Čerešňová bábovka je mäkučká a môžeš v nej minúť akékoľvek zásoby mrazeného ovocia. :-) Leto je už za rohom (aspoň tak to vyzerá podľa každodenných teplôt), takže nastal ideálny čas na upratovanie mrazničky, aby sme ju mohli opäť naplniť čerstvými zásobami ovocia. V recepte na bábovku som zužitkovala mrazené čerešne, ktoré som prevoňala Żubrówkou Cherry (18+). Bábovkové cesto je mäkučké, s kúskami orieškov a famóznou čerešňovou polevou. Pre mňa je bábovka dezert ako vyšitý na nedeľné popoludnie pri kávičke strávené s knižkou, pri dobrom filme či rozhovorom s najbližšími.
Ingrediencie
- 70 g čerešní + na polevu
- 20 g sušených brusníc
- 25 ml Żubrówky Cherry + na polevu
- 5 vajec
- 120 g trstinového cukru + na polevu
- 120 ml mlieka
- 80 ml repkového oleja
- 150 g celozrnnej špaldovej/pšeničnej hladkej múky
- 100 g mletých orechov/mandľovej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- hrsť vlašských orechov
- vanilka/citrónová kôra do polevy
Mäkučká bábovka s mrazeným ovocím
1Čerešne vytiahneme z mrazničky a necháme rozmraziť pri izbovej teplote. Následne z daného množstva odoberieme 70 g čerešní, pridáme k nim brusnice a zalejeme Żubrówkou Cherry. Kým sa rozvoňajú, pripravíme si cesto - žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlej peny, pridáme mlieko a olej a metličkou premiešame. Prisypeme hladkú múku zmiešanú s práškom do pečiva a mleté orechy, prípadne mandľovú múku a opäť metličkou premiešame.
2Do cesta prilejeme čerešne s brusnicami a nasekané vlašské orechy. Premiešame metličkou. Na záver do cesta zľahka vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Cesto vylejeme do bábovkovej formy (formu poriadne vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou) a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 40 minút. Hotovú bábovku vytiahneme z rúry, necháme 3 minúty na kuchynskej linke a následne opatrne vyklopíme z formy na mriežku. Ak máte bohato zdobenú formu, tupým nožom najprv opatrne uvoľnite okraje bábovky.
3Po vychladnutí bábovku nakrájame a servírujeme s čerešňovou polevou. Polevu si pripravíme jednoducho - čerešne dáme do menšieho hrnca, pridáme trochu cukru a varíme na strednom plameni, kým začnú čerešne bublať. Vtedy pridáme podľa chuti trochu Żubrówky Cherry, cukor a vanilku alebo citrónovú kôru. K čerešniam sa skvele hodia obidva kombinácie - vanilková či citrónová. Chvíľku povaríme, aby bola poleva akurát hustá a rozpustil sa nám cukor, stiahneme zo sporáka a preložíme do ozdobnej misky na servírovanie.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
4 komentáre
Ahoj Janka, podľa mňa bude fungovať aj s mrazenými jahodami a orieškami vymenenými za mandle :-) Len tie jahody budeš namáčať v likéri alebo chceš dať len tak? Ak len tak, odporúčam obaliť trošku v múke, aby ti nespadli na dno formy. Prípadne naliať polovicu cesta do formy, potom posypať jahodami a potom doliať zvyšok cesta. Pokiaľ ide o mandľovú múku, chcela by si ňou nahradiť aj použitú špaldovú múku? Alebo myslíš len to, že mleté orechy nahradíš mandľovou múkou, ako uvádzam v recepte? Pre istotu sa pýtam, či som správne pochopila otázku :-) A teším sa veľmi, že posledné vyskúšané recepty sa podarili a chutili skvele! :-)
Ďakujem pekne Dagmar, nám veľmi chutila, budem sa tešiť, ak ju niekedy vyskúšaš :-)