Veľká noc je už za dverami a s ňou prichádzajú aj prvé bahniatka vo váze, slnečný zlatý dážď na každom rohu či košíky plné dobrôt a radostí pre veľkonočných šibačov. Jar je moje najobľúbenejšie ročné obdobie a tak, ako začína kvitnúť všetko navôkol, rozkvitá aj moja kreativita a tvorenie nových receptov. Otvorme spolu dvere jari a Veľkej noci dnešným receptom na jednoduché a rýchle banánové tiramisu bez vajec, ktoré poteší nielen dospelých šibačov.
Všetky potrebné suroviny nielen na banánové tiramisu nájdete pod jednou strechou v Kauflande, s ktorým mám už niekoľko rokov veľmi milú spoluprácu. A ak sa tento rok chystáte aj na (ne)tradičné veľkonočné dobroty, odporúčam vám vyskúšať aj moju obľúbenú orechovú tortu, roládu s mätovo-malinovým krémom, mrkvové mafiny a veľkonočnú hrudku bez ktorej si neviem predstaviť tradičné veľkonočné raňajky.
Ingrediencie
- 3 - 4 zrelé banány
- 20 g zrnkovej kávy (použila som kávu K-Bio Crema Arabica, ktorú nájdete v Kauflande)
- 5 PL mandľového likéru
- 1 balenie dlhých piškót
- 500 g mascarpone
- 500 ml 33 % smotany na šľahanie
- 30 g vanilkového cukru
- trstinový cukor
- hrsť nesolených arašidov
- plátok masla
- štipka soli
- kakao na posypanie
Banánové tiramisu poháre s mascarpone
1 Na panvicu dáme hrsť arašidov, plátok masla, posypeme trochou trstinového cukru a chvíľku opekáme na strednej teplote. Opečené arašidy preložíme na papier na pečenie a posypeme štipkou soli. Keď trochu vychladnú, rozmixujeme ich v sekáčiku alebo nasekáme na drobnejšie kúsky. Horúcu kávu nalejeme do hlbokého taniera. Pridáme 2 PL mandľového likéru, trochu trstinového cukru a dobre premiešame. Do misky dáme mascarpone a stierkou ho rozmiešame dohladka. Pridáme smotanu na šľahanie, vanilkový cukor a 3 PL mandľového likéru a za postupného zvyšovania otáčok vyšľaháme do nadýchaného krému. Podľa chuti dosladíme.
2 Pustíme sa do vrstvenia – piškóty ponoríme na sekundu z každej strany do kávovo-likérovej zmesi, prelomíme na polovicu a položíme na dno pohárov. Na piškóty navrstvíme 2 lyžice krému, posypeme orieškami a ozdobíme kolieskami banánov. Pokračujeme vo vrstvení jednotlivých ingrediencií, poslednou vrstvou by mal byť krém, ktorý na povrchu jemne uhladíme. Tiramisu v pohároch odložíme do chladničky na niekoľko hodín, prípadne na celú noc. Pred podávaním ho posypeme kakaom.
Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody