Tieto americké palacinky som si začala pripravovať asi pred rokom. Očarili ma svojou jednoduchosťou, rozmanitými kombináciami a zdravšou náhradou mlieka za cmar. V detstve som zvykla jedávať len obyčajné tenké palacinky posypané grankom alebo škoricovým cukrom, takže pri týchto palacinkách sa zvyknem poriadne vyhrať a skúšam ich pripraviť vždy inak. Samozrejme cesto zostáva vždy rovnako chutné, ale mením si náplň a ovocie. Sú sýtejšie ako naše tradičné palacinky a chutia neskutočne, takže odporúčam skúsiť!
Na palacinky môžeš použiť aj moju domácu orieškovú nutelu alebo slivkovú nutelu bez orechov. Obidve nutely sa výborne hodia ako náplň do akýchkoľvek palaciniek či lievancov. :-) Vyskúšaj aj môj recept na tradičné palacinky, palacinky sú jemné a po okrajoch chrumkavé, tak ako to máme radi.
Ingrediencie
na cca. 11 ks
- 130 g hladkej špaldovej múky celozrnnej
- 130 g polohrubej pšeničnej múky
- 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 ČL jedlej sódy
- štipka soli
- 2 vajcia
- 50 g trstinového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu (alebo mletej vanilky)
- 50 g rozpusteného vlažného masla
- 480 ml cmaru (známe tiež ako podmáslí)
Na náplň a ozdobu
- 250 g jemného tvarohu
- ovocie (ja som použila mandarínky a čučoriedky)
- javorový sirup, ak si chcete pripraviť tradičné americké palacinky
Ako si pripraviť nadýchané americké palacinky
1 V miske zmiešame špaldovú a pšeničnú múku, pridáme štipku soli, kypriaci prášok do pečiva a jedlú sódu a premiešame. V druhej miske ručne s metličkou vyšľaháme vajíčka s trstinovým cukrom a vanilkou, pridáme rozpustené vlažné maslo a cmar a premiešame. Je veľmi dôležité, aby všetky ingrediencie mali izbovú teplotu, inak sa vám mokré ingrediencie zrazia!
Takže ich odporúčam vybrať hodinku predtým, než sa pustíte do prípravy palaciniek a zatiaľ si prečítať dobrú knižku alebo upratať (môj boj s neporiadkom pokračuje deň čo deň). Mokré ingrediencie nalejeme do suchých a zľahka premiešame, len kým sa všetky ingrediencie nespoja.
Banánové lievance s čokoládou
Nedeľné raňajky sú pre mňa vždy pomalé, neskoré a výnimočné. A také sú aj tieto banánové lievance s čokoládou.
2 Cesto nesmiete premiešať, mali by v ňom zostať malé hrudky, nebojte sa ich, zmiznú počas pečenia a vďaka nim budú lievance nadýchané a ľahučké ako pierko. Hotové cesto necháme "odležať" 45 - 60 minút, aby sa všetky ingrediencie pekne prepojili a cesto získalo tú správnu konzistenciu.
A teraz hor sa na vypekanie!
3 Na zohriatu menšiu panvičku dáme rozpustiť plátok masla, ghee alebo kakaového masla. Naberačkou nalejeme cesto na rozpálenú panvicu a keď spodok palacinky zhnedne, obrátime ju na druhú stranu a opäť pečieme dozlata. Takto pokračujeme až kým neminieme všetko cesto. Nezabudnite si užívať danú chvíľu a všimnite si, aké krásne bublinky sa vytvárajú na palacinke, keď sa pečie. :)
4 Hotové palacinky potrieme tvarohom zmiešaným s troškou cukru, naukladáme na seba (3 až 5 palaciniek) a ozdobíme ovocím. Palacinky môžete tiež poliať javorovým sirupom a ešte teplé potrieť maslom, takto sa zvyknú jedávať, ale ja dávam prednosť tvarohu s ovocím, keďže momentálne nemám javorový sirup. Tieto americké palacinky sa dokonale hodia na neskoré leňošivé raňajky alebo sladký obed. Nech vám chutí!
Inšpirovala som sa receptom na stránke catalinapece.blogspot.sk.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
4 komentáre
Ahoj Gabriela, super, som veľmi rada, že vám s priateľom tak chutia :) A veru, to cesto ako obláčik je vždy taká super odmena za prípravu cesta :)
Výborné! Cesto ako obláčik. Ďakujem za skvelý recept :)
Ďakujem krásne Michaela, veľmi sa teším, že ti palacinky chutia :)