ak hneď na začiatku dáte štipľavého priveľa, už s tým neskôr veľa nezmôžete :) Dobre premiešame, pridáme na plátky nakrájanú červenú papriku, paradajkový pretlak a znovu varíme cca 5 až 10 minút.

3 Následne pridáme 300 až 500 ml vývaru, ak chcete chilli redšie, pridajte iba 300 ml. Hrniec prikryte a chilli varte 40 až 60 minút. Po uplynutí času pridajte fazuľu a kocku horkej čokolády, čokoláda pridá chilli con carne jemnú zaujímavú chuť :) Varte ďalších 10 minút, aby sa fazuľa zohriala a jednoduché chilli con carne je hotové!  Na konci ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame s chlebíkom.

Chilli con carne

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

11 komentárov

Mirka 3.8.2024 - 17:05
Vyborny recept, varim pravidelne.
Reaguj
Milan 22.8.2021 - 11:40
Super jedla rychle a chutné
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 16:44

Ďakujem krásne Milan :)

Reaguj
Michal 25.3.2021 - 13:02
Super jedlo, len s chilli musim opatrne. Inak by to dievcata nejedli :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.3.2021 - 20:25

Ahoj Michal, teším sa, že chutí, jasné, s chilli opatrne podľa stravníkov, vždy sa dá pridať dodatočne :)

Reaguj
Barbora 24.3.2021 - 22:02
ahoj Veronika :) z varenia som mala vždy strašný stres, pred pár mesiaci sme s priateľom začali spolu bývať a varenie bolo už len na mne :D vďaka tvojím receptom sa do toho pomaly dostávam a už som vyskúšala viacero, ďakujeem veľmi pekne za skvelé postupy hlavne pre mňa ako začiatočníčku :) chilli con carne sme si veľmi pochvaľovali a určite budem aj naďalej čerpať inšpiráciu; ešte raz ďakujem že aj ja ako antitalent zvládne vďaka tvojim receptom chutne variť ;)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.3.2021 - 20:24

Milá Barbora, veľmi sa teším, že chilli con carne sa ti podarilo a chutilo vám :) Teším sa, že tu budeš čerpať inšpirácie a verím, že ti všetko pôjde skvele! Ak by si si niečím nebola istá, kedykoľvek napíš, rada poradím :) Želám ti, nech ti to ide ako po masle :)

Reaguj
BobyB! 27.1.2021 - 15:42
Úžasné jedlo :) vždy ho rada varievam pre svoju sestričku :) ona zbožňuje čili :D vrelo odporúčam.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 17.3.2021 - 20:21

Ďakujem krásne :)

Reaguj
Veronika 18.11.2020 - 13:16
Super recept, ešte dobre, že som šetrila tým chilli, pridala som len trošku no za ten čas varenia sa pekne rozpálilo :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2021 - 18:29

Milá Veronika, veľmi sa teším, že sa ti recept na chilli con carne vydaril a chutilo ti :) Za mňa je to teraz naj zimné jedlo, vie perfektne zohriať a zasýtiť :)

Reaguj