Často premýšľam nad tým, ktorý deň z týždňa je môj najobľúbenejší. Či je to piatok, lebo symbolizuje koniec pracovného týždňa alebo nedeľa ako deň pokoja, oddychu a neskorých raňajok. Keďže sme na stránke zaoberajúcej sa jedlom, asi viete, ktorý deň u mňa zvíťazil. :D Tento výber som oslávila zaujímavou kombináciou ingrediencií, ktorých výsledkom sú tieto banánové lievance. Jednoduché, sýte a tak trochu oslavujúce deň. Pretože každý deň je krásny a plný prekvapení!
Lievance môžeš podávať aj s nejakou sladkou nátierkou - moja obľúbená je slivková nutela bez orechov alebo poctivá domáca nutela plná lieskových orechov. A ak chceš vyskúšať aj nejaké ďalšie palacinkové či lievancové recepty, odporúčam ti môj recept na najjemnejšie palacinky, pri ktorých nemusíš panvicu potierať tukom. :-)
Ingrediencie
cca. 15 ks
Cesto
- 90 g hladkej pšeničnej múky
- 90 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva (alebo jedlej sódy)
- 1 ČL škorice
- 1 ČL mletej vanilky
- štipka soli
- 2 PL trstinového cukru
- 2 vajcia (žĺtka a bielka oddelene)
- 375 ml acidofilného mlieka
- 1 jablko
- 1 banán
Poleva
- čokoládová
Na vylepšenie chuti môžete pridať
- maliny, jablká a banány
- tvaroh
- arašidové maslo
- oriešky
Ako si pripraviť banánové lievance
1 Vo veľkej mise zmiešame múky s kypriacim práškom, pridáme cukor, vanilku, škoricu a štipku soli. Do suchej zmesi prilejeme vlažné acidofilné mlieko a vymiešame na hladké cesto. Pridáme žĺtka, nastrúhané jablko a banán rozpučený na kašu. Premiešame a v prípade, že je cesto príliš husté, môžeme pridať trochu mlieka.
Tradičný jablkový koláč
Orechovo jablkový koláč pripravený zo šťavnatých domácich jabĺčok, trošku obúchaných vďaka gravitačnej sile Zeme, ale o to sladších a chutnejších, než si dokážete predstaviť.
2 Na záver do cesta zľahka - po lyžiciach primiešame sneh vyšľahaný z dvoch bielkov. Hotové cesto necháme pár minút postáť a potom na kvapke oleja, ghee alebo kakaového masla opekáme lievance do zlatohneda.
Bohaté nedeľné raňajky, ktoré si treba dopriať už len preto, že zajtra je pondelok:)
3 Zlatohnedé a ešte teplé lievance navrstvíme na seba a polejeme čokoládovou polevou. Tú si pripravíme jednoducho - v hrnci si nad parou roztopíme pár kociek horkej čokolády, pridáme k nej za lyžicu kokosového oleja a vymiešame na hladkú, akurát tekutú konzistenciu. Navrch môžete pridať lyžicu mandľového alebo arašidového masla, medzi lievance zase tvarohovú plnku s ovocím. Závisí to od vašich chutí a obsahu chladničky.
4 Ja som natrela lievanec tvarohom, poliala čokoládou, naukladala som naň pár malín, zakryla lievancom a opäť zopakovala celý tvarohovo-čokoládovo-ovocný postup. Chutilo to úžasne! Hotové lievance sú jemne nadýchané a nastrúhané jabĺčka v ceste im dodávajú jemne ovocnú príchuť. Skrátka veľmi mi chutia a verím, že budú aj vám!
Vyskúšajte si ich pripraviť a podeľte sa o vašu výslednú famóznu kombináciu v komentári. Spoločne tak oslávime nedeľné bohaté raňajky do postele.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
2 komentáre
Veronika,dom unesena z tvojich receptov,uz len pri ich citani sa mi zniehaju slinky…Dakujem za receptiky,moc sa tesim.Janka
Ahoj Janka, ďakujem, to sa veľmi teším :) Budem rada, ak niektoré z nich vyskúšaš a dáš mi potom vedieť, ako sa ti podarili :) Krásny deň ti želám.