Posledné týždne som tento recept na cestoviny s lososom a paradajkami robila už niekoľkokrát. A s tebou sa chcem podeliť o tú najlepšiu verziu, ktorá nám doma chutí najviac. Omáčka je krémová, s kúskami šťavnatého lososa, vonia slnečnými paradajkami a v spojení s cestovinami Al Bronzo je dokonalým jedlom na obed či večeru. Inak poznáš tento druh cestovín? Ja som sa k nemu dostala len nedávno, ale v chuti je poznať obrovský rozdiel, takže odteraz už kupujem najmä cestoviny s nálepkou Trafilata al Bronzo prípadne Bronze die.
Táto nálepka označuje výrobný proces - cesto vyrobené z tvrdej pšenice a vody pretláča stroj cez bronzové formy - výsledkom je drsný povrch cestovín, vďaka ktorému omáčka lepšie priľne k cestovinám. Ak tieto cestoviny nepoznáš, odporúčam ti ich niekedy vyskúšať a potom mi daj vedieť, či ti chutili tak ako mne. :-)
A teraz už hor sa na môj recept na krémové cestoviny s lososom a paradajkami! Ak ti cestoviny chutia rovnako ako mne a nemôžu chýbať na tvojom stole raz týždenne, vyskúšaj aj moje recepty na jednoduché zeleninové lasagne, pravé špagety carbonara, špagety s omáčkou Bolognese, či jednoduché špagety aglio olio e peperoncino.
Ingrediencie
na 2 - 3 porcie
- 250 g cestovín (ja som použila špagety al bronzo, v úvode receptu ti o nich píšem viac, použiť môžeš tiež linguine, fettucine, či tagliatelle)
- 250 g filety z lososa
- 1 žltá cibuľa (cca 60 g) alebo 2 šalotky
- 3 strúčiky cesnaku
- 300 g cherry paradajok
- 75 ml bieleho suchého vína
- 250 ml smotany na šľahanie
- panenský olivový olej
- plátok masla
- soľ a čierne korenie
- oregano a provensalské korenie
- parmezán na posypanie (ľubovoľné)
Ako na krémové cestoviny s lososom v 3 krokoch
1Najprv si pripravíme všetky ingrediencie - vo veľkom hrnci dáme variť vodu na cestoviny, cibuľu/šalotky ošúpeme a nakrájame nadrobno, paradajky nakrájame na štvrtinky a strúčiky cesnaku ošúpeme. Kým sa voda varí, pripravíme si omáčku. V panvici s vyššími okrajmi rozohrejeme plátok masla s dvomi polievkovými lyžicami olivového oleja. Pridáme filety lososa (nemusíš ho zbavovať kože) a opečieme ich z každej strany na strednom plameni dozlatista. Počas pečenia filety lososa jemne osolíme a okoreníme.
2
Upečeného lososa dáme bokom na tanier a do výpeku pridáme nasekanú cibuľku. Opekáme dosklovita, následne pridáme prelisované strúčiky cesnaku a nakrájané paradajky. Ochutíme soľou, oreganom a provensalským korením. Chvíľku opekáme, aby paradajky pustili šťavu. Medzitým odstránime z lososa kožu a vidličkou ho rozkúskujeme. Do omáčky pridáme kúsky lososa, prilejeme víno, dobre premiešame a pár minút varíme. Na záver do omáčky vlejeme smotanu na šľahanie a necháme prevrieť.
3
Keď voda na cestoviny začne vrieť, pridáme kopcovitú lyžičku soli, premiešame, stíšime plameň a vhodíme do nej cestoviny. Cestoviny varíme al dente, teda „na hryz", nemali by byť úplne mäkké ale mierne tvrdé. Cestoviny scedíme, pokvapkáme trochou olivového oleja, premiešame a pridáme do omáčky. Dôkladne premiešame, aby omáčka rovnomerne obalila každú jednu špagetu či iný typ cestoviny. Cestoviny s lososom podávame teplé, navrch môžeš pridať trochu parmezánu, čerstvý tymian alebo bazalku.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
8 komentárov
Ďakujem krásne Hanka, to sa veľmi teším, že chutilo :-)
Ďakujem krásne Janka, veľmi sa teším, že cestoviny s lososom ti chutili :) A ďakujem za spätnú väzbu k receptom, veľmi ma to potešilo v dnešný daždivý deň :)
S mužom máme veľmi radi ryby, takže som neváhala ani minútu, dnes som cestoviny urobila na obed, boli výborné. Určite ich ešte budem robiť ?
Jeeej super, veľmi sa teším Simona, že si ich hneď aj robila a chutili ti :) A že ich budeš ešte robiť, to je skvelá spätná väzba pre mňa :)
Super, budem sa veľmi tešiť a som zvedavá, čo na ne povieš :)