Ak by som si mala vybrať len jedno jedlo, ktoré dokážem jesť stále dookola, boli by to cestoviny. :) Dajú sa pripraviť na desiatky spôsobov, využijete v nich sezónne ingrediencie, sú jednoduché a rýchle na prípravu a zakaždým chutia tak, že neviete odolať a vyjedáte ich priamo z panvice. Priznám sa, že ja ich niekedy ani nestihnem naservírovať na tanier, s takou rýchlosťou miznú. :D A tieto cestoviny s hubami sú chuťovým skvostom! Biele víno, šťava a kôra z citróna a troška horčice im dodávajú nezameniteľnú chuť, čerstvý tymian a burrata či mozzarella sú "sladkou" bodkou na záver, vďaka ktorým tieto hubové cestoviny môžete podávať aj na slávnostné príležitosti. Skvele vám však určite padnú v akýkoľvek deň, najmä v ten pracovný vďaka rýchlej príprave.
Tieto cestoviny si môžete pripraviť aj v bezlepkovej verzii, stačí, ak sa v Kauflande poobzeráte po cestovinách s označením K-free. Pod touto značkou nájdete nielen bezlepkové, ale aj bezlaktózové potraviny, pod jednou strechou teda nájdete vcelku široký výber potrebností. :)
Ingrediencie
na 3 – 4 porcie
- 250 g cestovín penne (na prípravu bezlepkovej verzie odporúčam penne K-free, ktoré nájdete v Kauflande)
- 300 g čerstvých šampiňónov
- 1 žltá cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 100 ml bieleho suchého vína
- 250 ml smotany na šľahanie
- 60 g parmezánu
- šťava a kôra z ½ biocitróna
- 1 ČL horčice
- 1 ČL tapiokového škrobu
- 2 plátky masla
- 1 PL panenského olivového oleja
- 3 stonky čerstvého tymianu
- 1 burrata/mozzarella
- hrsť petržlenovej vňate
- 1 ČL provensalského korenia
- soľ a čierne korenie
1 Vo veľkom hrnci uvaríme cestoviny penne al dente. Kým sa varia cestoviny, na rozohriatom olivovom oleji a masle opečieme nadrobno nasekanú cibuľu a na plátky nakrájané šampiňóny. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, horčicu a zväzky tymianu a minútu opekáme. Prilejeme víno, šťavu a kôru z biocitróna a minútu povaríme. Omáčku stiahneme zo sporáka a pridáme k nej pár lyžíc vody z cestovín, nastrúhaný parmezán a hrsť nasekanej petržlenovej vňate.
2 V pohári zmiešame smotanu na šľahanie so škrobom a prilejeme ju do omáčky. Omáčku dobre premiešame a privedieme do varu. Ochutíme soľou, čiernym a provensalským korením. Uvarené penne pridáme do omáčky a podľa potreby dochutíme. Pred podávaním penne ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a kúskami burraty alebo mozzarelly. Nech vám chutí!
Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
4 komentáre
Ahoj Barbora, ďakujem pekne, teším sa, že omáčka chutila :) Určite pokojne uprav podľa svojich preferencií, mne tam ten citrón chutí, ale ja by som dávala citrón alebo limetku všade :D A skvelý tip, určite by to mohlo byť veľmi chutné aj s kuracím mäsom :) Určite niekedy vyskúšam.
Ďakujem krásne Andrea :)