Chai latte je perfektný jesenný nápoj, ktorý v sebe spája lahodnú chuť jednotlivých korenín ukrytých v šálke čierneho čaju a jemnú krémovosť mlieka. Ja pijem chai latte od jesene do jari, milujem vôňu škorice, kardamómu, klinčekov a badiánu v jemne osladenom čiernom čaji s kopčekom mliečnej peny navrchu. Príprava chai latte ako aj jeho výsledná chuť sa rôznia, ja mám rada intenzívnejšiu chuť korenín a jemnú sladkosť v pozadí, preto som pred pridaním receptu na blog vyskúšala rôzne verzie chai latte v mojich obľúbených kaviarňach a experimentovala som s množstvami jednotlivých korenín ako aj spôsobu prípravy. A výsledok môjho skúšania, s ktorým dosiahneš dokonalú rovnováhu medzi silným čajom, mliekom, jemnou sladkosťou a koreninami nájdeš nižšie. :)
Pri tomto recepte som využila multifunkčného pomocníka od Haier, Multi Beverage prístroj na prípravu mliečnej peny a horúcich nápojov. Vieš si v ňom pripraviť šálku horúceho čaju, filtrovanú kávu, napeniť mlieko na kapučíno či chai latte, spraviť horúcu čokoládu alebo teplé kakao. Nevytvoríš pritom žiadny odpad, prístroj má jednoduché a rýchle použitie a nepriľnavú úpravu povrchu kanvice, vďaka čomu sa kanvica jednoducho čistí a udržiava.
Ingrediencie
na 2 porcie
- 8 guľôčok čierneho korenia
- 4 celé kardamómy
- 4 klinčeky
- 1 badián
- 1/2 celej škorice
- 1 ČL trstinového cukru
- 3 ČL sypaného čierneho čaju
- 200 ml mlieka (pre verziu bez laktózy môžeš použiť kokosové mlieko)
- mletá škorica na posypanie
Chai latte - najlepší jesenný nápoj
1 Guľôčky čierneho korenia, kardamómy, klinčeky a badián dáme do mažiara a jemne rozdrvíme tĺčikom. Pridáme polovicu škorice a opäť tĺčikom rozdrvíme na menšie kúsky. Koreniny vysypeme do menšieho hrnca, zalejeme 300 ml vody a varíme na miernom plameni približne 8 minút. Následne pridáme lyžičku cukru a čierny čaj, premiešame a varíme 2 - 3 minúty. Čajovo-korenistú zmes scedíme cez sitko do dvoch väčších šálok a v hrnci zohrejeme mlieko. Keď je mlieko zohriate, prilejeme ho do šálok. Jemne premiešame a môžeme sa pustiť do vychutnávania.
Tip
Ak chceš dosiahnuť ešte intenzívnejšiu chuť chai latte aj s krásnou penou navrchu, nakukni na multifunkčný prístroj na prípravu mliečnej peny a horúcich nápojov, ktorý spomínam v úvode receptu. Ja si v ňom pripravujem chai latte v rovnakých pomeroch takto: najprv vsypem rozdrvené koreniny do filtra, zalejem vodou a 2x po sebe stlačím na kanvici tlačidlo „Infuse". Následne pridám do filtra ku koreninám cukor a sypaný čaj a stlačím tlačidlo „Tea". Čajovo-korenistú zmes prelejem do šálok, kanvicu pretriem papierovou utierkou, nalejem do nej mlieko a stlačím tlačidlo „Hot foam". Mliečnu penu nalejem do šálok a vrch posypem troškou škorice. :)
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
1 komentár