Domov ReceptyKoláče a zákusky Čerešňová bábovka

Čerešňová bábovka

Autor: Veronika Čopíková
Čerešňová bábovka

Čerešňová bábovka je mäkučká a môžeš v nej minúť akékoľvek zásoby mrazeného ovocia. :-) Leto je už za rohom (aspoň tak to vyzerá podľa každodenných teplôt), takže nastal ideálny čas na upratovanie mrazničky, aby sme ju mohli opäť naplniť čerstvými zásobami ovocia. V recepte na bábovku som zužitkovala mrazené čerešne, ktoré som prevoňala Żubrówkou Cherry (18+). Bábovkové cesto je mäkučké, s kúskami orieškov a famóznou čerešňovou polevou. Pre mňa je bábovka dezert ako vyšitý na nedeľné popoludnie pri kávičke strávené s knižkou, pri dobrom filme či rozhovorom s najbližšími.

Ingrediencie

  • 70 g čerešní + na polevu
  • 20 g sušených brusníc
  • 25 ml Żubrówky Cherry + na polevu
  • 5 vajec
  • 120 g trstinového cukru + na polevu
  • 120 ml mlieka
  • 80 ml repkového oleja
  • 150 g celozrnnej špaldovej/pšeničnej hladkej múky
  • 100 g mletých orechov/mandľovej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • hrsť vlašských orechov
  • vanilka/citrónová kôra do polevy

Knihy Lenivá kuchárka

Mäkučká bábovka s mrazeným ovocím

1Čerešne vytiahneme z mrazničky a necháme rozmraziť pri izbovej teplote. Následne z daného množstva odoberieme 70 g čerešní, pridáme k nim brusnice a zalejeme Żubrówkou Cherry. Kým sa rozvoňajú, pripravíme si cesto - žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlej peny, pridáme mlieko a olej a metličkou premiešame. Prisypeme hladkú múku zmiešanú s práškom do pečiva a mleté orechy, prípadne mandľovú múku a opäť metličkou premiešame.

2Do cesta prilejeme čerešne s brusnicami a nasekané vlašské orechy. Premiešame metličkou. Na záver do cesta zľahka vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Cesto vylejeme do bábovkovej formy (formu poriadne vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou) a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 40 minút. Hotovú bábovku vytiahneme z rúry, necháme 3 minúty na kuchynskej linke a následne opatrne vyklopíme z formy na mriežku. Ak máte bohato zdobenú formu, tupým nožom najprv opatrne uvoľnite okraje bábovky.

3Po vychladnutí bábovku nakrájame a servírujeme s čerešňovou polevou. Polevu si pripravíme jednoducho - čerešne dáme do menšieho hrnca, pridáme trochu cukru a varíme na strednom plameni, kým začnú čerešne bublať. Vtedy pridáme podľa chuti trochu Żubrówky Cherry, cukor a vanilku alebo citrónovú kôru. K čerešniam sa skvele hodia obidva kombinácie - vanilková či citrónová. Chvíľku povaríme, aby bola poleva akurát hustá a rozpustil sa nám cukor, stiahneme zo sporáka a preložíme do ozdobnej misky na servírovanie.

Čerešňová bábovka
Čerešňová bábovka

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

Jana 15.4.2024 - 12:39
Ahoj Veronika, fungoval by tento recept aj s mrazenymi jahodami, oriešky by som vymenila za mandle a pridala mandľovú múku ? Ďakujem, s pozdravom Jana P.s. posledné recp. vyskúšané, skvelé...
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 20.4.2024 - 11:32

Ahoj Janka, podľa mňa bude fungovať aj s mrazenými jahodami a orieškami vymenenými za mandle :-) Len tie jahody budeš namáčať v likéri alebo chceš dať len tak? Ak len tak, odporúčam obaliť trošku v múke, aby ti nespadli na dno formy. Prípadne naliať polovicu cesta do formy, potom posypať jahodami a potom doliať zvyšok cesta. Pokiaľ ide o mandľovú múku, chcela by si ňou nahradiť aj použitú špaldovú múku? Alebo myslíš len to, že mleté orechy nahradíš mandľovou múkou, ako uvádzam v recepte? Pre istotu sa pýtam, či som správne pochopila otázku :-) A teším sa veľmi, že posledné vyskúšané recepty sa podarili a chutili skvele! :-)

Reaguj
Dagmar 10.4.2024 - 17:17
Vyzera supi urcite aj chuti
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 20.4.2024 - 11:28

Ďakujem pekne Dagmar, nám veľmi chutila, budem sa tešiť, ak ju niekedy vyskúšaš :-)

Reaguj