Poznáte bulgur? Ja som ho začala používať počas mojej brigády v bio obchode. Už je to pár rokov, ale chuť skúšať a obohacovať svoj jedálniček u mňa nevymizla. Bulgur je vlastne predvarená nalámaná celozrnná pšenica. V tejto podobe je ľahšie stráviteľný a vďaka príjemnej orieškovej chuti a obsahu prospešných látok by mal mať miesto v každej kuchyni (okrem bezlepkovej).
Môžete si ho pripraviť na sladko aj na slano, v podobe kaše, koláča či klasickej prílohy. Ja mám najradšej bulgur so zeleninou a kozím syrom zaliaty domácim dresingom. Chutí neskutočne a je to jedno z jedál, ktoré dokážem jesť aj tri dni. Ak vás láka, ale obávate sa náročnosti jeho prípravy, skúste tento recept, je veľmi jednoduchý a rýchly.
Ingrediencie
na 2 porcie
- 150 g bulguru
- 625 ml vody
- 50 ml olivového oleja
- šťava z 1/2 citróna
- zväzok petržlenovej vňate
- soľ
- čierne korenie
- 1/2 hlavičky ľadového šalátu
- 5 cherry paradajok
- 100 g mäkkého kozieho syra
- jarná cibuľka
Ako pripraviť bulgur
1 Príprava bulguru je veľmi jednoduchá, aj keď sa ho mnohí z nás obávajú. Najprv si do rýchlovarnej kanvice dáme zovrieť vodu. Vriacu vodu vylejeme do hrnca, pridáme bulgur a trochu soli a premiešame. Prikryté varíme cca. 15 minút na menšom plameni. Po uplynutí času bulgur ochutnáme a ak je uvarený, scedíme ho a zbavíme tak prebytočnej vody.
Špargľa s prosciuttom
Mnohým z nás znejú recepty zo špargle ako jedna veľká neznáma, tento je ale pritom veľmi jednoduchý.
Tip na dresing, ktorý dodá bulguru šmrnc
2 Priznám sa, že bulgur samotný mi veľmi nechutí. Preto si ho vždy vylepším jednoduchým dresingom, ktorý mu dodá výbornú chuť. Stačí si do mixéra naliať olivový olej, šťavu z citróna a umytú petržlenovú vňať a všetko rozmixovať. Vznikne nám jarný zelený dresing, ktorý vylejeme na bulgur a premiešame. Ochutíme soľou a čiernym korením a ochutnáme. V tomto momente už varechou vyjedám bulgur z misky, tak úžasnú chuť mu dodal dresing. :D
3 Na doske si nakrájame na menšie kúsky ľadový šalát a paradajky a pridáme ich k bulguru. Zmiešame a hop sa nakladať do misky. Navrch dáme už len kocky kozieho syra a nasekanú jarnú cibuľku a môžeme sa pustiť do jedenia. Ja som po fotení zjedla 2 porcie, takže odporúčam skúsiť tento jednoduchý recept na obed, večeru alebo si ho vziať ako desiatový balíček do práce. A potom mi napíšte, či bol naozaj taký dobrý alebo som len ja bola taká hladná. :D Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
12 komentárov
Ďakujem krásne Zuzka, teším sa, že sa ti bulgur podaril a chutil a že si ho zaradila už aj do svojho jedálnička :) Alternatíva kozieho syra v podobe fety či kúskov pečeného lososa je skvelý nápad :)
Ahoj Zuzka, ďakujem pekne :) Veľmi sa teším, že si sa pustila do prvého receptu a chystáš sa aj na ďalšie, napr. aj taký banánový chlebík :) Zatiaľ sú naň veľmi dobré reakcie, tak dúfam, že ti bude chutiť a bude to pre teba ďalšia rýchla a jednoduchá inšpirácia :) Krásny deň ti želám!
Veľmi dobrý recept. Dressing dodá bulguru ten správny šmrnc.
Ahoj Mirka, ďakujem krásne za spätnú väzbu k receptu na bulgur so zeleninou :) Teším sa, že ti chutilo :)
Veronika, velmi mi chutil bulgur pripraveny podla vasho receptu. Ten petrzlenovy dresing je skvely. Tento tyzden som si s nim pripravila bulgur uz 3x a trochu poobmienala prilohy. Dakujem
Nech sa vam dari.
Ďakujem krásne za spätnú väzbu Zuzka :) Teším sa, že recept sa ti vydaril a už si ho robila toľkokrát :) A ďakujem aj za želanie, dúfam, že aj ďalšie recepty ti budú chutiť :)
Ahoj, super jednoduchy, lahky a chutny recept! Odporucam aj zaciatocnikom (:
Dakujem!
Ahoj Andrea, ďakujeeem, teším sa, že recept sa ti vydaril a chutil ti :)
ahoj, sice sa mi to nepodarilo tak chutne ako tebe, ale velmi dobre to bolo, obrazok jedla tu (nepouzivam instagram ani fb): https://imgur.com/a/asqCS3w :) este odporucam kukuricu, mne sa uz na toto minula. dakujem za recept, 5/5!
Ahoj Alfonz, ďakujem pekne za spätnú väzbu :) Teším sa, že bulgur ti chutil a ďakujem aj za fotku, podľa mňa vyzerá super :) Kukurica je dobrý nápad, niekedy skúsim.