Makové úsmevy, čerešničky v blúzke a nezabudnuteľná Hana Hegerová s pesničkou Čerešne. To všetko sa mi vybaví, keď píšem tento recept na čerešňový koláč s makom. Tentokrát som si pre vás pripravila kombináciu cesta z cmaru a chrumkavého maku, ktorý dopĺňa kopček mascarpone a sladkých bordových čerešní. Koláč nie je príliš sladký a cesto je na prvý pohľad a zahryznutie netradičné, ale mne práve jeho inakosť chutí. Budem sa tešiť, ako ho vyskúšate a dáte mi vedieť, či máte radi skôr klasické koláče, alebo vám chutí aj kúsok netradičnosti. :)
Ak ti chutia čerešne rovnako ako mne a chceš vyskúšať nejaké ďalšie čerešňové kombinácie, vyskúšaj aj môj recept na čerešňové cupcakes s rozprávkovým mascarpone krémom a čerešničkou navrchu, tradičnú čerešňovú bublaninu, či krásny mrežovník s čerešňami, ktorý by určite zachutil aj Červenej čiapočke. :-)
Ingrediencie
okrúhla forma s Ø 20 cm
- 180 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
- 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 40 g maku
- 3 vajcia
- 90 g trstinového cukru
- 90 ml kokosového oleja
- 240 ml cmaru
- hrsť čerešní
- hrsť orechov
- mascarpone/tvaroh
- štipka soli
Jednoduchý čerešňový koláč s makom
1 V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, mak a štipku soli. V druhej miske vyšľaháme ručne metličkou vajcia s cukrom, pridáme rozpustený kokosový olej a cmar (obidve by mali mať izbovú teplotu) a opäť prešľaháme. Suché ingrediencie prisypeme k tekutým a ručne premiešame, aby sa ingrediencie dobre spojili. Následne cesto vylejeme do okrúhlej, vymastenej formy.
Vyskúšajte aj:
2 Navrch poukladáme čerešne, ktoré sme zbavili kôstok a posypeme hrsťou nasekaných orechov. Ja som použila pistácie, ale koláč je výborný aj s vlašskými orechmi, mandľami či lieskovcami. Formu s koláčom vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 55 minút. Či je koláč upečený, otestujeme špáradlom. Ak je koláč upečený, vytiahneme ho z rúry a necháme vychladnúť na kuchynskej linke. Pred podávaním ozdobíme koláč kopčekom osladeného mascarpone alebo tvarohu a ozdobíme ho čerstvými čerešňami. Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
8 komentárov
Ďakujem krásne Katka, teším sa, že sa podaril a chutí :)
Ahoj, môžem použiť len hladkú múku špaldovú nie celozrnnú a namiesto cmaru acidko?
Ďakujem za odpoveď :)
Ahoj Regina, môžeš použiť hladkú špaldovú múku a acidko namiesto cmaru :)
Ahoj Veronika, mak si pouzila mlety?
Dakujem za odpoved :-)
Ahoj Eva, použila som nemletý mak :) Ale pre lepšiu stráviteľnosť je vhodnejšie použiť mak mletý :)
Zatiaľ len teoretizujem, ale už pri prvom pohľade na recept vyzerá byť super-podľa mojich predstáv, tak už len vyskúšam, len si počkám na príchod dcéry, aby som ho potom nezniesla zo sveta sama! Ďakujem za zaujímavý receptík!
Ďakujem pekne Janka :) Veľmi sa teším, že ťa recept zaujal, naozaj sa odlišuje od klasických receptov, ale ja mám tú cmarovú konzistenciu cesta rada, tak som zvedavá, čo na ňu s dcérou poviete :)